Allereerst natuurlijk de beste wensen voor dit mooie nieuwe jaar. Ik wens je toe dat je plezier en voldoening mag beleven dit jaar en dat je zoveel mogelijk dagen opstaat met zin in de dag.  

Voor mij voelt de start van het nieuwe jaar ook altijd als de start van een nieuw leeg canvas waar alles weer op mag gebeuren. Er mogen nieuwe dromen zijn, nieuwe plannen gemaakt worden en nieuwe pijlers gezet worden. Ik word daar altijd blij van, van dat nieuwe.  

Uit ervaring weet ik dat het nieuwe wel tijd nodig heeft. Er is tijd nodig om te ontdekken en bedenken wat dat nieuwe voor jou mag zijn. Om te bepalen hoe dit past in de lijn van je blauwdruk en er is tijd nodig om het vervolgens te manifesteren.  

Zoals wel vaker aan bod komt in de Gifted People blogs, willen we als hoogbegaafde soms te snel gaan. Als het niet snel lukt, als iets niet snel komt of bereikt wordt, dan is de kans groot dat we te snel afhaken. We denken bijvoorbeeld dat het niet kan, of niet kan voor ons. Of we voelen te veel druk om nu een volgende stap te zetten en vervolgens zetten we onze pijlers op iets simpelers om te bereiken. Op een plan B in plaats van een plan A. 

Dit patroon zie ik ook vaak als het tijd is voor een nieuwe baan. Bijvoorbeeld omdat je nu even geen baan hebt, of heel graag weg wilt uit de baan die je nu hebt. En omdat tussen wat je deed en wat je gaat doen een onzekere en oncomfortabele periode ligt, is het logisch dat je daar zo snel mogelijk uit wilt. Het risico daarvan is dat je steeds in plan B banen terechtkomt omdat je net niet lang genoeg vasthoudt aan plan A.   

Op deze manier het ongemak op korte termijn proberen te voorkomen, levert echter ellende op de lange termijn op. Het leidt er namelijk toe dat je sneller weer op ditzelfde punt staat, omdat het volgende tijdrovende patroon ontstaat: 

  • Je vindt een nieuwe baan
  • Je wordt ingewerkt
  • Je knippert met je ogen
  • Je bent weer uitgekeken
  • Je gaat op zoek naar iets nieuws
  • Je rolt ergens anders in
  • Repeat

Aangezien je jezelf als hoogbegaafde bovengemiddeld snel iets eigen maakt, zul je ook gemakkelijker en sneller van het een in het ander rollen. In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ geef ik het voorbeeld van een GP’er die tot de conclusie kwam dat zijn loopbaan nooit een bewuste keuze is geweest. Steeds als hij ergens was uitgekeken, nam hij ontslag en keek hij om zich heen. Hij greep zich vervolgens vast aan het eerste dat zich aandeed en dacht: “Oh ja, dat kan ik ook wel”. Hij had daardoor in zijn werk best leuke dingen gedaan en successen behaald, maar nooit het gevoel ervaren dat hij echt zijn potentie ergens in kwijt kon. 

Misschien herken je dit bij jezelf ook wel. Dat je te snel weer in iets anders schiet. Dan is het een mooi goed voornemen om dit jaar meer met intentie en geduld te gaan handelen. Om eerst je blauwdruk en werkvoorwaarden helder te maken voordat je een nieuwe baan instapt. Je gaat merken dat je hierdoor op veel fijnere en meer passende plekken komt en dat je jouw mooie gaven daarbij veel meer kunt benutten. Dat geeft uiteindelijk ook het meeste plezier en het gevoel dat je zinvol bezig bent. Het voorkomt dat je weer ergens inrolt waar je net niet kunt doen waar jij wel toe in staat bent. 

Het is sowieso goed om voor jezelf te bepalen wat jouw intentie gaat zijn voor het komende jaar. Hoe wil jij je voelen? Wat wil je bereiken? Als je het leuk vindt, deel het dan ook onder de blog, dan kunnen we elkaar inspireren.  

PS. In het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je hoe je jouw werkvoorwaarden helder kunt maken. En in Insight ontdek je jouw blauwdruk én je werkvoorwaarden.  

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden