Als het gaat om veranderingen, kan ik zelf vrij radicaal zijn. En zeker als het gaat om de grotere levenskeuzes, dan heb ik die snel gemaakt.  

Beslissen om te gaan samenwonen in een voor mij nieuwe stad, emigreren naar Amerika in 2013, mijn baan opzeggen en Gifted People opzetten voelde voor mij allemaal als logische stappen en dus heb ik niet lang nodig gehad om daar een knoop over door te hakken.  

Ik kan dan wel weer een half uur staan twijfelen bij de verspakketten van de supermarkt…. 

Hoe dan ook ging het, toen ik nog in loondienst werkte, heel erg tegen mijn natuur in dat we met z’n allen hadden besproken dat er iets moest gaan veranderen… en dat we dan drie weken later in een vergadering nóg een keer gingen benoemen dat er echt iets moest veranderen.  

Daar verloor ik zo mijn energie op. Mijn motto was, en is eigenlijk nog steeds: doe het of doe het niet, maar blijf er niet alleen maar over praten.  

Nu moet ik bekennen dat ik ook niet één van de meest geduldige medewerkers was. In mijn hoofd waren dingen namelijk al lang geregeld, terwijl het in de praktijk nog minimaal een maand, soms zelfs zes maanden of nog langer zou duren voordat het daadwerkelijk geregeld zou zijn.  

Ik heb mezelf vaak ook enorm verbaasd over hoe lang dingen moesten duren. En in alle eerlijkheid dacht ik vaak dat het onwil was van de ander. Dat ik anders bedraad was en daarom ook dingen anders deed en zag, had ik toen nog niet zo scherp. 

Bovendien, en dat realiseerde ik mij pas veel later, was iets in mijn ogen soms simpel op te lossen of aan te pakken, maar speelden er soms ook factoren mee waar ik helemaal geen weet van had en geen zicht op had.  

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ beschrijf ik daarom ook dat het belangrijk is om niet te snel in de ‘dit duurt te lang’-reactie te schieten. Want als je steeds druk blijft zetten op de ander, ontstaat er uiteindelijk frictie en frustratie en dat is geen fijne basis om samen te werken.  

Beter is het om vanuit nieuwsgierigheid te gaan vragen. Dan kun je namelijk ontdekken wat er allemaal nog meer meespeelt. Bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende zelf ook op iemand zit te wachten. Of dat er nog een aantal mensen bij elkaar gevonden moeten worden. Of dat er eerst nog een ander project afgerond moet worden. Of dat er al wel van alles in gang is gezet, maar dat het gewoon allemaal niet zo snel gaat.  

En soms is het simpelweg zo dat de ander even iets meer tijd nodig heeft om te wennen aan de verandering of oplossing voordat deze kan worden ingezet. Soms wordt er van ons gevraagd om daar iets sensitiever in te zijn.    

Je zult merken dat het een enorme positieve impact maakt op je werkplezier als je kunt herkennen waar jij iets te lang vindt duren en dat vervolgens gaat onderzoeken in plaats van je eigen conclusies te verbinden.  

Wil je meer inzichten en tips om jouw werkende leven fijner, leuker en interessanter te maken? Dan is het waardevol voor je om het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ te bestellen. Je ontdekt in het boek ook meer over de invloed van hoogbegaafdheid op de werkvloer en hoe je meer plezier kunt hebben in je werk en jouw gaven meer kunt benutten.  

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  3. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden