Vroeger was er een serie ‘Barbapapa’ waarbij vader, moeder en de kinderen allerlei gewenste vormen konden aannemen. Vlak voordat ze dat deden, riepen ze ‘Huup, huup, barbatruc’.  

Als je het opzoekt op de officiële website, staat er dat Barbapapa (de hoofdpersoon), door van vorm te veranderen en door goede ideeën te hebben, de moeilijkste problemen oplost. Hij is altijd bereid om te helpen. Zijn welwillendheid kent geen grenzen. 

In alle eerlijkheid heb ik mijn werkende carrière nog nooit ‘Huup, huup, barbatruc’ geroepen, maar de rest van Barbapapa herken ik maar al te goed. Ik zie bij veel hoogbegaafden ook dezelfde gave als de gave van Barbapapa: de gave om je te vormen naar wat er nodig is, de gave om tot unieke oplossingen te komen en de gave om moeilijke problemen op te lossen die voor anderen niet zo gemakkelijk op te lossen zijn.  

Kenmerkend voor hoogbegaafden is ook dat je graag dingen beter wilt maken en daar ook de mogelijkheden en kwaliteiten voor hebt. En veel hoogbegaafden houden zich bezig met andere mensen helpen of iets goeds doen voor de wereld.  

Barbapapa doet mij ook denken aan het profiel van de Vormer welke ik in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ heb beschreven. Misschien herken je het volgende stuk uit mijn boek: 

‘De Vormer kan zich gemakkelijk vormen naar de omstandigheden, de omgeving en de verwachtingen. Als Vormer kun je snel inschatten wat iemand nodig heeft en daar vervolgens op inspelen. Met een groot empathisch vermogen en de gave om de sfeer precies aan te voelen, zie je meteen welke rol passend is. 

De valkuil hiervan is dat je je zoveel vormt en aanpast dat je jezelf verliest. Met gemak zet je in iedere situatie een ander masker op, waardoor vragen ontstaan als: Wie is nu eigenlijk de originele versie, de echte ik? Wie zit er onder dat masker?  

Door de brede inzetbaarheid van de Vormer is het daarnaast gemakkelijk om steeds maar ergens in te rollen wat niet per se past bij jou. Als gevolg daarvan kun je jouw unieke gaven niet voldoende inzetten. Je voelt dan dat er nog veel onbenutte potentie in je zit en je raakt steeds verder van jezelf verwijderd. Dat maakt jou extra gevoelig voor (existentiële) depressies en burn-outs. Het risico daarop is nog groter als je je in je privéleven ook veel aanpast of als er in je privéleven zaken spelen die veel energie van je vragen.’ 

Hoewel Barbapapa altijd weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, kun je als Vormer nog wel eens doorschieten en al vormend door het leven gaan zonder tijd te nemen om stil te staan bij de vraag: wat is eigenlijk mijn oorspronkelijke vorm? En dat is zonde, want ook al ben je als Vormer een aanwinst voor je omgeving, juist omdat je overal zo goed op kunt inspelen, jouw oorspronkelijke vorm is altijd de leukste vorm. 

Wil je meer weten over de Vormer? Of over de andere drie profielen: de Onderzoeker, de Voorspeller en de Strijder, zodat je de bijbehorende valkuilen kunt gaan herkennen en juist meer jouw unieke gaven kunt benutten? Bestel dan het boek hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden