In een mooie TedTalk vertelt Derek Sivers over ‘how to start a movement’ en deelt hij een video waarin je de eerste twintig seconden een man alleen dansend op een berg ziet. Super uitbundig, helemaal vrij van wie hij moet zijn en hoe hij zich moet gedragen. Je ziet de mensen om hem heen een beetje lachen en de spot met hem drijven.  

Ik had zelf toen ik deze video voor het eerst zag eerlijk gezegd een beetje pijn in mijn buik voor deze man die zo duidelijk op dat moment een beetje ‘te’ is voor zijn omgeving en hier en daar beoordeeld wordt door mensen die keurig op hun kleedje zitten.  

Maar, na de eerste twintig seconden gebeurt er iets. Er komt nog iemand bij. En ook deze man begint uitbundig te dansen en laat zichzelf helemaal gaan en meevoeren op de muziek. Vlak daarna doet nog iemand mee, en nog iemand, en steeds meer mensen haken aan. De man die op die berg in zijn eentje begon en die door de aanwezigen misschien eerst wel even was gezien als een ‘gekkie’, zette iets in beweging waar anderen ineens heel graag bij wilden zijn. De video eindigt met een stroom aan mensen die zo snel als ze kunnen naar deze bergdansers toe rennen om erbij te zijn.  

Het mooie van deze video vind ik dat het laat zien hoe je als één persoon iets in beweging kunt zetten. En juist omdat je als hoogbegaafde anders, intens en snel bent, is de kans groot dat jij ziet wat anderen nog niet zien en oplossingen hebt voor problemen die anderen nog niet doorhebben. En als je dan gelooft dat jij in je eentje toch niets kunt veranderen, zul je nooit ontdekken hoeveel er kan veranderen als jij als eerste opstaat. Het begint namelijk altijd met één persoon. 

En eerlijk, het is niet altijd makkelijk om de eerste persoon te zijn. Het is niet altijd makkelijk om daar zo in je eentje op de berg gaan staan terwijl de rest naar je staat te kijken, je niet helemaal begrijpt en vooral veel dingen van je vindt.  

Tegelijkertijd is dit een fase waar je ook gewoon even doorheen moet. Het is namelijk heel logisch dat je in deze fase stuit op weerstand, onbegrip en liefdevolle pogingen van mensen om je heen die jou weer rustig op je kleedje willen laten zitten. Maar als jij ondanks dat alles blijft dansen, voor jezelf en je ideeën blijft staan, zul je merken dat er een omslagpunt komt waarop mensen ineens geïnteresseerd raken, nieuwsgierig worden, erbij willen zijn en mee willen doen. In de masterclass ‘Van Last naar Gave’ noem ik dat ‘door de laag van weerstand heengaan’. En ook al duurt dat vaak iets langer dan de twintig seconden in de genoemde video, dat punt gaat komen als je bereid bent om te blijven dansen. 

Omdat niet iedereen om je heen meteen super enthousiast gaat zijn, is het overigens wel heel belangrijk dat je omgevingen gaat opzoeken waarin jij je gedragen en gesteund voelt en waar je mensen treft die ook anders, intens en snel zijn. Die ook, laten we zeggen, een gekkie durven te zijn. Want dat zijn uiteindelijk de mensen die dingen in deze wereld kunnen veranderen.  

Als je merkt dat je nu te weinig gelijkgestemden om je heen hebt, kijk dan even bij het Insight programma. Met Insight word je namelijk onderdeel van een superfijne groep gelijkgestemden, mensen die zich ook herkennen in het anders, intens en snel zijn. En, volgende week staat er een live Insight meetup gepland, dus helemaal super als je daar meteen bij kunt zijn!  

Heb jij genoeg mensen om je heen waarbij je helemaal jezelf kunt zijn? Laat het ons weten onder de blog.

 

PS. Je ontdekt met Insight ook jouw unieke blauwdruk en hoe je door te leven in het verlengde van je blauwdruk jouw mooie gaven en de mooie kanten van hoogbegaafdheid kunt benutten. Download hier het gratis Insight Magazine en ontdek meer over wat je met Insight allemaal krijgt en ontdekt

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we ook nog deze opties voor je:

  1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
  2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
  3. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden