De afgelopen jaren heb ik met Gifted People al veel opgebouwd. Daar ben ik best trots op omdat ik vaak genoeg door een moeilijke fase heen moest. Dingen gingen niet altijd volgens plan. Mensen waren niet altijd aardig en wilde niet altijd meewerken. Ik kreeg vervelende vragen of nare opmerkingen op mijn bordje. Ik moest soms een tijd lang duwen en trekken voordat er iets in beweging kwam. Maar ik had duidelijk waar ik naar op weg was. Ik was bereid om door die moeilijke fases heen te gaan. Om geduld te hebben en om door te zetten, ook al was het confronterend of eng. 

Als ik naar mijn leven nu kijk, dan zie ik dat harde werk er elke dag in terug. Ik ben dankbaar dat ik kan leven en werken op mijn voorwaarden. Dat ik mijn missie mag leven en uitvoeren. Ik kan mijn dagen indelen zoals dat klopt voor mij. Ik doe het werk dat past bij mij en als ik ergens geen energie van krijg of geen plezier in heb, dan besteed ik het uit. Ik weet ook precies waar ik het wel en niet in ga volharden omdat ik weet wat belangrijk is. Daarom kan ik de skill van het volharden voor de juiste dingen inzetten. 

Blijven proberen en genieten van de reis 

Uit ervaring weet ik dat er ontzettend veel mogelijk is, maar dat het wel nodig is dat je bereid bent om te doen wat de meeste mensen niet doen. Het is nodig dat je scherpt blijft op jezelf. Dat je niet na één keer proberen denkt: ‘Dit kan dus niet voor mij’. Als hoogbegaafde kun je dit lastig vinden omdat je niet altijd goed geleerd hebt hoe je ermee omgaat als iets niet meteen lukt. Je hebt niet altijd geleerd hoe je moet blijven proberen, hoe je volhardt en geduld houdt. Als je namelijk voorliep in je schoolgaande jaren heb je te weinig oefening gehad met deze skills omdat je ze niet nodig had. Je kon relatief gemakkelijk bij blijven zonder veel herhaling of oefenen. 

Als je het als hoogbegaafde niet gewend bent dat volharden nodig is om ergens te komen, dan mag je dit nu gaan oefenen. Volharden is namelijk een vaardigheid die je alsnog kunt leren. Dit doe je door bijvoorbeeld jezelf een bepaald doel te stellen wat genoeg uitdagend is. Een doel waarvan je wel weet dat je het kunt behalen maar waar je ook een beetje moeite voor moet doen. Je zult dan onderweg obstakels tegenkomen die je moet overwinnen. Hoe vaker je obstakels overwint, des te meer je de vaardigheid van volharden ontwikkelt.  

Het beoefenen van geduld is soms wat lastiger. Ikzelf ben bijvoorbeeld best ongeduldig. Ik wil graag dat dingen snel gaan. Ik kan me daarom ook ergeren als ik iets wil en ik ben afhankelijk van iemand die het moet maken en die doet er drie weken langer over dan ik zou willen. In dit geval is het belangrijk om de focus te kunnen verleggen van het eindresultaat naar de reis.  

Als we vooral gericht zijn op het resultaat, is het namelijk moeilijker om geduld te behouden. We willen dat het resultaat er zo snel mogelijk is. Want dan pas ervaren we bepaalde positieve emoties, zoals geluk, dankbaarheid en tevredenheid. Maar zodra we ook de reis gaan ervaren als iets positiefs, wordt meteen de druk op het resultaat minder. Als je in de tussentijd waardevolle dingen doet en geluk ervaart in de reis, wordt geduld hebben een stuk makkelijker. En als het eindresultaat dan uiteindelijk niet komt of anders blijkt te zijn, dan heb je onderweg al veel plezier gehad. 

Wat kun je doen?  

Beoefen jezelf in de overtuiging dat wat jij wilt en wenst mogelijk is en dat het allemaal een kwestie van tijd is. We denken vaak te snel dat iets of snel geregeld is, of niet mogelijk is. Maar veel van wat je wenst is niet in een week gerealiseerd. Soms zelfs niet eens in een jaar of vijf jaar. Voorkom daarom dat je bepaalde deadlines gaat koppelen aan je wensen. Het is wel goed om een richtlijn vast te stellen, bijvoorbeeld: over 5 jaar wil ik… Maar mocht het dan over 5 jaar nog niet geregeld zijn, gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Focus je eerder op wat je elke dag kunt doen om dichterbij te komen. 

Onderzoek altijd gedurende je reis waar je staat, wat je volgende acties zijn en of je nog op koers bent. Zo blijf je scherp op je eigen reis, kun je de dagelijkse voortgang zien wat ervoor zorgt dat je makkelijker je enthousiasme in leven houdt. Focus je daarbij ook vooral op de reis. Vind er plezier en voldoening in. Dat maakt het houden van geduld een stuk eenvoudiger. 

Zoek iemand die jou kan inspireren en ondersteunen. In elke reis kom je obstakels tegen. Door iemand te vinden die jou dan even een motiverend woordje kan toespreken of je kan helpen met het bepalen van je volgende stappen, ga je die obstakels gemakkelijker trotseren. Vraag om hulp. Dat maakt een reis altijd makkelijker en fijner. 

— 

Heb jij de vaardigheden geduld en volharden genoeg ontwikkeld? Zo niet, wat ga je hieraan doen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden