In mijn intensheid, ben ik soms ook intens in het dingen op mijn hals halen. Ik wil namelijk mensen graag helpen en ik heb veel mogelijkheden om dat te doen. Deze twee samen zorgen er soms voor dat ik te veel ga doen. Ik ga in een soort overdrive. Het voelt dan ook alsof ik alles moet doen, en dat het allemaal zo snel mogelijk gedaan moet worden.  

De afgelopen jaren is het voor mij gelukkig heel duidelijk geworden wat wel en niet past bij mijn blauwdruk; wat wel en niet past bij wie ik ben, wat ik wil en nodig heb. Dat maakt het veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen wat daar niet bijpast. Toch blijft het een valkuil die op de loer ligt. Daarom heb ik het echt nodig om elke week duidelijk te hebben: wat ga ik wel doen en wat ga ik niet doen.  

Bovendien heb ik voor mezelf een aantal veiligheidschecks ingebouwd. Zo zeg ik vrijwel nooit ergens gelijk ‘ja’ op. Ook niet tegen mezelf en mijn eigen ideeën. Want soms zijn mijn eigen ideeën mijn grootste vijand.  

Eindeloze ideeënmachine   

Als hoogbegaafde zul je ook wel herkennen dat je soms een eindeloze ideeën machine bent. Als je al deze ideeën gelijk gaat najagen, zul je in het begin nog niet merken hoeveel tijd ermee gemoeid is. Maar op een bepaald moment komen er meer en meer acties kijken bij die mooie ideeën van je.  

Het gevolg is dat je dan zoveel ballen in de lucht aan het houden bent, dat je continu een druk voelt en de angst dat je alles wat je moet doen niet meer rond krijgt. Als je hierdoor steeds minder tijd neemt om voor jezelf te zorgen, zul je merken dat je langzaam je plezier in wat je doet verliest, en leegloopt op energieniveau. Uiteindelijk kun je dan je eigen opgelegde werkdruk niet volhouden en zul je met alle gevoelde teleurstelling van dien moeten loslaten wat te veel voor je werd.  

Houd regie over je eigen agenda 

Daarnaast weten mensen je vaak ook wel gemakkelijk te vinden omdat jij graag helpt en vaak genoeg ook ergens sneller of beter in bent.  

Het is goed om te onthouden dat andere mensen niet in jouw agenda kunnen kijken. Als ze jou om hulp vragen, weten zij niet hoe druk of hoe rustig jij het hebt. Daarom is het belangrijk dat jij hier duidelijk over bent. Je zult merken dat wanneer je aangeeft dat je heel graag zou willen helpen, maar je hier op dit moment geen ruimte voor hebt, dat mensen dat zullen accepteren. En als ze dat niet accepteren, is dat ook een interessante ontdekking ;).  

Wat kun je doen?  

Zorg dat je goed weet wat jouw belangrijkste prioriteiten zijn in de komende week en verlies deze niet uit het oog. Wees je bewust van waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt en voel je niet bezwaard als je iemand ‘nee’ moet voorkopen. Wees trouw aan jezelf en je eigen plannen, want anders word je door de wereld heen en weer geslingerd terwijl je niet de tijd hebt om voor jezelf te zorgen.  

Creëer een ideeën-boekje waar je al jouw mooie ingevingen in kunt noteren. Daarmee voorkom je dat je ze gaat vergeten, want sommige ideeën wil je wel gaan doen, maar niet nu meteen. Het creëert ook rust omdat al die ideeën niet nog steeds rondspoken in je hoofd. En het is leuk om af en toe dat boekje door te bladeren en, wanneer je er ruimte voor hebt, weer een idee te gaan uitwerken dat past bij jouw blauwdruk.  

— 

Doe jij soms te veel? En doe je te veel wat niet past bij jouw blauwdruk? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden