Gevaarlijke goedbedoelde ondernemersadviezen

Gevaarlijke goedbedoelde ondernemersadviezen

Adrienne | Gifted People Werk, Ondernemerschap 6 Comments

Toen ik begon met ondernemen, was niet iedereen zo enthousiast als ik. Soms zag ik meer angst in de ogen van de mensen die ik vertelde over mijn aankomend ondernemerschap dan ik zelf ooit zou voelen. Ik was ook eigenlijk niet bang. Ik was vooral nieuwsgierig. Het was een heel nieuw hoofdstuk en ik had zin om te gaan pionieren. 

Ik heb in die zin de mazzel dat ik heel eigenwijs ben. Als ik iets in mijn hoofd haal, dan zul je dat er niet zo snel uitpraten (dat heeft zo z’n voor- en nadelen weet ik uit ervaring…). Misschien herken je dat ook wel bij jezelf.  

Tegelijkertijd hebben de mensen om je heen wel een grote invloed op je. Als je partner, ouders of andere dierbaren roepen: ‘Zou je dat nu wel doen?’, of ‘Je zit toch goed waar je nu zit?’, zul je zelfs als eigenwijze hoogbegaafde een klein beetje gaan twijfelen. En als je eenmaal goed en wel begonnen bent, zijn die adviezen van jouw dierbaren soms zelfs heel gevaarlijk. Misschien herken je ook wel deze opmerkingen: 

‘Je mailt te veel.’ 

‘Je bent te commercieel.’ 

‘Ik vind het veel te duur.’ 

‘Dat gaat toch niemand kopen.’ 

‘Kun je niet beter….’ 

Het lastige hierbij is dat de meeste mensen het supergoed bedoelen. Ze leven met je mee. Voelen met je mee. Maar ze zijn zelf geen ondernemers. Anders zouden ze namelijk niet die opmerkingen maken en die adviezen geven.  

De opmerkingen die ze maken hebben echter wel een enorme invloed op wat jij doet, denkt en voelt. Zelfs als je dat niet meteen doorhebt. Op de achtergrond, ergens in je hoofd, vinden deze opmerkingen een plek. En als je niet oplet, ga je op een bepaald moment zelf ook geloven dat je te vaak mailt, te commercieel bent, te duur bent, te overbodig bent en maar beter dit of dat kunt doen.  

Wanneer je gaat ondernemen, is het belangrijk om te weten dat succesvol ondernemen uit drie hoofdonderdelen bestaat:  

 1. Het kennen van de ondernemersspelregels 
 2. Je eigen ondernemersvoorwaarden kennen 
 3. Je omringen met gelijkgestemde ondernemers  

Aangezien je als hoogbegaafde ondernemer ook weer anders bedraad bent dan een niet-hoogbegaafde ondernemer, loont het om een omgeving te zoeken waarin je andere hoogbegaafde ondernemers treft. Want, anders ben je wel met andere ondernemers, maar ben je nog steeds de vreemde eend in de bijt.  

Binnenkort starten we met een spiksplinternieuw ondernemerstraject waarin we aan de slag gaan met de ondernemersspelregels. Je gaat competenter worden als ondernemer, zodat het ondernemerschap ook veel makkelijker gaat voelen. En je wordt onderdeel van een groep gelijkgestemde ondernemers die jou niet vertellen dat je ergens te veel van bent of doet, maar die je helpen om juist meer te doen en te zijn van wie jij in de kern bent en van wat past bij jouw unieke missie.  

Als je voelt dat je toe bent aan die volgende stap, meld je dan aan voor de wachtlijst. Binnenkort starten we met de selectie en wellicht dat er nog een plekje vrij komt. 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 6

 1. De skiles aanmelding is gesloten. Komende zaterdag begint de dansles weer. Elke keer wordt er stilgestaan bij een onderwerp. Dit onderwerp is weer voorbij. Ik weet zeker dat je je in de woorden van de dansleraar zult herkennen en tips krijgt om een beter danser te worden. Of om bevestigd te worden in juistheid van de draaibewegingen waar je je al goed bij voelt. En tips te krijgen om hoffelijk je weg op andere terreinen te vinden.
  Ik voel wel met je mee, ik ben geen danser en geen skiër. Ik ben iemand die deuren ziet dichtgaan nadat ik ze net goed heb geolied en degene achter de deur duidelijk maakte dat ik de beste deuren-smeerder was die de deur ooit had aangeraakt. Nooit meer teleurgesteld worden. Mooi onderwerp. Indrukwekkende kunst van het in beweging blijven.

 2. Hier nog een goedbedoeld ondernemingsadvies, althans zou voor mij wat betekenen.
  – senioren afdeling oprichten en/of verwijzen naar organisaties die dat wel doen.
  – adviezen over omgaan met demente hoogbegaafden.
  – Voordat je een hoop dingen opstuurt misschien eerst lezen wat een eventuele clientèle vraagt, een beetje begaafd mens kan zelf zoeken naar de
  voor haar relevante onderwerpen bij de blogs. Het voelt als gepusht worden voor een cursus skiën terwijl je dansles wil.
  Maar nogmaals verder alleen maar complimenten!

 3. Dag Adrienne,

  Sinds kort aangesloten bij Gifted People.
  Onlangs een mail met meer info ontvangen.
  Daarin onder meer een oproep om in te schrijven voor het Insight jaarprogramma.
  De mail ademt de verwachting uit dat ik ook een hoogbegaafde ondernemer ben, die met allerlei goedbedoelende omgevingsfactoren moet leren omgaan.
  Als dit het doel achter Gifted People is, ben ik toch wat teleurgesteld: ik ben geen ondernemer; ik wil en zal dat nooit worden. En desondanks heb ik mijn draai in dit leven gevonden… 🙂

  1. Dankjewel voor je reactie Ben. Heel toevallig kom je net binnen in dit maandthema. Maar Gifted People heeft iedere maand een ander thema waar we aandacht aan besteden. Insight zelf is gericht op het helder maken van je blauwdruk, wie je bent, wat je wilt en nodig hebt. Mocht je het leuk vinden, je bent altijd welkom bij de gratis online masterclass 🙂 https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *