Ben je introvert of extravert?

Ik kan lang en met plezier alleen zijn. De tijd hebben om na te denken over mezelf of het leven, is belangrijk voor mij. Net als de tijd hebben om te schrijven, te wandelen of in huis te rommelen. Daar laad ik door op. Daar krijg ik energie van. In dat opzicht kun je mij introvert noemen. 

Tegelijkertijd kan ik genieten van het samenzijn. Niet met iedereen overigens. Ik ben heel selectief in met wie ik samen wil en kan zijn. Van de juiste mensen krijg ik namelijk energie en van sommige mensen voel ik al meteen ‘wij kloppen niet met elkaar’. Dat kost me dan ook meteen ontzettend veel energie. 

Deze inzichten over wat mij energie kost en waar ik door oplaad, zijn belangrijk om te weten. Want juist dan kan ik mijn leven en werk hier veel makkelijker op inrichten. Niet alleen leef ik en werk ik graag op mijn voorwaarden, zoals we hebben besproken in de blogs van de afgelopen twee maanden, ik ben ook graag in contact met de wereld op mijn voorwaarden. Voor mij betekent dit dat ik mijn sociale leven, de invulling van mijn dagen en weken inricht op wat klopt voor mij.  

Zijn hoogbegaafden vooral introvert of extravert? 

Als hoogbegaafde heb je een grote interne belevingswereld. Je hebt het vermogen tot diepgaande introspectie en reflectie en een gevoeligheid voor prikkels. Daarom is het niet onverwacht dat een groot deel van de hoogbegaafden introvert is. Toch zijn er ook genoeg hoogbegaafde extraverten in de samenleving. Dan bloei je vooral op bij contact met anderen. 

Als hoogbegaafde ben je dus niet per definitie introvert of extravert. Het kan bovendien zo zijn dat je merkt dat je er een beetje tussenin zit. Dan zul je eerder herkenning vinden in de term ambivert, wat tussen introvert en extravert in zit. In plaats van de extremen die introversie en extraversie meebrengen, heb je dan eigenschappen van allebei. Dat brengt mee dat je de ene keer graag in de spotlight staat en op andere momenten liever op de achtergrond bent. Het brengt mee dat je afhankelijk van jouw stemming de ene keer graag sociale contacten opzoekt en andere keren liever alleen bent. Je kunt daardoor een tweestrijd ervaren van het met anderen willen zijn en erop uit willen trekken, terwijl je ook graag thuis een boekje wilt lezen. 

Batterij of zonnepaneel? 

Ongeacht of jij jezelf introvert, extravert of ambivert zou noemen, is het vooral relevant om te weten wat jij nodig hebt om op te laden en waar jij energie van krijgt. Een tijd geleden hoorde ik de vergelijking tussen een batterijtje en een zonnepaneel. Een batterij moet thuis aan de lader en een zonnepaneel laadt op door contact met de buitenwereld. 

Wanneer jij iemand bent die oplaadt door alleen-tijd, door jezelf aan de lader te leggen, is het belangrijk dat je gedurende jouw dag voldoende tijd hebt om dat te doen. En dat je weet wat je in die alleen-tijd doet om op te laden. Dat kan variëren van iets doen wat je superleuk vindt tot een extra dutje doen. Maak voor jezelf eens een lijstje met activiteiten die je kunt doen om op te laden. 

Wanneer jij iemand bent die oplaadt door contact met andere mensen, is het belangrijk dat je gedurende jouw dag hier tijd genoeg voor maakt. Wees daarbij wel kritisch op de mensen waarmee jij jouw tijd doorbrengt. Want in contact met andere mensen beweeg je ook mee met hoe zij in het leven staan. Je vormt je naar je omgeving en simpel gezegd, je wordt waarmee jij je omringt. Hoe meer tijd jij doorbrengt met mensen die negatief in het leven staan, des te meer jij ook een negatievere houding aan gaat nemen. Andersom geldt dat ook, hoe meer jij bent met positief ingestelde mensen, des te meer je ook positief naar het leven gaat kijken. Maak een lijstje met eigenschappen van mensen waarmee jij je graag omringt en denk na over in hoeverre deze mensen nu ook in jouw leven zijn.  

Wat kun je doen? 

Maak je ervan bewust wat het voor jou betekent om introvert, extravert of ambivert te zijn. Wat betekent het voor de mate waarin je sociaal contact wenst en in hoeverre je tijd alleen nodig hebt? 

Weet dat als jij vooral herkenning vindt in het introvert zijn, je alsnog sociaal contact nodig hebt. Een gebrek aan sociaal contact kan leiden tot depressieve gevoelens. We zijn als mens gemaakt om met andere mensen te zijn. Maak helder wat voor soort mensen je graag om je heen hebt en zorg dat je daar regelmatig mee afspreekt. Doe dit eventueel op vaste momenten als je merkt dat je dit niet van nature doet.   

In de komende blogs gaan we in op relaties met de mensen om je heen, liefdesrelaties en hoe je dan de juiste mensen treft. 

— 

Ben jij introvert, extravert of ambivert? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

40 Reacties

 1. Bloem

  Hoi
  Ik merk vooral dat ik graag ,bij mensen ben die bij mij goed voelen ,echter merk ik ook dat ik meer met dieren heb dan met mensen !
  Ben zo vaak belazerd ,dat het vertouwen er nauwelijks is bij mensen ,nu langzamerhand meer contact met oude kennisen ,dat voelt goed !en meer heb ik niet nodig ! Geen mensen meer waar het draait om geld en macht ,ben nu 56 ,ga nog wat van mijn leven maken en genieten met man en hond ! En opladen in de natuur ,liefst een huisje in het bos met rust en ruimte om me heen en lieve diertjes ,wie weet wat er nog in het verschiet ligt
  Rustig aan naar bewegen ..
  Bloem

  Antwoord
 2. Pascal

  Ben benieuwd wanneer je een groep hoogbegaafden bij elkaar zet, dat het dan meteen ook klikt met elkaar of in ieder gemakkelijker gaat om energie van te krijgen. Zelf ben ik net een beetje uit mijn levenslange periode van aanpassen uit noodzaak en zou mijzelf nu wel scharen als ambivert. Soms heb ik wel sociale omgang nodig en soms niet. Ik begrijp natuurlijk dat niet elke hoogbegaafde hetzelfde is, maar zelf merk ik vooral dat het mij energie kost wanneer ik rekening moet houden met mijn omgeving; geduld opbrengen, ander niveau plaatsen en denken, waardoor ik het soms ook moeilijk vind om te bepalen of ik energie krijg van mensen. Mensen kunnen namelijk ook energie van je plukken.

  Antwoord
 3. Roos

  Ik ben nogal graag alleen met mijn kat. Ook mijn vriend die me goed begrijpt heb ik graag in de omgeving zonder dat we daarom moeten praten of dingen samen doen. Maar ik heb inderdaad in het verleden mensen rond me gehad waarbij ik heb gevoel had dat ze me leegzogen en niet snapten waar ik het over had of gewoon jaloers waren als ik een probleem vlugger kon oplossen dan hen.

  Antwoord
 4. Reineke

  5 juli 2020

  REINEKE:

  Heel herkenbaar idd!

  Ik vind het persoonlijk lastig om mensen om me heen te ‘vergaren’ die bij me passen. Heel vaak voel ik me leeggezogen omdat je nou eenmaal met mensen omgaat op werk, schoonfamilie waar ik me absoluut niet goed bij voel, en zij niet bij mij.
  Dit resulteert in het soms verdrietig voelen omdat ik het zo graag zou willen om meer mensen om me heen
  te hebben die me begrijpen.
  Gelukkig begrijp ik mezelf beter de laatste jaren en accepteer dat deze gevoelens bij mij horen.
  Ook ik kan erg opladen van op mezelf zijn maar ook vind ik het heerlijk om met de paar vrienden die we hebben
  te genieten van het leven.

  Antwoord
 5. Karine

  Bedankt voor het mooie stuk. Ook voor mij heel herkenbaar. Omringde mij vroeger met allerlei mensen, ook al pasten die niet echt bij mij. Ben nu veel selectiever in mijn keuzes en ga voor mensen die mij niet leegzuigen. Ik ben heel sociaal maar de corona leerde mij dat ik ook erg kan genieten van de tijd alleen.

  Antwoord
 6. reginald walsmit

  Ben erg Extravert. Vind contact met anderen erg leuk. Heb het liefst altijd lol met anderen en ben dus ook gek op gezelligheid. Ik trek mij verder heel weinig aan of een ander negatief tegen iets aankijkt. Negatieve mensen zoek ik toch al niet op :).
  Veel te serieuze mensen heb ik ook niets mee aangezien ik het vaak bekrompen inzichten vind wat betreft de betrekkelijkheid van alles. Dan heb ik het dus niet over serieuze vraagstelling.
  Zelf ben ik van binnen juist heel serieus maar neem ik ook altijd waar dat anderen gewicht leggen op werkelijk onbelangrijke en kortzichtige zaken wat mij altijd erg stoort.
  In werkelijkheid hoe leuk ik het ook vind met anderen is er tegelijkertijd altijd de barriere van verschillend denken en in het leven staan wat voor mij contact tegelijkertijd juist ook weer heel moeilijk maakt. Dus houd ik het meestal zo luchtig mogelijk.
  Helaas is dus op die manier communicatie, zoals ik het toch graag zou willen, erg moeilijk en gebeurt dus heel zelden in mn leven.
  Dus ja ik heb een erg sterke sociale behoefte maar heb altijd obstakels met anderen wat erg jammer is.
  Ik zelf probeer dat regelmatig, in fasen, te verbeteren door intern luchtiger met dingen om te gaan maar hoewel ik anderen goed begrijp in hoe zij met alles omgaan is het tegelijkertijd ook ontzettend moeilijk voor mij om mijzelf in hun manier van omgaan met alles te verplaatsen want voor mij voelt dat allemaal ontzettend simpel aan.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Investeer in jouw zelfonderzoek. Neem de tijd om uit contact te gaan met de wereld om je heen en om in contact te gaan met jezelf. Weet dat er weinig zo belangrijk is als de connectie met jezelf en jezelf steeds beter leren kennen. Alle antwoorden over wat klopt bij jou en wat je nodig hebt volgen daaruit. Maar misschien is het dan interessant voor je om je vraag te stellen in het online spreekuur. Deze is twee keer per maand (meer info vind je hier: http://giftedpeople.eu/online-spreekuur-hoogbegaafdheid ).

   Antwoord
 7. Moos

  Na een gedreven leven, als ondernemer en alleenstaand moeder van 3, stonden.alle
  schuiven van mijn levenspanel continue aan. Wat goed was voor mijzelf? Geen ruimte voor die vraag. Ik gedroeg me als een 24/7 fabriek. Nu,56, bedrijf overgedragen, kids uit huis nen ik mijn batterij aan het opladen, thuis. Plus een powerbank. Hèhè. Eindelijk. Ik heb een paar duizend connecties op social media – maar èchte vrienden kan.ik op 1 hand tellen. Da’s genoeg voor mij.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Goed dat je het zo ziet, inderdaad als er tussen die handvol vrienden, echte vrienden zitten, waar jij mee kunt connecten en die jouw gelijkgestemden zijn, is dat geweldig!

   Antwoord
 8. Bert Flier

  Ja wel een boeiende blog weer. Ik merk dat ik verschoven ben van extravert naar ambivert. Hoewel, verschoven, ik kon vroeger als kind ook al dagen alleen spelen. Maar was ook niet verlegen of moeilijk om mee te praten. Maar in de loop der jaren, zeker sinds ik m’n hoogbegaafdheid erken, besef ik dat ik grenzen heb aan wat voor mensen ik om me heen wil hebben. Dus ja dan geen stomme kring-verjaardags-gesprekken die nergens over gaan behalve alles waar ik een hekel aan heb. Ik observeer vooraf altijd snel wie er op een verjaardag zijn en wie me ‘aan staat’. Die mensen zoek ik op en dan heb je aan mij geen omkijken meer en de rest van de avond ben ik helemaal in to that person. Lekker makkelijk om je te focussen en dan kan ik ook de diepte in. Maar zit ik op een verjaardag met nonsense gesprekken dan kost me dat dus best veel energie. Alleen tegenwoordig bedank ik daarvoor. Iets met gezonde grenzen en dat m’n energie gewoon essentieel is voor hoe ik me voel. Only good vibes zegmaar 😉

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Goed dat je dit doet Bert! Fijn dat je zo bezig bent om jouw blauwdruk verder te blijven ontwikkelen.

   Antwoord
 9. Grady

  Ik ben introvert, ik heb een grote innerlijke belevingswereld en ben heel prikkelgevoelig. Ik heb veel tijd op mezelf nodig. Maar zonder sociale contacten kan ik ook niet. Ik vind het heerlijk om contact te hebben met mensen met wie het klikt. Maar dan liefst 1 op 1 of in kleine groepjes. In grote groepen val ik stil. Het gekke is dat ik er geen probleem mee heb om vóór een grote groep te staan. Ik was jarenlang docent en heb geen probleem met het geven van presentaties.

  Ik denk wel dat ik wat meer opgeschoven ben naar ambivert. Ik ontmoet nu graag mensen, ga graag het gesprek aan. Vroeger was ik verlegen. Ik heb ook veel meer zelfvertrouwen gekregen. Weet veel beter wie ik ben. Er is nu een innerlijke kern waar ik uit kan putten en daardoor heb ik ook het gevoel dat ik nu wat te bieden heb voor mensen.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Fijn Grady dat je nu meer zelfvertrouwen hebt gekregen en met mensen het gesprek aan durft te gaan!

   Antwoord
 10. Chantal

  Heel herkenbaar! Ben absoluut ambivert.Ik probeer zoveel mogelijk met zielsverwanten om te gaan die mij energie geven. Recent loop en wandel ik dagelijks s ochtends 5 km en dat laadt mijn batterijen enorm op. Gesprekken met authentieke, passionele, gedreven mensen geven mij ook energie. Bij hen vindt men meestal diepgang. Oppervlakkigheid kost mij energie.Uit eten met een grote groep is niet mijn ding , alhoewel ik met iedereen praat en mezelf heel sociaal opstel.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor je reactie Chantal, fijn dat je ook een groep hebt gevonden waar je diepgang in de gesprekken kunt vinden, laat je hier ook van op?

   Antwoord
 11. Pieter

  Wat nu als je je meer een plant voelt welke de connectie vormt tussen kosmos en het binnenste van de aarde, wanneer je energie zuigt uit het oneindige om te transporteren naar de opslag. Wonderlijk prettig kun je je daarbij voelen, probeer het eens

  Antwoord
 12. Pierre Nanuru

  Gisteren een hele mooie dag gehad met gelijkgestemden. Beginnende dj’s en producers van alle leeftijden 20-52.
  Allemaal mensen die je vragen kunt afvuren van diep naar skyhigh ( diepste schaamtes en grootste verlangens, dromen en dieptepunten van iedereen)
  nou iedereen….
  de mensen die dus familie of kennissen waren en dus zich niet met de muziek bezig hielden… waren wel open, maar niet.. zo extravert zoals “wij” elkaar aanstaken… dat ging echt van …na 1 minuut merk je het al… BOEM.. praten vanaf 17.15 tot 21.15 non stop…

  Merk dat bepaalde personen, ook op het werk, is het allemaal moeizaam en moet je soms echt je onderwerpen goed aansnijden en formuleren anders wordt het weer verkeerd begrepen..

  Maar zo’n dag als gisteren….. heel m’n hart ging weer open.. heerlijk.. dan weet je je genre mensen weer… zo goed.

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Geweldig, dankjewel voor het delen en ik hoop da tje nog veel meer van deze prettige momenten met gelijkgestemden mag hebben!

   Antwoord
 13. Leonie Geerdinck

  Mooi beeld: een batterij en een zonnepaneel. Ik herken me in de beschrijving van ambivert: zowel en beetje introvert als een beetje extravert: heerlijk om thuis in m’n ééntje op te laden, maar ik kan zéker ook bij sommige mensen als een zonnepaneeltje opladen. Niet alleen mensen kunnen energie geven of wegslurpen, dat geldt ook voor activiteiten, merk ik. Ik krijg energie van introvert in m’n ééntje vroeg in de ochtend hardlopen, waarbij ik zoveel mogelijk mensen uit de weg ga. Maar ik krijg ook heeel veel energie van samen zingen, waarbij ik het liefst zoveel mogelijk mijn geliefde mede-koorzangers om mij heen heb…?

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Fijn dat je hiervan kunt opladen Leonie, dankjewel voor het delen en het lezen van het blog.

   Antwoord
 14. Leen

  Ik kom er de laatste tijd wel achter dat ik introverter ben dan gedacht 🙂

  Antwoord
 15. Mieke

  Zo. Heel herkenbaar! Als ik goed in mijn vel zit ben ik extravert, maar als de batterij leeg raakt door alle sociale contacten dan wordt ik een echte introvert, dan wil ik helemaal niemand zien, rust hebben en thuis weer opladen (wat prima lukt met 4 kinderen in huis 😉 Sommige mensen geven me veel energie en anderen zuigen me in no-time leeg.

  De laatste tijd ben ik erg bezig met wie ik in mijn leven wil als vrienden en waar ik nieuwe, passende vrienden kan vinden omdat ik heb gemerkt dat die ik nu heb niet meer bij mij passen. Dus ik ben erg benieuwd naar je volgende blogs Adrienne!

  Antwoord
  • Yolande

   Ja! Heel herkenbaar! Op het goede moment, in het goede gezelschap betrap ik mezelf er tegenwoordig steeds vaker op dat ik me bijna extravert gedraag! Terwijl ik toch een rasechte introvert ben. Vroeger heette dat verlegen, en was eigenlijk een eigenschap die “eruit” moest, want daar kwam je niet ver mee. Gelukkig weet ik sinds een paar jaar (ik ben nu 51!) dat die verlegenheid een naam heeft en dat het prima is om een introvert te zijn, en probeer ik ernaar te luisteren en handelen. Ik ben ook veel selectiever in met wie ik wil optrekken en voel me daar niet meer schuldig over.
   En ja, zo heb ik ook gemerkt dat mijn huidige vrienden nog steeds heel aardige mensen zijn, maar eigenlijk niet meer passen in het leven dat ik voor mezelf nastreef, niet meer passen bij de ideeën die ik heb. Dus ik verbaasde mezelf ook toen ik merkte dat ik, introvert, op zoek was naar nieuwe mensen! Maar het voelt wel goed!

   Antwoord
   • AsIAm

    Voor mij ongeveer hetzelfde Yolande, zit ook in dezelfde leeftijdscategorie (50) en idd was|is een “eigenschap” die eruit moest|moet. Ik voel me soms als een linkshandige die verplicht wordt om rechts te schrijven, voor een groot deel omdat het tot het normatieve behoort. Hier zelfde doe enkel nog verder met de mensen die mij nemen zoals ik ben, met al m’n gaven en giften, maar ook met m’n tekortkomingen.

    Antwoord
  • Marjolein

   Oh, wow. Nadat ik jou reactie gelezen heb, is het niet meer nodig om zelf te reageren… Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben, tot de 4 kinderen in huis aan toe.. bedankt en het beste!

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor je mooie reactie Mieke. Dat is inderdaad precies wat belangrijk is, de mensen om je heen verzamelen die je energie geven.

   Antwoord
 16. Lineke

  Ben altijd blij met jouw stukjes: even over nadenken, even checken hoe het bij mij is. Dank!

  Antwoord
 17. Pat

  Ben altijd introvert en verlegen geweest maar heb mijn verlegenheid en angsten overwonnen. Toch denk ik dat ik nog steeds introvert ben. Ik heb steeds minder nood aan sociaal contact.

  Antwoord
  • Yvonne

   Herkenning Pat! Voor mij hoeft dat ook nooit zo, dat meedoen met een groep, vaak of je wilt of niet, moéten meedoen, op je werk b.v. Kán wel extravert en op het podium zijn, maar alleen als ik ervoor kies! Tijdens die corona-shit miste ik wél geregeld de (gekozen) sociale contacten (en hier in België was het ook heel streng met dat we echt bijna niéts meer mochten…) maar je leert dan ook weer jezelf en je evt. partner weer anders zien.

   Antwoord
 18. Sterre

  Het gaat in bepaalde mate voor mij op. Mijn ervaring is dat als je kinderen hebt dat het niet altijd mogelijk is om te leven op jouw voorwaarden. En ook niet realistisch. Ik zou wat meer realiteitszin hierin wel prettig vinden. Je kunt de wereld niet altijd sturen naar jouw maatstaven.

  Antwoord
  • inge

   helemaal mee eens ?

   Antwoord
  • Dess

   Ook zonder kinderen is de wereld niet altijd te sturen naar jouw maatstaven, merk ik.

   Met een chronische ziekte en/of handicap bijvoorbeeld. (Ook dan wil je fijn kunnen leven, het liefst op jouw voorwaarden). Dan kom je er snel achter wie je echte vrienden zijn of wie wel of niet bij je past. De onderhuidse spanning, de vooroordelen, de reactie van de ander, ja, dat heb je snel door dan. Veel (gezonde) mensen worstelen daarmee. En zelf heb je dan niet zoveel meer “te kiezen” uit mensen die bij je zouden passen. Ook door energiegebrek. Er blijft wat minder over.
   Dat is niet erg als je tevreden bent met je huidige vriendenkring, maar als je nieuwe mensen wilt ontmoeten dan kan dat een obstakel vormen, of je nu wilt of niet, de kans om iemand beter te leren kennen wordt al meteen in het begin de kop ingedrukt (ook al kun je zelf prima omgaan met de ziekte/handicap, genieten van het leven op z’n tijd).

   Zou fijn zijn als er van elke doelgroep wordt uitgegaan in dit leuke en informatieve blog. Dat is inderdaad een stuk realistischer, aangezien er zoveel verschillende mensen rondlopen op deze aardbol, ook onder hb’s. 🙂

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel Sterre voor je reactie. Natuurlijk kunnen we niet alles om ons heen naar onze hand zetten, maar kun je dit tot een bepaalde mate wel sturen in jouw leven? Ben je er achter wat jouw blauwdruk is en wat je nodig hebt?

   Antwoord
 19. Jeanette

  Mooie blog. Ambieert, dat ben ik dus. Soms lekker alleen, in de luwte, denken, rommelen, boekje. Soms op het podium. Maar ook herkenbaar sommige energievreters van mensen. Heb geleerd nee te zeggen. Soms moet ik mijn batterijtje opladen. Soms zet ik het zonnepaneel aan.

  Antwoord
 20. Manon

  Ik ben een zonnepaneel die het fijn vindt om thuis haar batterij op te laden! ?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden