Geduld en volharden

De afgelopen jaren heb ik met Gifted People al veel opgebouwd. Daar ben ik best trots op omdat ik vaak genoeg door een moeilijke fase heen moest. Dingen gingen niet altijd volgens plan. Mensen waren niet altijd aardig en wilde niet altijd meewerken. Ik kreeg vervelende vragen of nare opmerkingen op mijn bordje. Ik moest soms een tijd lang duwen en trekken voordat er iets in beweging kwam. Maar ik had duidelijk waar ik naar op weg was. Ik was bereid om door die moeilijke fases heen te gaan. Om geduld te hebben en om door te zetten, ook al was het confronterend of eng. 

Als ik naar mijn leven nu kijk, dan zie ik dat harde werk er elke dag in terug. Ik ben dankbaar dat ik kan leven en werken op mijn voorwaarden. Dat ik mijn missie mag leven en uitvoeren. Ik kan mijn dagen indelen zoals dat klopt voor mij. Ik doe het werk dat past bij mij en als ik ergens geen energie van krijg of geen plezier in heb, dan besteed ik het uit. Ik weet ook precies waar ik het wel en niet in ga volharden omdat ik weet wat belangrijk is. Daarom kan ik de skill van het volharden voor de juiste dingen inzetten. 

Blijven proberen en genieten van de reis 

Uit ervaring weet ik dat er ontzettend veel mogelijk is, maar dat het wel nodig is dat je bereid bent om te doen wat de meeste mensen niet doen. Het is nodig dat je scherpt blijft op jezelf. Dat je niet na één keer proberen denkt: ‘Dit kan dus niet voor mij’. Als hoogbegaafde kun je dit lastig vinden omdat je niet altijd goed geleerd hebt hoe je ermee omgaat als iets niet meteen lukt. Je hebt niet altijd geleerd hoe je moet blijven proberen, hoe je volhardt en geduld houdt. Als je namelijk voorliep in je schoolgaande jaren heb je te weinig oefening gehad met deze skills omdat je ze niet nodig had. Je kon relatief gemakkelijk bij blijven zonder veel herhaling of oefenen. 

Als je het als hoogbegaafde niet gewend bent dat volharden nodig is om ergens te komen, dan mag je dit nu gaan oefenen. Volharden is namelijk een vaardigheid die je alsnog kunt leren. Dit doe je door bijvoorbeeld jezelf een bepaald doel te stellen wat genoeg uitdagend is. Een doel waarvan je wel weet dat je het kunt behalen maar waar je ook een beetje moeite voor moet doen. Je zult dan onderweg obstakels tegenkomen die je moet overwinnen. Hoe vaker je obstakels overwint, des te meer je de vaardigheid van volharden ontwikkelt.  

Het beoefenen van geduld is soms wat lastiger. Ikzelf ben bijvoorbeeld best ongeduldig. Ik wil graag dat dingen snel gaan. Ik kan me daarom ook ergeren als ik iets wil en ik ben afhankelijk van iemand die het moet maken en die doet er drie weken langer over dan ik zou willen. In dit geval is het belangrijk om de focus te kunnen verleggen van het eindresultaat naar de reis.  

Als we vooral gericht zijn op het resultaat, is het namelijk moeilijker om geduld te behouden. We willen dat het resultaat er zo snel mogelijk is. Want dan pas ervaren we bepaalde positieve emoties, zoals geluk, dankbaarheid en tevredenheid. Maar zodra we ook de reis gaan ervaren als iets positiefs, wordt meteen de druk op het resultaat minder. Als je in de tussentijd waardevolle dingen doet en geluk ervaart in de reis, wordt geduld hebben een stuk makkelijker. En als het eindresultaat dan uiteindelijk niet komt of anders blijkt te zijn, dan heb je onderweg al veel plezier gehad. 

Wat kun je doen?  

Beoefen jezelf in de overtuiging dat wat jij wilt en wenst mogelijk is en dat het allemaal een kwestie van tijd is. We denken vaak te snel dat iets of snel geregeld is, of niet mogelijk is. Maar veel van wat je wenst is niet in een week gerealiseerd. Soms zelfs niet eens in een jaar of vijf jaar. Voorkom daarom dat je bepaalde deadlines gaat koppelen aan je wensen. Het is wel goed om een richtlijn vast te stellen, bijvoorbeeld: over 5 jaar wil ik… Maar mocht het dan over 5 jaar nog niet geregeld zijn, gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Focus je eerder op wat je elke dag kunt doen om dichterbij te komen. 

Onderzoek altijd gedurende je reis waar je staat, wat je volgende acties zijn en of je nog op koers bent. Zo blijf je scherp op je eigen reis, kun je de dagelijkse voortgang zien wat ervoor zorgt dat je makkelijker je enthousiasme in leven houdt. Focus je daarbij ook vooral op de reis. Vind er plezier en voldoening in. Dat maakt het houden van geduld een stuk eenvoudiger. 

Zoek iemand die jou kan inspireren en ondersteunen. In elke reis kom je obstakels tegen. Door iemand te vinden die jou dan even een motiverend woordje kan toespreken of je kan helpen met het bepalen van je volgende stappen, ga je die obstakels gemakkelijker trotseren. Vraag om hulp. Dat maakt een reis altijd makkelijker en fijner. 

— 

Heb jij de vaardigheden geduld en volharden genoeg ontwikkeld? Zo niet, wat ga je hieraan doen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

13 Reacties

 1. Lieke Bakx

  Ik werk voornamelijk alleen als zzp-er met mijn eigen coaching- en therapiepraktijk. De uitdaging ligt vooral in het zichtbaar en vindbaar maken van mijn praktijk. In het begin vond ik het vooral moeilijk om content te delen met anderen omdat ik het te moeilijk maakte in mijn hoofd. De (voor mij) vanzelfsprekende tips kon ik niet delen omdat ik niet inzag dat het voor de ander heel waardevol is. “Zitten ze daar wel op te wachten?” Nu ben ik een vooropzet aan het maken om content te verspreiden. De uitdaging hierbij is voornamelijk focus houden. En doorzetten!!
  Terwijl ik hier mee bezig ben, vormen zich namelijk weer tig nieuwe ideeen die ik zou kunnen uitvoeren….
  Daarnaast is het voor mij van belang om de juiste mensen om me heen te zoeken wanneer ik samenwerk. Tot nu toe nam ik vaak taken op me waar ik mijn aangeleerde gedrag en competenties inzette, omdat de anderen dit niet oppakten. Dit waren echter vaak energievreters voor mij.
  Nu probeer ik mensen om me heen te verzamelen die juist goed zijn in het behouden van structuur en focus, zodat ik mijn creativiteit kan laten stromen. Dan word ik af en toe even teruggefloten als ik te snel en te ver ga.
  En krijgen we allen de credits die bij ons passen.
  Hartelijke groetjes Lieke
  Mindful Creations

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Goed dat je dit Lieke, de juiste mensen om je heen verzamelen maakt jouw leven zoveel mooier. De juiste omgeving heeft zo ontzettend veel invloed op je humeur, gevoel maar ook je geluk. Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring en succes met je praktijk.

   Antwoord
 2. Grady

  Ik heb ervaren dat in het samenwerken met anderen het essentieel is dat je goed luistert. Dan kun je op het juiste moment en in de juiste context je eigen inbreng kwijt. Ook als dat het ontwikkelproces kantelt. Je bent dan al samen op weg. Het gaat er dan dus om dat je niet voor de troepen uitloopt, maar het geduld en de fijnzinnigheid hebt om het een gezamenlijk proces te laten zijn. Dan is de kans ook groter dat je bereikt wat je wilt.

  In mijn eigen bedrijf, waarin ik alleen werk, zijn geduld en volharding belangrijke factoren om te kunnen doen wat ik fijn vind. Bij de eerste workshop die ik gaf had ik 2 aanmeldingen en vroeg ik er een vriendin bij, zodat het de minimale 3 deelnemers werden. Ik ben mijn workshopaanbod verder gaan ontwikkelen en nu zitten de workshops regelmatig vol. Ik weet inmiddels wat ik waard ben, dat maak ik op uit de reacties en de evaluaties van de workshopdeelnemers. In een rustig tempo wil ik me blijven ontwikkelen, graag nog met nieuwe projecten bezig zijn ook. Ik werk daartoe o.a. aan mijn online zichtbaarheid. Ook een proces van geduld en volharding.

  Antwoord
 3. Annelies Van Loy

  mooie tips

  Antwoord
 4. Henk

  Lastig is ook idealisme, het (vaak als enige) hebben van een beeld van hoe het zou kunnen worden, als men maar meewerkte.
  Anderen zien dat doel ver weg niet zo scherp, en hebben de handen vol aan wat er op hun eigen radar is.

  Gevolg is dat die ontwikkeling naar die andere, betere werkelijkheid die ik voor ogen hebt nooit op gang komt, of elke keer vroeg stopt.

  Het is lastig om constructief en behulpzaam te blijven, als collega’s elke keer opnieuw klagen over variaties van hetzelfde probleem, terwijl de structurele oplossingen die ik aandraag worden afgedaan als te hoog gegrepen, en te veelomvattend.

  Het is al gauw te abstract en te weinig verbonden met hun doelen voor de korte termijn, terwijl in mijn ogen alle aspecten van de oplossing noodzakelijk zijn, niet slechts een stukje.

  Ervaring leert dat veel van wat ik voorstel er uiteindelijk wel komt, maar veel later, en dan door iemand anders trots “bedacht” en uitgevoerd. Dat geduld opbrengen, constructief, betrokken en behulpzaam blijven, vind ik lastig, net als het leren accepteren van mijn onmacht om anderen mee te krijgen.

  Feit is echter dat anderen zich vaak niet zien als degene die iets kan veranderen. Het is hun plek niet, denken ze, en buiten hun macht. Zij hebben daar vrede mee, maar mij lukt dat minder goed, als ik kansen zie.
  Omgekeerd zet ik problemen die nog geen eigenaar hebben (te) gauw op mijn eigen lijstje: “Wat zou het fijn zijn als we ervoor konden zorgen, dat…”.

  Antwoord
  • Djanna

   Heel herkenbaar Henk, maar met de jaren leer je dat wel van je afzetten, tegenwoordig noemen ze dit “mindfulness”. En ook heel herkenbaar is dat mensen heel wat later met veel trots “zelf” hebben bedacht wat jij al lang verkondigde, hier heb ik helaas ook geen oplossing voor, misschien loslaten alweer ?…

   Antwoord
  • Loes

   Er is geen boer die het koren ziet als hij het zaadje in de grond stopt Henk. Denk daaraan als jij, of een ander uiteindelijk met het plan of de actie komt om het zaadje dat jij geplant hebt uit te voeren. Dan mag je in plaats van frustratie de trots voelen van de rijke oogst.

   Antwoord
   • Michèle Velghe

    wat een opsteker Loes dat geeft pas een riem onder het hart ! Thx

    Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dat kan inderdaad heel lastig zijn.. Ik heb lang niet begrepen waarom ik de enige leek te zijn die zag wat er ging gebeuren als we of A of B deden. En waarom ze mij niet begrepen als ik dat vertelde. Voor mij was het zo logisch en zo duidelijk, hoe kon dat voor anderen niet zo zijn? Als hoogbegaafde kun je in jouw hoofd snelle stappen maken. Scenario’s in je hoofd afspelen en daardoor zien wat er in de toekomst staat te gebeuren en wat de benodigde oplossingen zijn. Dan kun je nog weleens vergeten dat de hele reis van nu tot de gebeurtenis in de toekomst zichtbaar is in jouw hoofd, maar niet voor de mensen om je heen. Daardoor zeggen zij 2 maanden later wellicht precies hetzelfde, maar kunnen ze niet de link leggen met wat jij destijds bedoelde. Bespreek de stappen die je hebt gezet in je hoofd. Laat mensen zien hoe je ergens toe bent gekomen, waarom je dat denkt. Teken het of kijk of je iemand kunt vinden die wat jij bedoelt kan “vertalen” zodat het begrijpbaar is voor de mensen om je heen.
   Oordeel niet over de mensen die jou niet begrijpen. Kijk hoe je samen een taal kunt vinden die je beiden spreekt en begrijpt. Investeer in de communicatie met anderen. Het is geen onwil van de ander, maar wat jij ziet is niet vanzelfsprekend. Misschien vind je het leuk om deze link eens te bekijken. http://giftedpeople.eu/dossier-hoogbegaafdheid-en-werk/

   Antwoord
 5. Mark Kornet

  Naast volharding heb ik de laatste tijd ook geleerd, dat er vaak naast een links-om (of rechts-om) ook een rechts-om (links-om :-)) is. Sta ook hiervoor open en verbreedt je visie, al zal dat in het begin ook lastig zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden