Ben jij ook anti-kringverjaardagen?

Ik heb altijd een hekel gehad aan verjaardagen. Zeker ‘kringverjaardagen’ waar je heel knullig met je bordje op schoot zit en moet hopen dat je het kopje koffie van je buurman naast je stoel niet per ongeluk omgooit. Verjaardagen waar je koetjes en kalfjes gesprekken hebt met iemand die je niet kent en buiten deze verjaardags-context ook niet meer hoeft te kennen. Verjaardagen waarbij je elke vijf minuten op de klok kijkt en je afvraagt of je al bijna naar huis kan.
 
Daarom besloot ik ergens in mijn tienerjaren dat ik niet meer naar verjaardagen ging. Het interesseerde mij ook niet wiens verjaardag het was, ik deed er niet meer aan mee. Ik zat niet te wachten op een activiteitje buiten de deur waarbij ik ook nog eens afhankelijk was van het tijdplan van mijn ouders om weer naar huis te kunnen.
 
Na enige poging om mij over te halen om toch mee te gaan, zeiden mijn ouders de fantastische woorden: “Als jij niet meer naar hun verjaardag gaat, dan komen zij ook niet meer naar jouw verjaardag”. “Heerlijk” dacht ik. “Dat zou pas fantastisch zijn”. Mijn eigen verjaardag vieren vond ik namelijk minstens net zo verschrikkelijk.
 
Jarenlang heb ik mijn verjaardag ook niet meer gevierd. Tot zo’n vijf jaar geleden. Ik bedacht me namelijk dat mijn verjaardag vieren ook gewoon op mijn voorwaarden mag. En dat betekent in mijn geval dat ik mijn verjaardag vier door te gaan eten of iets leuks te doen met de mensen die me dierbaar zijn.
 
Een belangrijk verschil is ook dat ik nu heel andere mensen in mijn leven heb. Mensen die net als ik niet zo van de koetjes en kalfjes zijn. Mensen die mij inspireren en vice versa. Mensen die verhalen hebben die ik herken, in plaats van verhalen over situaties op het werk die ik nog nooit heb meegemaakt. Een belangrijk verschil is ook dat ik mezelf beter ken. Daardoor weet ik beter wat ik fijn vind en wie ik fijn vind.
 
Als je zelf niet weet hoe jij bedraad bent, als je niet begrijpt hoe hoogbegaafdheid een rol speelt in jouw leven, dan wordt het ook heel lastig om de juiste mensen te vinden. Zeker als je ook niet helemaal jezelf durft te zijn omdat je al zo vaak een beetje ‘te’ bent genoemd.
 
Het lastige is dat dit elkaar vaak in stand houdt. Je durft niet helemaal jezelf te zijn, daardoor trek je niet de juiste mensen aan en daardoor durf je niet helemaal jezelf te zijn. Een oplossing daarvoor is dat jij je meer gaat begeven in een omgeving met gelijkgestemden. Mensen die zich ook herkennen in het anders, intens en snel zijn, wat wij bij Gifted People zien als de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid. Dat maakt namelijk dat je al meer gaat voelen dat je helemaal mag zijn wie je bent. En, dat mensen dat juist leuk vinden.

Misschien een mooie opdracht voor jou vandaag: Kijk eens om je heen naar de mensen in je leven. Kun je helemaal jezelf zijn bij hen, jouw ’te’s laten zien? Kun je jouw enthousiasme, gevoeligheid of kritische ingesteldheid laten zien? Kun je jouw grapjes maken? Kun je ontspannen in het contact? Als dat niet zo is, loont het om aan de slag te gaan met het ontdekken van je blauwdruk. Je blauwdruk is de optelling van wie je bent, wat je wilt en wat je nodig hebt. Het helpt je om jouw relaties beter vorm te geven. Als je jouw blauwdruk kent, wordt
 het ook veel gemakkelijker om op jouw voorwaarden te leven en om gelijkgestemden te vinden.

Wil je meer weten over het ontdekken van je blauwdruk? Kijk dan even hier: Wat is de blauwdruk
PS. Je blauwdruk is onderdeel van het Insight programma.  

 

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden