De barbapapa onder de hoogbegaafden

Vroeger was er een serie ‘Barbapapa’ waarbij vader, moeder en de kinderen allerlei gewenste vormen konden aannemen. Vlak voordat ze dat deden, riepen ze ‘Huup, huup, barbatruc’.  

Als je het opzoekt op de officiële website, staat er dat Barbapapa (de hoofdpersoon), door van vorm te veranderen en door goede ideeën te hebben, de moeilijkste problemen oplost. Hij is altijd bereid om te helpen. Zijn welwillendheid kent geen grenzen. 

In alle eerlijkheid heb ik mijn werkende carrière nog nooit ‘Huup, huup, barbatruc’ geroepen, maar de rest van Barbapapa herken ik maar al te goed. Ik zie bij veel hoogbegaafden ook dezelfde gave als de gave van Barbapapa: de gave om je te vormen naar wat er nodig is, de gave om tot unieke oplossingen te komen en de gave om moeilijke problemen op te lossen die voor anderen niet zo gemakkelijk op te lossen zijn.  

Kenmerkend voor hoogbegaafden is ook dat je graag dingen beter wilt maken en daar ook de mogelijkheden en kwaliteiten voor hebt. En veel hoogbegaafden houden zich bezig met andere mensen helpen of iets goeds doen voor de wereld.  

Barbapapa doet mij ook denken aan het profiel van de Vormer welke ik in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ heb beschreven. Misschien herken je het volgende stuk uit mijn boek: 

‘De Vormer kan zich gemakkelijk vormen naar de omstandigheden, de omgeving en de verwachtingen. Als Vormer kun je snel inschatten wat iemand nodig heeft en daar vervolgens op inspelen. Met een groot empathisch vermogen en de gave om de sfeer precies aan te voelen, zie je meteen welke rol passend is. 

De valkuil hiervan is dat je je zoveel vormt en aanpast dat je jezelf verliest. Met gemak zet je in iedere situatie een ander masker op, waardoor vragen ontstaan als: Wie is nu eigenlijk de originele versie, de echte ik? Wie zit er onder dat masker?  

Door de brede inzetbaarheid van de Vormer is het daarnaast gemakkelijk om steeds maar ergens in te rollen wat niet per se past bij jou. Als gevolg daarvan kun je jouw unieke gaven niet voldoende inzetten. Je voelt dan dat er nog veel onbenutte potentie in je zit en je raakt steeds verder van jezelf verwijderd. Dat maakt jou extra gevoelig voor (existentiële) depressies en burn-outs. Het risico daarop is nog groter als je je in je privéleven ook veel aanpast of als er in je privéleven zaken spelen die veel energie van je vragen.’ 

Hoewel Barbapapa altijd weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, kun je als Vormer nog wel eens doorschieten en al vormend door het leven gaan zonder tijd te nemen om stil te staan bij de vraag: wat is eigenlijk mijn oorspronkelijke vorm? En dat is zonde, want ook al ben je als Vormer een aanwinst voor je omgeving, juist omdat je overal zo goed op kunt inspelen, jouw oorspronkelijke vorm is altijd de leukste vorm. 

Wil je meer weten over de Vormer? Of over de andere drie profielen: de Onderzoeker, de Voorspeller en de Strijder, zodat je de bijbehorende valkuilen kunt gaan herkennen en juist meer jouw unieke gaven kunt benutten? Bestel dan het boek hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

25 Reacties

 1. Vinzent

  Zeker als je ook nog hoogsensitief bent en als gevolg daarvan een “pleaser” bent, dan liggen inderdaad die valkuilen, ook bij mij, op de loer.
  Het kan enorm veel tijd en energie kosten om anderen graag te willen helpen, je aan te passen en dan ook nog eens “gebruikt” te worden door anderen, omdat zij het dan niet hoeven te doen…!
  Het kan dan zoveel tijd kosten dat het ontdekken en/of uitvoeren van de eigen blauwdruk/authenticiteit/mijn ware ik in het gedrang komt, omdat het afleidt van “mijn ware ik”.
  Sowieso kan afleiding/misleiding, op wat voor manier dan ook, “mijn ware ik” saboteren en dus in de weg staan, waardoor “mijn ware ik” misschien zelfs nooit meer goed ontdekt wordt en uit de verf komt… Dit kan met name in “foute omgevingen” gebeuren.
  Dit is inderdaad een existentieel probleem, wat tot neurosen en zelfs verslavingen kan leiden…
  Als het wél lukt om tijd te hebben tot de kern te komen en daarin te floreren dan kan dat enorm veel geluk met zich meebrengen ! 🙂

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Vinzent. Inderdaad precies wat je zegt, het is fijn dat jij jezelf zo bewust bent van de invloed van jouw directe omgeving en het is ook belangrijk om bewust te kiezen voor de mensen die je wel en niet toelaat. Investeer daarnaast in zelfonderzoek. Leer jezelf beter kennen zodat je weet hoe jij in elkaar zit, wat jij nodig hebt en wat voor mensen jij graag om je heen wilt hebben. Je gaat merken dat hoe beter jij jezelf kent en durft te zijn, des te meer mensen je aantrekt die daarbij passen.

   Antwoord
 2. Jeff Samuels

  Erg leuke blog en de herrinnering aan deze serie brengt me terug naar mijn jeugd! Ik denk nu dat het mij, als ‘slim bestempeld kind’ (van HB hadden ze toen nog niet gehoord denk ik…?), heeft geholpen om deze voor mij lastige periode door te komen. Barbapapa had immers overal een oplossing voor! Het inspireerde mij om bij problemen naar alle mogelijkheden te kijken, ook naar onorthodoxe oplossingen! Kortom het stimuleerde mijn creatief denken! Ik was dit stukje in mijn leven even vergeten…!
  Bedankt voor deze blog!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Ja, het was inderdaad een geweldige serie. Fijn dat je reageert Jeff.

   Antwoord
 3. Jessica Schimmel

  Veel dank: zeer herkenbaar en soms een worsteling

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dat kan het ook inderdaad zijn omdat je als vormer soms moeilijk je eigen vorm weer aan kan nemen.. Onthoud daarom ook dat de wereld niet zit te wachten op kopieën van andere mensen. De wereld zit te wachten op jou. Op de originele versie van wie jij bent. Want juist daarmee kun jij iets wat niemand anders kan.

   Antwoord
 4. Yves

  Barbabapa was wel erg cool, maar ik bleef tóch stiekem altijd veel liever de stroopboom uit Dokter Snuggles nadoen. 😛

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   😀

   Antwoord
 5. Monique

  Echt herkenbaar. Dankjewel.
  Het boek dat je aanprijst in de mail, is dat speciaal voor werksituaties geschreven. Ik zou graag meer over die 4 rollen te weten komen.

  Antwoord
 6. Sabine

  Erg herkenbaar.
  Ik ben alweer een tijdje helemaal klaar met het alsmaar moeten vormen naar wat anderen denken, vinden, of willen wat ik doe, omdat ze het anders toch niet begrijpen.
  In de eerste lockdown, waarin ik als kleine zelfstandige zonder poen keihard werd geraakt. Ben ik opzoek gegaan naar dat waar ik rustig van wordt. Zonder steeds de barbapappa te hoeven zijn, omdat anderen me toch niet begrijpen.
  Het is uiteindelijk een combinatie van 3 uitersten geworden, waarin ik het maximale uit loondienst en zelfstandige zonder poen haal.
  1 Driestemmig zingen (hard, vals en vol overgave)
  2 Autorijden
  3 Zelfstandig ondernemen
  Vertraagt door alle lockdown en covid-19 maatregelen ben ik mijn groot rijbewijs gaan halen. En vertraagt door een keukenbrand en de vakantie periode start ik volgende week bij 1 van de grootste transportbedrijven met een 4 daagse werkweek. En met slechts 1 vaste werkdag zijn de overige 3 dagen zo ingedeeld dat ik op alle 6 de dagen iets kan afspreken. Ik werk op dinsdag, woensdag, donderdag, of ik ben die dagen vrij.
  Dus ik heb 3 dagen om nog steeds met alle vrijheid zelfstandig ondernemer te zijn met een reikwijdte van een volle week.
  Voor mij geen huup huup barbatruk meer.
  Ooh ja.
  Dat zingen doe ik lekker alleen als ik op de weg zit.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn Sabine dat je ondanks de moeilijke situaties waarin je de afgelopen tijd hebt gezeten toch blijft zoeken naar wat past bij jou.

   Antwoord
 7. Marco

  Best herkenbaar, rollen te kunnen spelen en aannemen. Je moet er wel mee uitkijken dat je niet in een compleet ander leven terecht komt. Maar nog wat, iets wat ik mij afvraag en wellicht niet voor dit blog bedoeld is maar ik waag het erop. Hoe staat het met voorspellende inzichten bij hoogbegaafdheid? Is dit herkenbaar, dus dat je (ver) vooruit kan zien hoe dingen gaan lopen? Toen ik rond de 16 was, was ik in staat om ver vooruit te kijken. Noem het desnoods voorspellend. Ik had toen de geestelijke ruimte, tijd, lef en wilskracht om dit te doen en kwam toen al vaak uit in het huidige heden en wat verder in de toekomst. Gewoon om de juiste (overlevings) stappen te kunnen zetten, de juiste keuzes te kunnen maken. Ik wist toen ook dat er een langere periode aan kwam waarin ik niet mijzelf zou kunnen zijn en inderdaad: te moeten plooien naar de omstandigheden/diverse banen aan te gaan voor inkomsten. Dit verandert, weet ik. Daarnaast zag ik toen (jaren 80) problemen met geloofsovertuigingen aan komen maar ook een ommekeer in de toen ‘platte’ manier van denken over het leven en dingen daaromheen. De genderdiscussies bijvoorbeeld, homofobie, gelijkheid van mensen en meer van nu. Je kon toen smakelijk uitgelachen worden met je inzichten en dan leer je er wel mee omgaan. Omdat beelden uit te toenmalige toekomst best verslavend waren als een goed boek heb ik er toen een punt achter gezet. Ik wilde toen ook ‘gewoon’ kunnen leven dus loslaten. Ik zie het letterlijk als helderziend, dus dit woord letterlijk nemen. Daarvoor hoef je niet in een blauw huisje te wonen met een kristallen bol voor je, omringt door wierook in het duister. Het kon ook gewoon op de fiets, terug naar huis van school. Ik denk als je de mens gewoon goed begrijpt, zijn (m/v) handelen, een snufje geschiedenis en zelf het lef hebt om vooruit te kijken je alle ingrediënten hebt om het te kunnen. De vraag waar ik naar toe wil: is dit herkenbaar?

  Antwoord
  • MarijkeA

   Ja, Marco. Ik herken wat je zegt.

   Antwoord
  • Vinzent

   Ik had als kind ook al voorspellende inzichten en als ze ook nog uitkwamen kon het erg beangstigend zijn, want ik zag het aankomen en kon het niet veranderen… Later kwam ik erachter dat dat helderziendheid genoemd werd. Ook nu heb ik dat nog wel. Omdat hoogbegaafden meer inzichten hebben kunnen we ook gebeurtenissen beter zien aankomen die ons te wachten staan, dus dan kan het zeker ook met hoogbegaafdheid te maken hebben. Als ik niet de macht en mogelijkheden heb om het te voorkomen, moet ik met lede ogen aanzien hoe zaken -in de maatschappij bijvoorbeeld- lopen…

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert Marco. Helderziend is geen kenmerk van hoogbegaafdheid, maar veel hoogbegaafden zien dingen al verder vooruit. Bijvoorbeeld zien hoogbegaafden vaak een issue in een project al aankomen, terwijl de rest nog bij A aan het plannen is, zitten hoogbegaafden dan al bij O in dat proces.

   Antwoord
 8. Wilco

  Weer een heel toepasselijk stuk. Bedankt.

  Ik vraag me af of het boek “nooit meer ruzie met je baas” ook bruikbaar is voor een zelfstandige (dus zonder baas)?

  Antwoord
 9. Jacqueline Kriele

  Oeps, heeeel herkenbaar. Nooit geweten dat dit met hoogbegaafdheid te maken heeft. Dankjewel voor je blog! 🤗

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Jij bedankt voor je reactie 🙂

   Antwoord
 10. Co

  Wanneer je ‘Vormer’ vervangt door ‘Co’ klopt het nog steeds. Wonderlijk om zo’n perfecte omschrijving van mijn problemen te omschrijven.

  Antwoord
  • Co

   *lezen.

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   🙂

   Antwoord
 11. Cees

  Wat een prachtige spijker op de kop van barbapapa. Spot on.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Cees.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden