In 2013 zat ik werkloos thuis en was ik naarstig op zoek naar een nieuwe opleiding zodat ik mij kon richten op mijn nieuwe carrière. Ik wist niet wat ik wilde. Ik wist ook niet meer wat ik leuk vond. Maar, ik was ervan overtuigd dat er een nieuwe opleiding nodig was.  

Ik nam een stortvloed aan opleidingsgidsen door en liep meteen tegen precies hetzelfde dilemma aan als al die jaren daarvoor bij de keuze voor mijn HBO-opleiding: alles was wel leuk, maar niet leuk genoeg.  

Al die opleidingsgidsen grepen mij overigens ook naar de keel. Ik moest er eigenlijk niet aan denken om nog een keer vier jaar de studiebanken in te moeten. En zo kwam ik in een gedachte-spiraal terecht die mij hield waar ik was: werkloos thuis. 

Wat ik nu zou doen in die situatie is iets heel anders. Nu begrijp ik ook veel beter hoe mijn brein werkt en hoe het mij soms belemmert.

Wanneer je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je namelijk ook wel gemerkt hebben dat je bovengemiddeld goed bent in dingen uitdenken. Je zult gemerkt hebben dat je meer kunt overzien dan niet hoogbegaafde collega’s of dat je sneller verbanden legt. Dat zijn hele waardevolle eigenschappen, maar ze kunnen je dus ook enorm in de weg zitten. Waarom? Omdat je geneigd bent te veel focus te leggen op vervolgvragen. 

In mijn geval was de vervolgvraag: welke opleiding moet ik doen? Maar die vraag is hetzelfde als: wat neem ik mee op vakantie? 

Zijn dit geen belangrijke vragen? Zeker wel. Maar deze vragen zijn nu nog helemaal niet relevant. Je weet namelijk nog helemaal niet waar je naartoe gaat. En als je niet weet waar je heen gaat, weet je ook niet wat je nodig hebt. 

Daarom staat binnen Insight de blauwdruk centraal. Want, als jij helder hebt wat klopt voor jou, dan zijn die vervolgvragen super gemakkelijk te beantwoorden. Dan weet je meteen of het wel nodig is dat je die opleiding doet, of dat je eigenlijk al alles in huis hebt om die volgende stap te zetten. En die blauwdruk is echt geen hogere wiskunde. Het is eerder een handleiding van wie jij bent, wat je wilt en nodig hebt, zodat je veel gemakkelijker kunt zien wat klopt bij jou. 

Dat is ook wat ik heel vaak mis zien gaan. We stoppen zinloos geld en energie in allerlei vervolgvragen. We kopen opleidingen die we niet gaan afmaken omdat we niet de tijd hebben genomen voor de echte vraag: Wat wil ik eigenlijk? Waar word ik blij van? Wat zou ik graag willen doen? 

En ja, dat zijn lastige vragen als je ze heel lang niet aan jezelf gesteld hebt. Maar, misschien is het juist daarom wel heel erg tijd om dat te gaan doen. Alleen al omdat het je een heleboel tijd, geld en energie gaat besparen die nu nog verloren gaan aan dingen die niet bijdragen aan wat klopt voor jou. 

Al schrijvende moet ik ook ineens denken aan Ineke. Ineke had een supermooi plan voor een opvangtehuis voor vrouwen die in schrijnende situaties zaten. Maar, aangezien Ineke het brein van een hoogbegaafde heeft, verloor ze zichzelf totaal in allerlei vervolgvragen. Ik merkte aan de vragen die ze indiende voor de Q&A sessies dat ze zichzelf helemaal in de rondte aan het denken was en ondertussen gebeurde er niets.  

In haar hoofd was het ook allemaal veel te groot geworden. Ze dacht na over al het personeel dat nodig was, en ze wilde helemaal geen personeel. Ze dacht na over de afspraken die ze met allerlei instanties moest maken, en ze wilde helemaal niet samenwerken met allerlei instanties. En zo werd een supermooi plan ineens een gedrocht van een idee dat Ineke totaal niet meer motiveerde of enthousiast maakte.  

Heel eerlijk. Als hoogbegaafde heb je het in je om iets moois toe te voegen aan de wereld. Juist omdat je anders, intens en snel bent, kun jij iets wat niemand anders kan. Daarom is het niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen zo waardevol als je gaat ontdekken wat dat is. En dat hoeft echt niet groots te zijn, zolang het maar klopt bij jouw blauwdruk.  

Momenteel is Insight uitverkocht, maar binnenkort openen we weer de deuren voor een nieuwe groep Insighters. Als je jouw blauwdruk wilt ontdekken, zodat je jouw tijd, geld en energie niet meer verspilt aan vervolgvragen, meld je dan aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer Insight opent en je ontvangt ook het speciale Insight magazine. Aanmelden voor de wachtlijst kan hier: Insight Wachtlijst. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden