Als je veel interesses en mogelijkheden hebt, sta je voortdurend voor een enorm aantal keuzemogelijkheden. En hoe meer keuzes je hebt, des te groter de angst voor het maken van de verkeerde keuze is. In deze TED Talk wordt dat haarfijn uitgelegd. Het komt er simpelweg op neer dat de kans dat je verkeerd kiest groter wordt als je meer keuzes hebt. Daarmee voelt het maken van een keuze ook groter en zwaarder. En het blijkt zo te zijn dat je vaak minder tevreden bent met de uiteindelijke keuze die je gemaakt hebt. Best balen dus als jij een waslijst aan interesses en mogelijkheden hebt en je gevraagd wordt om te kiezen. 

Oplossing: niet kiezen 

Misschien denk je bij jezelf: ‘Dan maar niet kiezen, dan kan ik ook geen verkeerde keuze maken en dan hoeft er niets af te vallen’. Het nadeel hiervan is dat geen keuze maken onrust veroorzaakt. Je hangt steeds een beetje overal tussenin.  

Bovendien heb je het gevoel dat je stilstaat in je leven. Er ontwikkelt niets, er groeit niets en je komt eigenlijk geen stap verder. Je wordt niet geprikkeld, geïnspireerd en uitgedaagd en dat is enorm vermoeiend. Je hebt het namelijk nodig om je ergens in vast te bijten, om je leergierigheid te prikkelen. Dus niet kiezen is niet zo’n goede optie.  

Wat kies je? 

Als geen keuze maken niet zo’n goede optie is, dan wordt de vraag: wat moet je dan kiezen? En hoe ga je om met alle dingen die je dan niet meer kunt doen? Het goede nieuws is dat door het maken van een keuze de andere opties niet per se afvallen. Sterker nog, de kans is groter dat je juist meer van die opties kunt realiseren.   

Als je namelijk geen keuze maakt, gebeurt er weinig. Misschien rol je ergens in, maar de vraag is hoe gelukkig je daarvan wordt en hoe ver je ermee komt. In de praktijk is het zo dat als je alle opties openhoudt, je geen optie echt kunt benutten. Zie die opties als deuren die voor je openstaan. En achter iedere deur bevindt zich een kamer waarin je nieuwe dingen kunt ontdekken en leren en jezelf verder kunt ontwikkelen.  

Je kunt misschien vier de deuren als optie houden, maar je kunt niet door vier deuren tegelijk stappen. Je kunt wel beginnen bij deur 1, naar binnen gaan, ontdekken wat daar op je ligt te wachten en vervolgens weer de kamer uitstappen. Daarna kun je door met deur nummer 2 en zo kun je één voor één alle kamers bezoeken. 

De vraag is dus niet welke keuze je maakt, maar waar je mee begint. En dat er onderweg opties afvallen, dat er toch ergens een deur dichtvalt, dat is niet erg. Je leert steeds meer over wat voor jou de juiste stappen zijn en welke deuren je als eerste door moet. 

Wat kun je doen? 

Als je niet weet welke keuzes wel en niet bijdragen aan jouw leven, is het belangrijk om eerst je blauwdruk helder te maken. Dit omvat ook jouw overkoepelde levensvisie en missie, zodat je beter weet hoe je jouw leven wilt leven en wat je wilt bereiken. Dat zit namelijk in je. Dat is jouw rode draad. De reden dat jij doet wat jij doet. Als je dat helder hebt, hoef je jezelf bij de projecten en ideeën die je verzint alleen nog maar af te vragen: Draagt het bij, of leidt het af? Dat maakt het maken van keuzes een heel stuk eenvoudiger.  

Als je nog niet weet waar te beginnen, onderzoek dan je opties en begin met iets wat klopt bij je blauwdruk. Zodra je een keuze maakt, kun je zien hoe het voelt en uitpakt. Als het toch niet klopt voor je, dan stuur je bij en probeer je gewoon een ander deurtje. 

Waar ga jij nu mee beginnen? Laat je het onder de blog weten? 

 — 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden