Als ik alles leuk vind, wat moet ik dan kiezen?

Als ik alles leuk vind, wat moet ik dan kiezen?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 35 Comments

Als je veel interesses en mogelijkheden hebt, sta je voortdurend voor een enorm aantal keuzemogelijkheden. En hoe meer keuzes je hebt, des te groter de angst voor het maken van de verkeerde keuze is. In deze TED Talk wordt dat haarfijn uitgelegd. Het komt er simpelweg op neer dat de kans dat je verkeerd kiest groter wordt als je meer keuzes hebt. Daarmee voelt het maken van een keuze ook groter en zwaarder. En het blijkt zo te zijn dat je vaak minder tevreden bent met de uiteindelijke keuze die je gemaakt hebt. Best balen dus als jij een waslijst aan interesses en mogelijkheden hebt en je gevraagd wordt om te kiezen. 

Oplossing: niet kiezen 

Misschien denk je bij jezelf: ‘Dan maar niet kiezen, dan kan ik ook geen verkeerde keuze maken en dan hoeft er niets af te vallen’. Het nadeel hiervan is dat geen keuze maken onrust veroorzaakt. Je hangt steeds een beetje overal tussenin.  

Bovendien heb je het gevoel dat je stilstaat in je leven. Er ontwikkelt niets, er groeit niets en je komt eigenlijk geen stap verder. Je wordt niet geprikkeld, geïnspireerd en uitgedaagd en dat is enorm vermoeiend. Je hebt het namelijk nodig om je ergens in vast te bijten, om je leergierigheid te prikkelen. Dus niet kiezen is niet zo’n goede optie.  

Wat kies je? 

Als geen keuze maken niet zo’n goede optie is, dan wordt de vraag: wat moet je dan kiezen? En hoe ga je om met alle dingen die je dan niet meer kunt doen? Het goede nieuws is dat door het maken van een keuze de andere opties niet per se afvallen. Sterker nog, de kans is groter dat je juist meer van die opties kunt realiseren.   

Als je namelijk geen keuze maakt, gebeurt er weinig. Misschien rol je ergens in, maar de vraag is hoe gelukkig je daarvan wordt en hoe ver je ermee komt. In de praktijk is het zo dat als je alle opties openhoudt, je geen optie echt kunt benutten. Zie die opties als deuren die voor je openstaan. En achter iedere deur bevindt zich een kamer waarin je nieuwe dingen kunt ontdekken en leren en jezelf verder kunt ontwikkelen.  

Je kunt misschien vier de deuren als optie houden, maar je kunt niet door vier deuren tegelijk stappen. Je kunt wel beginnen bij deur 1, naar binnen gaan, ontdekken wat daar op je ligt te wachten en vervolgens weer de kamer uitstappen. Daarna kun je door met deur nummer 2 en zo kun je één voor één alle kamers bezoeken. 

De vraag is dus niet welke keuze je maakt, maar waar je mee begint. En dat er onderweg opties afvallen, dat er toch ergens een deur dichtvalt, dat is niet erg. Je leert steeds meer over wat voor jou de juiste stappen zijn en welke deuren je als eerste door moet. 

Wat kun je doen? 

Als je niet weet welke keuzes wel en niet bijdragen aan jouw leven, is het belangrijk om eerst je blauwdruk helder te maken. Dit omvat ook jouw overkoepelde levensvisie en missie, zodat je beter weet hoe je jouw leven wilt leven en wat je wilt bereiken. Dat zit namelijk in je. Dat is jouw rode draad. De reden dat jij doet wat jij doet. Als je dat helder hebt, hoef je jezelf bij de projecten en ideeën die je verzint alleen nog maar af te vragen: Draagt het bij, of leidt het af? Dat maakt het maken van keuzes een heel stuk eenvoudiger.  

Als je nog niet weet waar te beginnen, onderzoek dan je opties en begin met iets wat klopt bij je blauwdruk. Zodra je een keuze maakt, kun je zien hoe het voelt en uitpakt. Als het toch niet klopt voor je, dan stuur je bij en probeer je gewoon een ander deurtje. 

Waar ga jij nu mee beginnen? Laat je het onder de blog weten? 

 — 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 35

 1. “Je kunt misschien vier de deuren als optie houden, maar je kunt niet door vier deuren tegelijk stappen.”
  Zo’n pakkende metafoor voor het vaak wat stuurloze leven van ondergetekende. Wat ik ga doen? Aan het werk voor m’n blauwdruk.

 2. Door niet te kiezen heb ik mijn carriere geen goed gedaan. Ik heb alles bijgehouden voor het geval er een plaatsje open kwam of ik gevraagd werd, ik heb tenslotte veel talenten en interesses. Geen plaatsjes open, of afgewezen en niet gevraagd met als resultaat verveling, frustratie, overwerkt zijn met lege handen. Harde schreeuwers worden wel gehoord en gezien.

  1. Wat naar Marijke, inderdaad als we niet kiezen, wordt er vaak voor ons gekozen in de zin van dat we mis kunnen lopen wat we graag zouden willen. Hoe is het nu voor je? Heb je uit eindelijk ergens anders een baan gevonden of iets kunnen veranderen waardoor je nu wel je talenten kwijt kunt in je werk? Of is de situatie die je beschrijft nog heel recent? Wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 3. Ik heb vandaag een grote keuze gemaakt, maar het voelt als een amputatie. Ik baal een beetje omdat ik deze keuze heb gemaakt zonder alle details. Sterker nog erg weinig details zelfs maar goed het moet gebeuren. We moeten verder. Ik heb het losgelaten of het de beste keuze is en ik weiger nu om terug te kijken anders verval ik weer in hetzelfde patroon.

  1. Spannend Joost, inderdaad keuzes kunnen soms op het moment ook heel moeilijk zijn. Maar wanneer je echter het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 4. Amaai, dat is wel een eye opener. Ik maar heel mijn leven denken ‘keeping my options open’. Misschien is een goede manier om om te gaan met al onze talenten vergelijkbaar met seriële monogamie. Talent per talent voor een mooie periode veel ruimte geven, dat laten bloeien, daar van genieten, daaruit leren en dan terug verdergaan om die iteratie op een volgend talent los te laten.

 5. Dag Adrienne,
  Met elke tekst die je schrijft, zit je er ´boenk´ op. Het is alsof je over mij schrijft! Heerlijk herkenbaar en ongelooflijk frustrerend dat ik dat zelf niet heb uitgepuzzeld ?.
  Keep going!!!
  Heel veel dank

  1. Dag Eva, Adrienne,
   Ik ervaar hetzelfde. Alsof je helderziende bent en in m’n ziel kan kijken.
   Eveneens bedankt hiervoor!

  2. Dankjewel Eva voor je fijne reactie! Super om te lezen dat je er iets mee kunt! Nou tenminste daar ga ik vanuit 😀

 6. L’embarras du choix
  Ja, daarmee zit ook ik lekker verveeld. Door mijn klassieke opvoeding met als basis angst (“je bent goed in talen, dus studeer je vertaler-tolk, je moet dan sowieso als vertaler aan de slag want dat diploma heb je nu eenmaal, werk hard want je moet geld verdienen om je rekeningen te kunnen betalen”, enz) zit ik mijn hele carrière in het vooropgestelde systeem. Ik verdien m’n brood met de voor de hand liggende functies.
  Gaandeweg realiseerde ik me dat ik eigenlijk iets totaal anders had willen studeren; fotografie, binnenshuis inrichting of schrijfster. Maar kan ik, als mede kostwinner binnen het gezin, de boel dan zomaar laten voor wat het is en mezelf bombarderen tot schrijfster? Om maar iets te noemen. Nope, die vlieger gaat niet op want de hypotheek loopt en gaat niet wachten tot er ooit een levende ziel een boek van mij koopt. (Dat dan nota bene ook nog eerst geschreven moet raken).
  Als mensen me zeggen: “Wow, jij kan goed schrijven, daar moet je echt iets mee doen!”, dan bevestigt dat mijn gevoel en verlangen naar een ander pad. En antwoord ik al lachend: “Jazeker, later als ik groot en rijk ben!”
  En toch, het zijn kleine stapjes die me dichter brengen naar mijn doel. Een gedichtje dat ik op social media post, een stukje tekst dat ik instuurde voor het magazine van een vereniging, een boekpresentatie die ik vorige week bijwoonde. Allemaal hebben die activiteiten een link met de kunst van het geschreven woord.
  En dat is prima zo. Als iets op mijn pad komt dat aansluit bij schrijven, bij interieur inrichting, fotografie en kunst werken, dan omarm ik die momenten dankbaar. Het geeft me voldoening, zonder mezelf te gaan pushen.
  Fulltime werken met 2 jonge kinderen en met een totaal renovatie van ons huis op til… ik zou zot zijn om mijn leven nu radicaal om te gooien. Een tweede keer burned-out? Nee, bedankt! Nooit meer aub!
  Ik denk dat het leven in het moment, waarin je wat je ook doet, probeert te be-leven, als heel wat rust in de keuzestress kan geven. Pik gaandeweg de dingen op de aansluiten bij je passie. Voor mij werkt dit wel. Ik moet wel, het is de enige manier om niet verlamd te worden. Want als ik denk aan alles wat er bestaat, aan alles wat ik nog wil doen… dan doe ik exact helemaal niets. Het overkomt me vaak, maar ook al zal ik misschien nooit die gevierde schrijfster worden, als ik al op kleine schaal mensen heb kunnen raken met mijn geschreven woorden, dan ben ik al heel erg dankbaar. En besef ik dat het een luxe probleem is.
  Generaties voor ons, en dan hoeven we niet eens zo heel ver terug in de tijd te gaan, hadden überhaupt geen tijd om te piekeren over wat ze het liefst zouden doen. Voor hen gold maar één doel: overleven. Zorgen dat er voldoende eten is, werken en heel af en toe eens een uitstapje.
  Het feit dat wij hier alle ruimte hebben om aan zelfreflectie te doen, bevestigt dat wij alle geluk binnen handbereik hebben. Je moet het enkel opmerken en koesteren.
  Bovenstaande preek is vooral een noot aan mezelf ?
  Groetjes

  1. Hoi, misschien een noot aan jezelf, maar wel met heel veel waarheden, het lukt mij alleen niet altijd om zo bewust tevreden te zijn met de situatie zoals die is en in het nu te leven! Zoveel mogelijkheden, maar niets om mij volledig in door te ontwikkelen en dus rol ik ergens in of blijft het zoals het is. Ook is mijn energie snel op en kan ik inderdaad beter leren genieten van alle vrijheden die ik heb. Groetjes, Christa

  2. Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring Ann, het is heel echt waardevol voor de lezers om onder de blogs ook persoonlijke ervaringen te lezen. Velen vinden hierin de herkenning die ze al die tijd hebben gemist en leren daar ook weer uit dat ze kansen hebben en veder kunnen gaan! Dus dankjewel.

 7. Ontzettend herkenbaar, zeker ook het bevriezen of het toevallig ergens inrollen… story of my life. Mijn blauwdruk ontdekken, hoe doe je dat? Wat zijn de juiste vragen om dit te ontdekken van jezelf, welke weg te bewandelen hiervoor? En ook: hoe onderscheid je interesses met passie met blauwdruk (jouw levens doel, motto, visie)?

  1. Ik wou voeding of drank maken voor de mensen. Omdat ik dacht mensen gaan altijd blijven eten en drinken. Een goede keuze blijkt. Nooit lang zonder werk gezeten. Dat is mijn blauwdruk. Een groot deel van mijn succes.

 8. Geen keuzes gemaakt. Ik herken veel van dit onderwerp. Er zijn / waren verschillende dingen waar ik niet uit kon kiezen. Omdat het een leven van toewijding vergt als je tekenaar, kunstschilder, zangeres, tekstschrijfster, gitarist beeldhouwer topsporter wilt worden. Ik dacht je kunt niet 2 dingen doen. Lat legde ik hoog. Er alles uithalen. Muziek had mijn grootste interesse. Het van binnen uit zingen, woorden melodie intonatie, emotie, stembeheersing… De schoonheid en de geladen rode draad vol met alles wat die moet bevatten een zaal met mensen insturen, kan recht het hart ingaan van ieder individu. Naar de plek waar we allemaal hetzelfde zijn… Hunkering naar gezien gehoord begrepen geraakt en lief gehad worden. Het kan kort, eenzaamheid oplossen, het geraakt worden op een diepte waar je met een gesprek niet bijkomt
  Iedere vorm van wat we kunst noemen kan dat teweeg brengen. Ik hou er van… Het is een schoonheid van communicatie langs een prachtige weg, nooit bedreigend altijd liefdevol…
  Ik koos voor niets volledig… Legde alles naast me neer, bored-out eenzaam nutteloos depri… Nu 60 jaar, maar veel jonger dan dit getal wat de tijd aangeeft hoeveel jaar ik hier rondloop… Vind nauwelijks aansluiting. Er rest mij aanvaarding, en ik geef me over aan iets groters, wat zich God noemt, daar vind ik rust… Mar

  1. Dag Marja, ik houd ook heel veel van muziek. Onmogelijk dat een leven gewijd aan kunst, muziek, mensen ontroeren nutteloos zou blijken te zijn. Kop op.

 9. Ik sta momenteel op een tweesprong. Een Burn-out heeft mij voorgoed doen veranderen in positieve zin ben ik veel zelfbewuster geworden. Anderzijds is de verwarring nog nooit zo groot geweest. Tijdens deze periode naast mijn huwelijk iemand tegengekomen waarmee de verbintenis en aantrekkingskracht zo ontzettend groot was met zoveel synchroniciteiten en grote gevolgen voor mijn huidige zijn. Een wrecking ball en eye-opener. Niets is sindsdien meer hetzelfde en diegene met wie ik zo’n energetische verbinding had is recent overleden. Zomaar en out of the blue. Het voelt geamputeerd en anderzijds heeft het rust gegeven. Ik heb de keuze gemaakt om weer te gaan studeren, deeltijd op de kunstacademie. Met in mijn gedachten die ene die niet meer is. Ik creëer, laat los, houdt vast en ventileer met iedere dag een stap dichterbij de kern van mijzelf. Het leven is mooi maar ook wreed en onbegrijpelijk.

  1. Aanvulling op bovenstaande: het voelt alsof er een keuze voor mij is gemaakt. Het had alleen niet zo mogen zijn. Mijn hoofd zat vol met ideeën, fantasieën en projecten. Sinds het verlies is dit verandert en wil ik niet meer zoveel tegelijk. Ik houd het klein en bij mezelf. Simpel en concreet in het moment zonder keuzes te maken en dat geeft rust.

  2. Heftig Bar om mee te maken. Goed dat je toch de stap hebt genomen om weer te gaan studeren. Ik hoop dat je hier in kwijt kunt en ook vindt waar jij zo’n behoefte aan hebt en naar op zoek bent. Kleine stappen in de goede richting geven als je het hele plaatje bekijkt toch een grotere uitkomst. Zie het als een puzzel, je hebt veel kleine stukjes nodig om het grote geheel goed te kunnen krijgen.

  1. Amaai, dat is wel een eye opener. Ik maar heel mijn leven denken ‘keeping my options open’. Misschien is een goede manier om om te gaan met al onze talenten vergelijkbaar met seriële monogamie. Talent per talent voor een mooie periode veel ruimte geven, dat laten bloeien, daar van genieten, daaruit leren en dan terug verdergaan om die iteratie op een volgend talent los te laten.

 10. Een tijdje geleden heb ik, nog steeds in de nasleep van mijn burn-out, bewust een scheiding gemaakt tussen wat ik echt leuk vind en mijn interesses.
  Er zijn na een proces van een paar weken 3 uiteenlopende dingen over gebleven die ik echt leuk vind. En hiernaast zijn er nog duizend en een dingen die ik interessant vind voor als ik er tijd voor heb…

  1. Super Sabine dat je dit hebt gedaan. Dat geeft vast ook veel rust in je hoofd. Kiezen is niet altijd makkelijk maar het levert ook je veel op.

 11. Dankjewel Adrienne! op het juiste moment weer. Zo herkenbaar dit thema. De metafoor van de deuren helpt heel erg. De uitspraak van er is geen mislukking, alleen feedback ook. Mijn verlangen is voor mezelf beginnen, een eigen coach praktijk. Ik vind jou bv super inspirerend. Echter het gevoel er zit nog een stap voor: eerst nog meer vlieguren maken in een ‘baan’. Dus die deur eerst door, leren, ervaren, groeien, met op de langere termijn mijn eigen toko’tje, waarin alles samen kan komen. Dankjewel weer voor je inspiratie en doorleefde wijsheid! Ga je boek er ook weer eens bij halen. Fijn weekend allemaal!

 12. Zo herkenbaar. Al stap ik meestal wel door meerdere deuren tegelijk. Wat zorgt voor mega werkdruk en weinig energie. Het voelt echt zo heftig om uit te stellen. Maar wel echt een thema voor mij, vertrouwen dat als het bij de rode draad hoort dat het dan wel uiteindelijk op mijn pad komt. Ik voel me soms zo all over the place. Als ik einde van de dag een lijstje maak van wat ik heb gedaan ben ik eigenlijk wel productief geweest maar zo voelt het niet. Deur voor deur klinkt wel lekker rustig. Toch meer loslaten..

  1. Heel herkenbaar.
   Interesses op allerlei gebieden (talen, creatief op alle gebieden, zorg voor mensen, creatieve ideeën-altijd teveel natuurlijk- en nog veel meer). En ook de hang naar iets nieuws leren…. maar wat dan? Waar blink ik in uit waar ik ook wat mee kan? Ook moe van mijn werk (#onderprikkeling als onderwijsassistent-> mis enorm uitdaging, vrijheid en verantwoordelijkheid en mogelijkheden i.c.m. moeite met collega’s) en altijd (werk of geen werk)het gevoel nauwelijks wat gedaan te hebben wat uiteindelijk eigenlijk wel mee valt. Hmmm. En dat alles terwijl ik het allerliefste naar Afrika zou gaan voor een paar maanden vrijwilligers werk met kinderen. Maar mijn man? Inkomen? Onze lopende zaken? Nog niet over uit……

   1. Werk voor jezelf uit hoe dit realiteit zou kunnen worden. Zouden de kinderen onderwijs via Zoom kunnen volgen als je op school kunt uitleggen waarom je graag naar Afrika wilt? Zou het in een zomervakantie kunnen en jullie vakantie/onbetaald verlof op kunnen nemen? Zou je man vanuit daar kunnen en willen werken? Welk deel van Afrika zou je dan naar toe willen? Probeer voor jezelf helder te maken wat je wilt en wat haalbaar is in jullie situatie.

   2. heb er jaren gewoond en gewerkt.
    weet goed waar je aan begint.
    ik ging er naar toe zonder illusies en heb dit nog steeds niet.
    succes
    jelle

  2. Precies Kim, dankjewel voor deze mooie reactie. Het is precies zoals je beschrijft, door veel deuren tegelijk gaan kost erg veel energie, vooral om alle deuren open te blijven houden in weer en wind 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *