Dit geldt ook voor niet-hoogbegaafden

Laatst las ik wat online reviews over mijn boek en in meerdere reviews werd benoemd dat het boek eigenlijk ook heel geschikt is voor niet-hoogbegaafden die leuker werk willen en meer voldoening uit hun werk willen halen. En in zekere zin is dat waar. Dezelfde principes blijven staan om dat te doen. Ongeacht of je hoogbegaafd bent, is het nodig dat je jezelf, je blauwdruk en je werkvoorwaarden kent en dat je weet wanneer het tijd is om ergens weer weg te gaan.

Ik moest ook ineens denken aan een opmerking van iemand lang geleden die onder één van mijn blogs bijna boos en verontwaardigd schreef: ‘Dit geldt ook voor niet-hoogbegaafden!’. Ook dat was waar. En dat is niet gek. Want, ook al ben je als hoogbegaafde in veel opzichten anders, in minstens net zo veel opzichten ben je ook niet anders. Je bent gewoon een mens. Je hebt wensen. Je hebt ideeën en verlangens. Je loopt tegen dingen aan. Net als iedereen. Waar het verschil in zit, is in de inhoud of in de weg ernaartoe.

Voor iedereen is het bijvoorbeeld belangrijk om je blauwdruk te kennen en in het verlengde daarvan te leven. Maar als hoogbegaafde zul je eerder buiten-de-gebaande-paden plannen hebben die leiden tot weerstand of tegendruk van je omgeving. Je ideeën en wensen worden minder snel begrepen en er zijn minder mensen die je kunnen ondersteunen in de weg die je te gaan hebt.

Dus ook al is één van de hoofdkenmerken wel dat je anders bent, het idee dat je als hoogbegaafde overal volledig anders in bent, is zeker wel een misvatting.

En zo zijn er nog wel veel meer misvattingen in omloop. Bijvoorbeeld dat je als hoogbegaafde alles beter weet, overal goed in bent of jezelf beter vindt. Als je niet weet dat hoogbegaafdheid daar helemaal niet over gaat, kun je je er zomaar in vergissen dat je niet hoogbegaafd bent. En dat is zonde, want begrijpen hoe je bedraad bent, inclusief de rol van hoogbegaafdheid daarin is wel cruciaal om jouw leven op jouw manier te kunnen leven en om jouw unieke gaven te kunnen benutten.

In de gratis Introductie masterclass over hoogbegaafdheid deel ik daarom meer over wat hoogbegaafdheid wel en niet is. Je ontdekt in de masterclass ook meer over de drie hoofdkenmerken, hoe je hoogbegaafdheid kunt herkennen, of je het moet laten testen en wat het verschil is met hoogsensitiviteit. Aanmelden kan hier.

PS. Heb je de Introductie masterclass al gezien? Dan is de masterclass ‘Van Last naar Gave’ een interessant vervolg voor je. In deze masterclass ontdek je waarom je als hoogbegaafde de nadelen van je hoogbegaafdheid kunt ervaren en wat er nodig is om meer de voordelen te gaan ervaren.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

3 Reacties

 1. P Muijs

  Dit is een van de redenen waarom ik niet in hokjes en labels geloof.

  Net alsof de mensheid in een soort discrete stappen onder te verdelen is?
  Het leven bestaat niet enkel uit zwart en wit, maar uit grijstinten.

  Ieder mens is uniek en heeft zo zijn persoonlijke eigenschappen simpelweg door een combinatie van hoe deze persoon is opgegroeid, wat deze heeft meegemaakt in combinatie met wat genetische eigenschappen.

  Ik vind het vooral bijzonder dat er vanuit de zorg naar mijn ervaring wel nog echt in hokjes wordt gedacht en alles maar aan moet passen aan het “normale”. Terwijl er in werkelijkheid er geen normaal is.

  Het normaal is niks anders dan het gemiddelde van de extremen.

  Ieder mens heeft wel zijn unieke eigenschappen.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel P Muijs voor je reactie. Dat klopt inderdaad, wanneer je kijkt naar een Siamese tweeling. Heeft deze tweeling niet per se dezelfde interesses, niet dezelfde voorkeuren en zijn ze het ook niet altijd met elkaar eens. Hoewel ze dezelfde genetische achtergrond hebben, (bijna) dezelfde ervaringen in hun leven hebben opgedaan, zijn ze niet hetzelfde. En toch horen we bij Gifted People nog vaak een overtuiging dat alle hoogbegaafden hetzelfde zijn. Dat ze te herkennen zijn aan dezelfde kenmerken en dat je alleen hoogbegaafd kunt zijn als jij alle vakjes van alle checklists kunt aanvinken en jezelf in alle kenmerken kunt herkennen.

   Antwoord
   • P Muis

    Dank voor de reactie Demelza,

    Momenteel bezoek ik regelmatig weer een bedrijfsarts omdat het helaas weer wat slechter met mij gaat.
    Echter dit hokjes denken is direct iets waar ik tegenaan loop.

    Ik moet echt hard op mijn strepen staan om duidelijk te maken dat ik meer baad heb bij praktische oefeningen en tools, ipv (weer) een heel onderzoeksprogramma in te gaan met mensen die niet alleen in hokjes denken, maar ook blijkbaar alles behalve bekend zijn op de laatste ontwikkelingen van allerlei dingen (waaronder ook HB).
    Verbazingwekkend is een beetje een understatement.

    Ik heb recentelijk jullie boek gekocht, nooit meer ruzie me je baas.
    Ik moet bekennen dat net als de meest recente blogpost, ik een beetje sceptisch ben/was.
    Maar er zitten in elk geval al genoeg dingen van herkenning in. Stay open minded.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden