De snelste weg of de kwalitatieve weg?

Bij ons thuis maken we elke dag als lunch een salade. Harm en ik hebben daar allebei onze eigen manier voor en ook een bijpassende snelheid.  

Mijn manier is bijvoorbeeld om verschillende groenten toe te voegen aan onze saladebakken. En dan is het klaar. Misschien nog een lepeltje pesto, maar daar houdt het wel bij op. Ik ben binnen een kwartier klaar. Als we alles al hebben voorgesneden zelfs in vijf minuten.  

Harm doet er een stuk langer over. Hij maakt er een kunstwerk van. Gebruikt de rucola als een bedje voor de rest van de groenten. Zoekt de juiste balans tussen komkommer en tomaat. Doet er een lepeltje van dit en een lepeltje van dat bij. Soms voegt hij nog kleine stukjes kaas toe en hij snijdt zelfs de zalm in kleine stukjes voor mij, terwijl hij een hekel aan vis heeft.  

Mijn salade is prima. Harm’s salade is er eentje die je in een sterrenrestaurant verwacht. Wat Harm namelijk doet (en ik niet), is er de tijd voor nemen. In plaats van random dingen bij elkaar gooien, wat ik dus doe.  

Gelukkig gooi ik niet in alles wat ik doe dingen random bij elkaar en kies ik niet bij alles alleen maar de snelste weg. Dan had Gifted People ook zeker weten niet meer bestaan en was de relatie met Harm niet zo goed als deze nu is.  

Want, ook al doe ik graag dingen snel, ik weet ook heel goed welke dingen juist die extra aandacht en tijd nodig hebben. Ik weet wanneer ik teksten kan scannen en wanneer het beter is om iets aandachtiger te lezen. Ik weet wanneer ik iets met weinig voorbereiding kan doen en toch het gewenste resultaat behaal, en ik weet wanneer ik extra voorbereiding moet treffen, omdat het anders een fiasco wordt. Ik weet dit omdat ik mijn blauwdruk ken. En vanuit mijn blauwdruk vloeit voort wat belangrijk is voor mij en wat daarom mijn tijd en aandacht maximaal mag krijgen. 

Een groot voordeel van het kennen van je blauwdruk is dat je dan ook gemakkelijker gaat zien waar je nu druk mee bent wat eigenlijk niet zo belangrijk is. Of waar je niet zoveel mee bezig bent, en juist vooral wat meer tijd en aandacht aan mag geven. Ik zie soms hoogbegaafden zich intens druk maken over iets dat op het werk speelt en niet eens binnen hun verantwoordelijkheid valt, en ondertussen thuis niet meer de energie hebben om een leuke partner, vader of moeder te zijn.  

Iets goed maken en iets goed houden heeft tijd nodig. En die tijd is er. Zolang je maar bewust met je tijd omgaat, de regie houdt over waar jouw tijd naartoe gaat en bereid bent om er oké mee te zijn dat sommige dingen niet belangrijk genoeg zijn om volledige aandacht van jou te krijgen.  

Mijn salade is bij lange na niet zo goed als die van Harm. Maar, ik heb er ook geen plezier in zoals Harm dat heeft. Voor mij is een salade een noodzakelijk kwaad. Harm geniet ervan om mooie en lekkere dingen voor ons samen te maken. Dat waar je jouw tijd aan besteedt, mag ook vooral zijn waar je plezier in hebt. 

Wil je dit jaar meer gaan doen waar je plezier in hebt en meer tijd besteden aan wat écht belangrijk is, versus wat belangrijk lijkt? Ga dan aan de slag met het ontdekken van je blauwdruk. Je zult merken dat het kennen van je blauwdruk jou enorm veel houvast en focus geeft op wat echt belangrijk is. 

 PS. Met Insight ontdek je jouw blauwdruk. Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier: Insight.

 –

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

7 Reacties

 1. Harvey

  *Mijn leven vertaald in films*
  Zonder liefde ben ik *John Wick*
  Zonder hoop ben ik LT in *Bad Lieutenant*
  Zonder eer ben ik John Milton in *the Devil’s Advocate*
  Met liefde ben ik Westly in *the Princess Bride*
  Met hoop ben ik legercommandant Luitenant Kolonel Frank Slade in *Scent of a Woman*
  Met eer ben ik Nathan Algren in *the Last Samurai*
  *Mijn woord = mijn eer*
  *Eer = is mijn leven*

  *Mijn leven liefdeloos = wanhopig*
  Zonder iemand om van te houden = mijn leven 1 grote Egotrip!!!
  Alleen ❤ overstijgt de Ego.

  *In wanhoop*
  In wanhoop is:
  Mijn woord = nog steeds mijn eer
  Eer = nog steeds mijn leven
  Maar helaas is nu
  Mijn leven = een grote grap!!!

  m.a.w. met plezier is mijn leven nog te relativeren, zonder niet.
  Hoe krijg ik weer plezier in het leven?
  Door mijn leven een invulling te geven die mijn Ego overstijgt.
  Voor mij geldt dus dat de snelste weg de makkelijkste weg is en deze is door simpelweg te sterven / op te geven
  Alleen de doden lijden niet.
  In het leven heb je maar 1 echte keus en deze is:
  *de keus tussen leven en dood, de rest is bijzaak*

  Antwoord
 2. André

  Als je jezelf voorop stelt bij het maken van een keuze of het nemen van een beslissing dan komt het met de uitwerking ervan meestal wel goed.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie.

   Antwoord
 3. Vinzent

  Ik heb altijd volgens mijn blauwdruk geleefd,maar kon helaas nooit een betaalde baan vinden in wat volgens mijn blauwdruk goed voelde. Dus heb ik gewerkt in banen waar ik niet volgens mijn blauwdruk kon opereren: een andere optie was er niet, althans, als ikniet dakloos wilde worden… Werkgevers willen dat werknemers zo snel mogelijk werken, zodat ze zoveel mogelijk geld aan ze kunnen verdienen, dus tijd voor kwaliteit had ik niet in de branches waar ik werkte, laat staan in mijn eigen tempo werken… Het werkt in de meeste branches zo denk ik. Degene die zich het meeste laat uitknijpen mag blijven. Daardoor onstaat er een ratrace. Mensen kunnen niet meer volgens hun blauwdruk leven, worden overspannen (burn-out), raken aan alcohol en drugs verslaafd…
  Privé volgens je blauwdruk leven is ook lastig voor veel mensen denk ik. Vooral als ze opgejaagd worden door hun partner, kinderen, de autoriteiten etc… Als ze zich niet laten opjagen komen ze in conflict met hun omgeving.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Vinzent. Het kan daarom heel goed helpen om je blauwdruk eerst helder te maken en daarna in kleine stapjes op te delen wat nu al haalbare doelen zijn. Zo neem je de mensen in je omgeving ook langzaam met je mee. Het is vaak voor hun ook wennen wanneer we in eens volgens onze blauwdruk gaan leven. Maar door je doel in stapjes op te knippen is vaak al veel meer mogelijk. Ook op je werk is zou je kunnen kijken wat wel de mogelijkheden zijn waardoor je al dichter bij datgene komt waarin jij je beter voelt en wat dichterbij je blauwdruk komt.

   Het mooie van weten wat je nodig hebt, is dat je daardoor ook kunt gaan handelen. En dit soort kleine aanpassingen kun je vaak al zelf eenvoudig doorvoeren. Voor sommige gewenste aanpassingen, heb je natuurlijk wel eerst toestemming van jouw baas nodig. Bijvoorbeeld als jij een verandering wenst in jouw takenpakket. Maak dan eerst concreet wat je precies wenst, en ook waarom dat in het voordeel is van het bedrijf. Wat is de win-win? Maak het jouw baas zo gemakkelijk mogelijk om ja te zeggen tegen jouw voorstel.

   Als jij bijvoorbeeld ontdekt hebt dat jouw werkomgeving veel te druk is voor jou en dat er te veel dingen om je heen gebeuren waardoor je overprikkeld raakt, onderzoek dan of je binnen het bedrijf waar je werkt af en toe een rustigere plek kunt gaan opzoeken. Als je afstand voelt in jouw team, onderzoek dan wat je kunt doen om de connectie met hen te verbeteren. Kun je bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel introduceren? Of kun je een intervisie groep opstarten waarin je samenkomt om casussen te bespreken?

   Antwoord
 4. PNA

  tsja liefde gaat ook door de maag. Wanneer ik een lekkere stel boterhammen maak, geniet ik er ook van. Vroeger was ik wel van tijd te kort en haast, nu zorg ik voor rust door gewoon eerder op te staan en rustig kwaliteit te leveren aan mezelf en omgeving.

  De haastige ik, is nooit vrolijk, maar geërgerd en gestrest. Net zoals de file rijders, remmen, gassen,remmen gassen, uitschelden, inhalen, links rechts links rechts….
  Nu is het …ik rij even hard als de vrachtwagens 50m voor me en alle mieren zie je bewegen als bovenstaand. Bij mijn afslag kom ik gewoon dezelfde auto’s tegen…. tsja je ken je druk maken over alles… soms moet je net als water zijn….vloeiend..

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi omschreven, dankjewel voor je reactie PNA.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden