Bij ons thuis maken we elke dag als lunch een salade. Harm en ik hebben daar allebei onze eigen manier voor en ook een bijpassende snelheid.  

Mijn manier is bijvoorbeeld om verschillende groenten toe te voegen aan onze saladebakken. En dan is het klaar. Misschien nog een lepeltje pesto, maar daar houdt het wel bij op. Ik ben binnen een kwartier klaar. Als we alles al hebben voorgesneden zelfs in vijf minuten.  

Harm doet er een stuk langer over. Hij maakt er een kunstwerk van. Gebruikt de rucola als een bedje voor de rest van de groenten. Zoekt de juiste balans tussen komkommer en tomaat. Doet er een lepeltje van dit en een lepeltje van dat bij. Soms voegt hij nog kleine stukjes kaas toe en hij snijdt zelfs de zalm in kleine stukjes voor mij, terwijl hij een hekel aan vis heeft.  

Mijn salade is prima. Harm’s salade is er eentje die je in een sterrenrestaurant verwacht. Wat Harm namelijk doet (en ik niet), is er de tijd voor nemen. In plaats van random dingen bij elkaar gooien, wat ik dus doe.  

Gelukkig gooi ik niet in alles wat ik doe dingen random bij elkaar en kies ik niet bij alles alleen maar de snelste weg. Dan had Gifted People ook zeker weten niet meer bestaan en was de relatie met Harm niet zo goed als deze nu is.  

Want, ook al doe ik graag dingen snel, ik weet ook heel goed welke dingen juist die extra aandacht en tijd nodig hebben. Ik weet wanneer ik teksten kan scannen en wanneer het beter is om iets aandachtiger te lezen. Ik weet wanneer ik iets met weinig voorbereiding kan doen en toch het gewenste resultaat behaal, en ik weet wanneer ik extra voorbereiding moet treffen, omdat het anders een fiasco wordt. Ik weet dit omdat ik mijn blauwdruk ken. En vanuit mijn blauwdruk vloeit voort wat belangrijk is voor mij en wat daarom mijn tijd en aandacht maximaal mag krijgen. 

Een groot voordeel van het kennen van je blauwdruk is dat je dan ook gemakkelijker gaat zien waar je nu druk mee bent wat eigenlijk niet zo belangrijk is. Of waar je niet zoveel mee bezig bent, en juist vooral wat meer tijd en aandacht aan mag geven. Ik zie soms hoogbegaafden zich intens druk maken over iets dat op het werk speelt en niet eens binnen hun verantwoordelijkheid valt, en ondertussen thuis niet meer de energie hebben om een leuke partner, vader of moeder te zijn.  

Iets goed maken en iets goed houden heeft tijd nodig. En die tijd is er. Zolang je maar bewust met je tijd omgaat, de regie houdt over waar jouw tijd naartoe gaat en bereid bent om er oké mee te zijn dat sommige dingen niet belangrijk genoeg zijn om volledige aandacht van jou te krijgen.  

Mijn salade is bij lange na niet zo goed als die van Harm. Maar, ik heb er ook geen plezier in zoals Harm dat heeft. Voor mij is een salade een noodzakelijk kwaad. Harm geniet ervan om mooie en lekkere dingen voor ons samen te maken. Dat waar je jouw tijd aan besteedt, mag ook vooral zijn waar je plezier in hebt. 

Wil je dit jaar meer gaan doen waar je plezier in hebt en meer tijd besteden aan wat écht belangrijk is, versus wat belangrijk lijkt? Ga dan aan de slag met het ontdekken van je blauwdruk. Je zult merken dat het kennen van je blauwdruk jou enorm veel houvast en focus geeft op wat echt belangrijk is. 

 PS. Met Insight ontdek je jouw blauwdruk. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier: Insight.

 –

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden