Omdat je als hoogbegaafde net iets anders bedraad bent, is het nodig dat je weet wat jij nodig hebt in jouw werk om tot je recht te komen. Een werkomgeving waarin je jouw snelle denken niet kunt inzetten, maar juist de hele tijd wordt afgewezen op de snelheid waarmee jij denkt en stappen zet, gaat niet bijdragen aan het tot uiting komen van jouw unieke gaven en potentie. Een werkomgeving waarin andere mensen jou de hele tijd te kritisch, te gevoelig of te betrokken vinden, ook niet.
Mijn nieuwe aankomende boek gaat over hoe je als hoogbegaafde werk vindt en creëert dat past. Belangrijk onderdeel daarvan is het helder maken van jouw werkvoorwaarden. Jouw werkvoorwaarden gaan namelijk over wat jij nodig hebt op gebied van de drie omgevingen waaruit jouw werk bestaat; de fysieke, inhoudelijke en menselijke omgeving.
Wanneer je weet in wat voor soort omgeving jij wilt werken, wat je precies qua invulling en activiteiten wilt doen en met wie je wilt werken, kun je ook gaan herkennen of wat je nu aan werk doet daarbij klopt. En het helpt je als je nu opzoek bent naar werk wat bij jou past. Want hoe beter jij weet wat je zoekt, des te groter de kans dat je het gaat vinden.
Jouw huidige werk veranderen
Vanuit helderheid over jouw werkvoorwaarden, is het natuurlijk ook belangrijk dat je in beweging komt. Dat je jouw werk gaat inrichten zoals dat bij jou past. Wanneer je al ergens werkt en je komt erachter dat wat je doet niet in lijn ligt met jouw werkvoorwaarden, betekent dat trouwens niet dat je al meteen je baan moet opzeggen. Tussen wat er nu is en wat er kan zijn in jouw huidige functie kan nog best een verschil liggen. Daarom is het belangrijk dat je eerst gaat onderzoeken wat je nu al kunt doen om jouw huidige werk beter te laten aansluiten.
Als jij bijvoorbeeld ontdekt hebt dat jouw werkomgeving veel te druk is voor jou en dat er te veel dingen om je heen gebeuren waardoor je overprikkeld raakt, onderzoek dan of je binnen het bedrijf waar je werkt af en toe een rustigere plek kunt gaan opzoeken. Als je afstand voelt in jouw team, onderzoek dan wat je kunt doen om de connectie met hen te verbeteren. Kun je bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel introduceren? Of kun je een intervisie groep opstarten waarin je samenkomt om casussen te bespreken?
Het mooie van weten wat je nodig hebt, is dat je daardoor ook kunt gaan handelen. En dit soort kleine aanpassingen kun je vaak al zelf eenvoudig doorvoeren. Voor sommige gewenste aanpassingen, heb je natuurlijk wel eerst toestemming van jouw baas nodig. Bijvoorbeeld als jij een verandering wenst in jouw takenpakket. Maak dan eerst concreet wat je precies wenst, en ook waarom dat in het voordeel is van het bedrijf. Wat is de win-win? Maak het jouw baas zo gemakkelijk mogelijk om ja te zeggen tegen jouw voorstel.
Weet daarnaast dat er vaak meer mogelijk is dan je nu denkt of verwacht. Vaak schuiven we onze verlangens snel aan de kant omdat we denken dat het niet kan of raar is. Maar als jij gaat staan voor wat jij nodig hebt, ga je merken dat er heel veel gewoon wel kan. En misschien vindt jouw baas het wel eerst even raar. Misschien weet jouw baas eerst nog even niet hoe met jouw voorstel om te gaan. Houd dan alsnog vast aan wat jij wenst en nodig hebt. Geef mensen ook de tijd om te wennen aan een idee en denk samen na over hoe je het mogelijk kunt maken op een manier die voor beide partijen fijn is.
Wat kun je doen?
Ga aan de slag met het helder maken van wat jij nodig hebt in jouw werk. Wat jouw werkvoorwaarden zijn. Denk hierbij aan hoe jouw ideale werkplek eruitziet, welke taken en activiteiten het meest bij jou passen en hoe je met jouw collega’s, baas en ondergeschikten wilt samenwerken.
Denk ook na over jouw ideale werkdag, hoe ziet die eruit voor jou? En denk na over wat je nodig hebt om jouw unieke gaven te kunnen gaan inzetten. Kijk vervolgens wat je nu al kunt doen om dichterbij dat eindplaatje te komen.
—
Werk jij al op jouw voorwaarden? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail