Laatst hoorde ik mezelf zeggen: ‘Soms zou ik willen dat ik de hoeveelheid energie had die jij hebt. Dat ik heerlijk de hele dag met alles en iedereen in de weer kon zijn. Dat ik elke dag zin heb om op pad te gaan en de wereld in te trekken.’ 

Ik heb ook lang gedacht dat ik zo moest zijn. Dat het niet goed was dat ik relatief snel overprikkeld raak en graag op mezelf ben. Ik word al moe als ik eraan denk dat ik elke dag ergens naartoe zou moeten. Of als ik elk weekend een feestje op de agenda zou hebben staan.  

Liever ben ik gewoon lekker op mezelf. Aan het lanterfanten. Aan het denken over het leven. Aan het schrijven. Of een boek aan het lezen.  

De afgelopen jaren heb ik dat geaccepteerd. Moeten accepteren. Want als ik tegen mijn eigen bedrading inga en allemaal dingen ga ondernemen die niet passen bij mijn energie-ritme, dan blijft er weinig van mij over.  

En voor wie zou ik dat eigenlijk doen? Anderen hebben er namelijk ook niets aan als ik iets probeer te zijn wat ik niet ben. Dan kan ik nooit de beste en leukste versie van mezelf zijn. Ik ben dan eerder de vermoeide en chagrijnige versie van mezelf. En die is echt voor niemand leuk… 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, dan ben je wat ik noem anders, intens en snel. En dat betekent dat je anders in de wereld staat, andere drijfveren en wensen hebt. Het betekent dat je intenser beleeft en waarneemt. Dat je sneller denkt en schakelt, tien stappen verder loopt en sneller uitgekeken kunt raken.  

En als je niet accepteert wie je bent of wat je niet bent, is de kans groot dat je allerlei dingen gaat doen die niet passen bij je bedrading. Het is dan bijna gegarandeerd dat je vervolgens last gaat krijgen van wat hoogbegaafdheid met zich meebrengt.  

En dat is zonde. Want je bent niet voor niets anders, intens en snel. Juist daarmee kun je waarde creëren voor de wereld om je heen. Hoe minder jij probeert te zijn wat je niet bent, des te meer ruimte er is om te zijn wat je wel bent. En daar ga je vooral plezier van hebben. 

Omdat ik het zo belangrijk vind dat we hoogbegaafdheid veel meer gaan zien als iets dat juist bijdraagt aan je leven, heb ik de masterclass van Last naar Gave ontwikkeld.  

Hierin deel ik, naast deze hoofdreden, nog twee andere hoofdredenen die ervoor zorgen dat je niet de mooie kanten, maar vooral de lasten van hoogbegaafdheid ervaart. En ik deel natuurlijk wat de vier ingrediënten zijn die ervoor zorgen dat je juist wel plezier gaat hebben van alles dat aan jouw (mogelijke) hoogbegaafdheid gekoppeld is. 

Binnenkort geef ik de gratis masterclass van last naar gave helemaal LIVE. Je kunt je hier aanmelden voor deze masterclass.

 

PS. Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  3. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden