Het jaar afsluiten

In het laatste blog van dit jaar sluit ik graag samen met je het jaar af. En wat een bijzonder jaar was het. Aan het begin van 2020 had ik zelf allerlei plannen, ideeën en gewenste reizen in gedachten. En toen kwam Corona.  

In alle eerlijkheid veranderde mijn leven praktisch gezien eigenlijk niet zo heel veel. Ik werk al jaren op mijn werkvoorwaarden en dat betekent dat ik met plezier thuis en online werk. Dat bleef hetzelfde. Zelf sport ik graag dagelijks en ook dat kon ik blijven doen omdat ik de afgelopen jaren heb geïnvesteerd in fitnessspullen. Ik kon mijn huiskamer gewoon omtoveren tot fitnessruimte.  

Alle programma’s van Gifted People waren en zijn gelukkig Corona-proof, dus daar veranderde weinig in. Sterker nog, ik zag dat juist meer mensen nu de tijd en het verlangen kregen om aan zichzelf te werken. En daar helpen wij natuurlijk graag bij. Het is ook het perfecte moment om dat te doen aangezien we door het wegvallen van veel vanzelfsprekende activiteiten daar meer tijd en ruimte voor hebben. 

Één van de Coronatijd-realisaties die ik daarom zelf had was dat ik mijn leven zo heb ingericht dat, ongeacht wat er buiten gebeurt, ik nog steeds kan doen wat ik belangrijk vind. Omdat ik zo duidelijk heb wat mijn blauwdruk is en op basis daarvan heb geïnvesteerd en keuzes heb gemaakt, konden de belangrijkste onderdelen in mijn leven “gewoon” doorgaan.   

Tegelijkertijd veranderde er natuurlijk ook wel het één en ander. Zo ging ik samenwonen en ontdekte mijn vriend en ik dat we elkaar nog steeds leuk vinden als we samen de hele week thuiswerken. We konden dan wellicht niet meer naar de bioscoop of een drankje doen in de stad, maar dat bootsten we dan thuis gezellig na.  

Ik miste wel echt het reizen. Het er even tussenuit zijn. Als alternatief kozen we sauna-dagjes meteen toen het weer kon. Daar ontdekte ik het voordeel van afstand moeten houden omdat alles ineens veel rustiger was. Meer afstand betekent immers minder mensen die ergens naar binnen kunnen. En ik houd in alle eerlijkheid wel van wat meer rust en wat minder mensen. 

Een ander groot cadeau van Corona vind ik dat we veel meer ruimte hebben gekregen om te bezinnen. Om voor onszelf te zien wat eigenlijk echt belangrijk is. Wat blijft er over als je niet meer verplicht naar verjaardagen, familiebezoekjes en vrienden-uitjes hoeft. Mis je het? Of is het eigenlijk een verademing. We worden opgeroepen om weer te kijken naar ons leven: Klopt het wel bij ons? Of zijn we de hele dag overal naartoe aan het rennen terwijl het leven aan ons voorbij gaat? 

Natuurlijk kent Corona een keerzijde. Natuurlijk zijn er mensen die het zwaar hebben gehad, misschien zelfs nog steeds. Daar wil ik niets aan afdoen. Ik gun nooit iemand ongeluk, ziekte of zware tijden. Ik hoop alleen dat we met elkaar ook zien wat Corona ons komt vertellen. Namelijk hoe belangrijk de relaties zijn met anderen en hoe belangrijk de tijd nemen voor onszelf is.  

Helaas kende wij dit jaar ook het verlies van een dierbare. Mijn schoonmoeder overleed plotseling in september. Dan staat ook alles weer in een ander perspectief. Dan zijn heel veel dingen ineens niet meer zo belangrijk. Dan gaat het alleen nog maar over het, er voor elkaar zijn.  

Ik gun je dat 2020 een jaar is geweest waarin je dichter tot jezelf en jouw meest dierbaren bent komen te staan. Dat je duidelijker hebt gekregen wat ertoe doet, wat belangrijk is in je leven en wat vooral onnodige opvulling was. Ik hoop dat als we straks Corona voorbij zijn dat je nog gezonder, nog vrijer, nog gelukkiger bent omdat je meer keuzes hebt kunnen maken die passen bij jouw blauwdruk. 

Jouw Yearly Review 

Om je te helpen bij het afsluiten van dit jaar en om met intentie het volgend jaar in te gaan, deel ik graag met je het jaaroverzicht in de vorm van de Yearly Review. In deze Yearly Review schrijf je de highlights op van het afgelopen jaar en fantaseer je over het komende jaar.  

Je kunt hiervoor de volgende vragen gebruiken:  

 1. Waar kijk je met plezier op terug in dit afgelopen jaar? Wat zijn jouw mooiste gebeurtenissen van dit jaar? Jouw grootste overwinningen? Waar ben je teruggekeken op dit jaar dankbaar voor? Welke doelen heb je dit jaar behaald voor jezelf?
 1. Waar heb je dit jaar het meeste van geleerd? Waarin ben je dit jaar het meeste gegroeid?  
 1. Welk doel wilde je behalen dit jaar wat niet gelukt is? Waarom is dat (nog) niet gelukt? Wat ga je het komend jaar doen om dit doel wel te behalen (als je het nog steeds wilt)? Wie ga je daarbij om hulp vragen? 
 1. Wat neem je mee naar 2021 en wat laat je achter in 2020?
 1. Wat is jouw nummer 1 doel voor het komende jaar? En wat ga je komend jaar doen om jouw nummer 1 doel te bereiken?    

Neem een paar dagen de tijd om na te denken over deze vragen en schrijf alles wat je bedenkt op. Je gaat merken hoeveel inzicht alleen deze opdracht je al gaat geven.  

Wat kun je doen?  

We zijn dit jaar nogmaals met onze neus op de feiten gedrukt: het leven heeft ook echt een eigen plan. Maar desondanks hebben wij nog best wat invloed. We kunnen wel ons leven sturen. Onszelf in de juiste richting zetten en onze zeilen bijzetten als de wind draait. Daarom is het superbelangrijk dat je helder maakt wat jouw blauwdruk is: wie je bent, wat je nodig hebt en wat jouw wensen zijn en dat je op basis hiervan gaat handelen. Committeer jezelf er vervolgens aan om jouw wensen te realiseren. Maak ze prioriteit. Dan wordt het ook een kwestie van tijd voordat jouw wensen uitkomen. 

Vind je het moeilijk om te ontdekken wat je wenst of hoe je het kunt realiseren voor jezelf? Investeer dan tijd, geld en energie in zelfonderzoek. Wat je nu in jezelf investeert gaat zich de komende jaren uitbetalen. We zijn zo vaak geneigd om te denken dat we alles wel zelf kunnen doen en uitzoeken, maar hoeveel tijd en energie ben je bereid om daaraan te verspillen? Er zijn mensen en programma’s die jou kunnen helpen bij het vinden van de antwoorden die je zoekt. Dat maakt de ontdekkingsreis een stuk makkelijker en ook een stuk leuker. 

Weet daarbij dat je niet de enige bent die de vraagstukken heeft die jij hebt. Je staat er ook niet alleen voor.  

Bij Gifted People staan we al helemaal klaar voor je om je komend jaar verder te helpen bij het jezelf beter leren kennen, het ontdekken van wat bij jou past en hoe je jouw leven op jouw voorwaarden kunt leven. Kies hier het programma wat het beste past voor jou. Een mooi extra voordeel: met de Gifted People programma’s word je ook onderdeel van een waardevol netwerk met gelijkgestemden. Mensen die snappen hoe het is als je net iets anders bedraad bent.  

P.s. als je voor 31 december een programma kiest, dan kun je gebruik maken van deze code: 2021METPLEZIERENVOLDOENING. En krijg je nog een mooi extra voordeel! 

Ter afsluiting wil ik nog graag van de gelegenheid gebruik maken om jou ontzettend te bedanken. Dank voor het lezen van mijn blogs, mijn artikelen en het op jouw wijze bijdragen aan de wereld om je heen. Ik wens je een prachtige jaarwisseling toe en een nog mooier komend jaar!  

— 

Wat is jouw mooiste wens voor jezelf voor het komend jaar? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

8 Reacties

 1. Marijke

  Lieve Adrienne,
  Je vraagt mijn mooiste wens voor het komende jaar… Ik heb er duizend…voor mezélf en voor de wereld. Maar de allergrootste wens ga ik absoluut realiseren het komende jaar: ik ga méér genieten! En jij was één van de mensen dit jaar, die me daarbij de weg wezen…
  Dankjewel voor wat je allemaal hebt gedaan, voor mij, en veel anderen. Er zijn te veel mensen op dit zo waardevolle unieke aardbolletje, dat kunnen we niet een-twee-drie veranderen. De natuur probeert er al beweging in te brengen, op deze -voor ons onbegrijpelijk nare, maar rigoureuze – manier.
  Ik buk me en raap een plastic zak op, ik geef een warme, liefdevolle knuffel aan een eenzaam mens, en een oprecht compliment aan een onzeker kind, en ik gá er gewoon weer voor in het nieuwe jaar. Eén worden met de natuur, mijn bescheiden steentje bijdragen…en genieten!!

  Antwoord
 2. Jeroen Simons

  Ik houd t kort: ware intelligentie staat buiten kaders en ziet overeenkomsten in alles ipv afzonderlijkheid. Ook al heeft iemand een hoog iq, kijk eens goed naar complex vs eenvoud…Zonder oordeel…Want in beiden schuilt vele lessen… Een waardeoordeel geven en hoog iq zijn kan contradictioneel zijn, want een hoog iq iemand ziet sneller de consequenties hiervan, dus…moet ie beter weten….Kortom, we zijn allen lerende, punt. De kunst is om overal wat uit halen, ook van niet- hoog iq personen, lees: personen…..

  Antwoord
 3. Jo

  hoi,

  Dank je wel voor je mooie blogs. ze waren altijd leuk om te lezen maar dikwijls ook confronterend.
  Mijn jaar is begonnen met een zoektocht naar/in hoogbegaafd en dan afgegleden naar een enorm diepte punt waar ik hoop nooit meer te staan. Nu ben ik aan het recht krabbelen en dankzij oa jouw boek (wat voor mij de juiste vragen stelt en me in beweging zet), heb ik weer het vertrouwen dat het wel goed zal komen.
  Daarom laat ik veel achter in 2020: angst voor anderen, wat ze denken (hoop ik toch), mijn job en te drukke weekend (hoewel die er al niet veel waren in 2020 😉 en mijn diepte punt
  Wat neem ik mee: mijn pasverworven zelfkennis (toch de extra’s die ik heb ontdekt).
  Voor de rest wil ik niet echt plannen maken omdat ik dat niet goed durf en wat ik steeds neem van goede voornemens komt er meestal toch niet van 😉

  fijn eindejaar en een goed 2021 voor iedereen die dit leest

  Antwoord
  • AB

   Mooi Jo, hoe je exact beschrijft hoe het afgelopen jaar ook voor mij was. Het geeft mij een fijn gevoel om te weten dat ik niet de enige ben. Ook ik ga van een heel diep gat met heel veel nieuwe (HB) zelfkennis het nieuwe jaar in. Met vertrouwen dat er mooie dingen op me staan te wachten als ik maar het leven leef zoals dat bij mij past.

   Antwoord
 4. prn

  Het was zeker een bewogen jaar ja, juist dit jaar had ik me verdiept in het hoogbegaaftheidsdeel in mijn leven, wat een beetje een horoscoop gevoel gaf, van ja dat ben ik, zo ben ik, i’ve been strange to my surroundings since i can remember. En daaruit merk je dus ook direct wie het niet is.
  Dus de mensen die je niet kunnen peilen of niet direct snappen, laat je sneller links liggen, ben de laatste tijd aan het testen in groepsappen wanneer ik een halve aanwijzing geef, wie er dan normaal op reageert en wie het niet snappen.. Zo grappig, maar ook mensen die door de mand vielen waren dit jaar een groot persoonlijk drama, juist omdat de persoon niet op zijn intuïtie vertrouwde, maar op oude logica vanuit de boeken, heb ik hem moeten verlaten, uiteindelijk snapte hij het wel, dat mijn hoofd niet stopt met denken, wanneer hij de “verkeerde kant op gaat”(kleine signalen die mensen onbewust wel eens laten vallen), ik mij daartegen moet beschermen.

  Volgende deel is een persoonlijke – dus mening.
  Zo ook deze 2020 corona crisis, wat mijn ogen heeft doen open maken omtrent de acties en tegenacties, als je denkers als ons, op dit soort dingen zet, ben je heel scherp op leugens, verdraaiingen en onwaarheden, daarom vond ik het in maart al vreemd dat HCQ werd gebanned, curious joe ging op onderzoek en kwam een boel tegen, maar ook dingen zoals de great reset, waar anderen dus geloven in een “het waait wel over” verhaal, kunnen alle kruimels en aanwijzingen en mijn logica dit niet meer wegstoppen onder het vloerkleed. Hiermee krijg je een boel mensen in de verdeel en heers situatie, die het zelf nog niet eens doorhebben. En ach we zien wel wat ervan komt.

  In maart begonnen mensen te preppen met toiletpapier en shampoo, nu is dat weer genormaliseerd, maar als je de aankomende, niet afwendbare crisis ziet aankomen voor 1/3 van nederland, waar de inflatie al aan het stijgen is op de dure bezittingen en vastgoed, zal het niet lang duren voordat de rest ook mee komt. persoonlijk denk ik nu pas… preppen, dit vertel ik maar heel weinig mensen in mijn omgeving

  Dus ik vraag me daadwerkelijk af wat 2021 gaat brengen, my guess is not peace, but conflict, zelf zoek ik geen problemen, maar of problemen jou gaan opzoeken …mmm..

  Ben ook een film/serie liefhebber en als je de blacklist hebt bekeken, komen er heel wat ideeën uit die kokers wat toen een serie moest voorstellen.
  toen dacht ik, zo.. als ze dat echt zo doen, is het wel ernstig. En soms zag je wel eens documentaires over global warming en die verbrandingsovens etc.. ook toen dacht je, het zal wel… maar nu zie je dit live op tv/nieuws/politiek/ globaal gebeuren.. hoe unreal is het dan geworden?

  Ik was altijd al benieuwd hoe die WO2 tot stand kon komen en dat iedereen het toeliet en gebeuren… maar dat verschilt niet veel met dat van nu zo raar, iedereen die dus mensen wil aangeven( for the greater good) ( en als je het nsb gevoel noemt, dat mensen dat niet kunnen loskoppelen met de WO2??) je moet je goed afvragen wat toen is beloofd aan al die mensen die meewerkten. En andersom het goed vonden, wanneer de tegenstanders in “heropvoedings”kampen werden gezet om, wat te doen?? hersenspoelen tot ze wel een aantal vaccins willen?

  Waarschijnlijk zal ik ook zwichtten(door mijn kameleon gedrag), maar als je alle info opneemt, omtrent de nieuwe ontwikkelingen, zou dit vaccin de eerste in zijn soort zijn, dat RNA gebruikt, de eerste die zo snel erdoorheen kwam, de eerste die zo grootschalig wordt getest om mensen(fase 3) wanneer de dierentesten(fase2) nog niet eens zijn afgelopen.. en voor uiteindelijk wat?? een virus ziekte die influenca als sterker virus heeft verdreven. maar qua aantallen nog steeds dezelfde waardes laat zien, dat er waarschijnlijk altijd wel een virus om de hoek loert, zoals een ongeluk met auto of ander vervoersmiddel, klussen en bouwen, of ouderdom met onderliggend lijden.

  Dingen beantwoorden met, dat komt omdat we de lockdowns hebben gehad, dat kan, maar wat als het niet zo was, we zullen het nooit weten. Kan nog steeds dat we iedereen isoleren en verplaatsen naar kampen of ziekenhuizen, een zorg die niet wordt opgeschaald maar juist naar beneden en dan nog steeds klagen over tekorten, kan er bij mijn logica niet in. Geld dat wordt bijgedrukt weggegeven als monopolygeld en hierbinnen alles moet verpauperen, tsja voor mensen als ons, die veel verder kijken. is dit een rare tijd. Wel lekker je kan jezelf helemaal verliezen, in de shit en ergeren aan alle reclames en tegenstellingen..

  ik zeg: Take care of yourselves… and your loved ones in 2021

  Antwoord
  • Arno

   I get your point, yes we’re fucked….

   Maar…wie zijn wij om te klagen, er is geen enkele generatie in de gehele geschiedenis der mensheid van voor 1950, die welgestelder was dan die van “ons”

   Het kon niet beter worden, wij doen het licht wel uit.

   My advice, just enjoy the rollercoasterride…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden