Ik kan lang en met plezier alleen zijn. De tijd hebben om na te denken over mezelf of het leven, is belangrijk voor mij. Net als de tijd hebben om te schrijven, te wandelen of in huis te rommelen. Daar laad ik door op. Daar krijg ik energie van. In dat opzicht kun je mij introvert noemen. 

Tegelijkertijd kan ik genieten van het samenzijn. Niet met iedereen overigens. Ik ben heel selectief in met wie ik samen wil en kan zijn. Van de juiste mensen krijg ik namelijk energie en van sommige mensen voel ik al meteen ‘wij kloppen niet met elkaar’. Dat kost me dan ook meteen ontzettend veel energie. 

Deze inzichten over wat mij energie kost en waar ik door oplaad, zijn belangrijk om te weten. Want juist dan kan ik mijn leven en werk hier veel makkelijker op inrichten. Niet alleen leef ik en werk ik graag op mijn voorwaarden, zoals we hebben besproken in de blogs van de afgelopen twee maanden, ik ben ook graag in contact met de wereld op mijn voorwaarden. Voor mij betekent dit dat ik mijn sociale leven, de invulling van mijn dagen en weken inricht op wat klopt voor mij.  

Zijn hoogbegaafden vooral introvert of extravert? 

Als hoogbegaafde heb je een grote interne belevingswereld. Je hebt het vermogen tot diepgaande introspectie en reflectie en een gevoeligheid voor prikkels. Daarom is het niet onverwacht dat een groot deel van de hoogbegaafden introvert is. Toch zijn er ook genoeg hoogbegaafde extraverten in de samenleving. Dan bloei je vooral op bij contact met anderen. 

Als hoogbegaafde ben je dus niet per definitie introvert of extravert. Het kan bovendien zo zijn dat je merkt dat je er een beetje tussenin zit. Dan zul je eerder herkenning vinden in de term ambivert, wat tussen introvert en extravert in zit. In plaats van de extremen die introversie en extraversie meebrengen, heb je dan eigenschappen van allebei. Dat brengt mee dat je de ene keer graag in de spotlight staat en op andere momenten liever op de achtergrond bent. Het brengt mee dat je afhankelijk van jouw stemming de ene keer graag sociale contacten opzoekt en andere keren liever alleen bent. Je kunt daardoor een tweestrijd ervaren van het met anderen willen zijn en erop uit willen trekken, terwijl je ook graag thuis een boekje wilt lezen. 

Batterij of zonnepaneel? 

Ongeacht of jij jezelf introvert, extravert of ambivert zou noemen, is het vooral relevant om te weten wat jij nodig hebt om op te laden en waar jij energie van krijgt. Een tijd geleden hoorde ik de vergelijking tussen een batterijtje en een zonnepaneel. Een batterij moet thuis aan de lader en een zonnepaneel laadt op door contact met de buitenwereld. 

Wanneer jij iemand bent die oplaadt door alleen-tijd, door jezelf aan de lader te leggen, is het belangrijk dat je gedurende jouw dag voldoende tijd hebt om dat te doen. En dat je weet wat je in die alleen-tijd doet om op te laden. Dat kan variëren van iets doen wat je superleuk vindt tot een extra dutje doen. Maak voor jezelf eens een lijstje met activiteiten die je kunt doen om op te laden. 

Wanneer jij iemand bent die oplaadt door contact met andere mensen, is het belangrijk dat je gedurende jouw dag hier tijd genoeg voor maakt. Wees daarbij wel kritisch op de mensen waarmee jij jouw tijd doorbrengt. Want in contact met andere mensen beweeg je ook mee met hoe zij in het leven staan. Je vormt je naar je omgeving en simpel gezegd, je wordt waarmee jij je omringt. Hoe meer tijd jij doorbrengt met mensen die negatief in het leven staan, des te meer jij ook een negatievere houding aan gaat nemen. Andersom geldt dat ook, hoe meer jij bent met positief ingestelde mensen, des te meer je ook positief naar het leven gaat kijken. Maak een lijstje met eigenschappen van mensen waarmee jij je graag omringt en denk na over in hoeverre deze mensen nu ook in jouw leven zijn.  

Wat kun je doen? 

Maak je ervan bewust wat het voor jou betekent om introvert, extravert of ambivert te zijn. Wat betekent het voor de mate waarin je sociaal contact wenst en in hoeverre je tijd alleen nodig hebt? 

Weet dat als jij vooral herkenning vindt in het introvert zijn, je alsnog sociaal contact nodig hebt. Een gebrek aan sociaal contact kan leiden tot depressieve gevoelens. We zijn als mens gemaakt om met andere mensen te zijn. Maak helder wat voor soort mensen je graag om je heen hebt en zorg dat je daar regelmatig mee afspreekt. Doe dit eventueel op vaste momenten als je merkt dat je dit niet van nature doet.   

In de komende blogs gaan we in op relaties met de mensen om je heen, liefdesrelaties en hoe je dan de juiste mensen treft. 

— 

Ben jij introvert, extravert of ambivert? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden