Mijn record is bijna 3 jaar, oké, eigenlijk 2.5 jaar. 2.5 jaar fulltime bij dezelfde werkgever. Voor mij een absolute prestatie. Niet in dezelfde functie natuurlijk. In 2.5 jaar tijd heb ik in dit bedrijf bijna alle mogelijke functies vervuld. En daardoor was ik er uitgegroeid. Het was tijd voor iets nieuws.

Mijn verlangen naar uitdaging en groei gecombineerd met de snelheid waarmee ik ergens was uitgekeken, heeft mij lange tijd veel frustraties en vraagtekens opgeleverd. Vragen als ‘ga je nou alweer iets anders doen’ en ook teleurstelling in mijn eigen onvermogen om het ergens een tijdje vol te houden. Pas in de afgelopen jaren ben ik gaan begrijpen waarom dit zo is bij mij en waarom het kenmerkend is voor hoogbegaafden.

Jouw natuurlijke groeicurve

Als mens is het nodig dat je kunt groeien, dat je kunt leren en jouw vaardigheden verder kunt ontwikkelen. We maken allemaal een natuurlijke groeicurve door in de dingen die we doen. En wanneer je ergens die groeicurve doorlopen hebt, is het tijd voor een volgende uitdaging. Soms in de vorm van iets anders. Bij hoogbegaafden zie ik dat we die groeicurve sneller doorlopen. Dat brengt dat je sneller weer ergens bent uitgeleerd en uitgekeken. En dat het sneller tijd is voor iets nieuws.

Als je kijkt naar je werk, dan heb je het meeste plezier in je werk als jij je capabel voelt en tegelijkertijd de mogelijkheid hebt om jouw comfortzone op stretch te brengen en je jouw kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Wanneer je als hoogbegaafde het “trucje” doorhebt, oftewel als je weet hoe alles werkt en je werk bestaat uit het herhalen van die activiteiten, dan ga je steeds meer tegenzin ontwikkelen. Je wordt niet meer geprikkeld, niet meer geïnspireerd. Je mist de uitdaging. Daar waar jouw intens-zijn een oorzaak van de burn-out kan zijn, is jouw snel-zijn vaak een oorzaak van de bore-out. Een gemis aan intellectuele voeding.

Veel bestemmingen hoort bij jouw reis

Het sneller ergens uitgekeken zijn, is op zichzelf geen probleem. Misschien ervaar je het soms als vervelend of frustrerend, maar realiseer je dat het onderdeel is van jouw reis. Het is voor jou (en mij) gewoon niet de bedoeling om 10 jaar lang dezelfde kantoorstoel warm te houden.

Wanneer je dat gaat accepteren en gaat herkennen wanneer het tijd voor jou is om door te gaan naar een volgende bestemming, ga je ook minder frustratie ervaren. Vecht er niet tegen, omarm het. Want juist door meerdere bestemmingen aan te doen, ga je jouw kwaliteiten het beste ontwikkelen en uiteindelijk samenbrengen in iets waarbij blijkt dat je al die bestemmingen nodig had om “dit” te kunnen doen.

Daarbij is het wel belangrijk dat je steeds volgende stappen zet in lijn van wie jij bent en wat je te doen hebt; jouw blauwdruk. Daardoor ga je ook iets opbouwen in plaats van dat het allemaal losse eindjes blijven. Veel hoogbegaafden vallen in de valkuil van iets nieuws zonder dat het daadwerkelijk een stap vooruit is. Dan is het nieuwe leuk, maar ook al snel weer saai omdat er niet voldoende complexiteit in zit.

Volgende week vertel ik je meer over de valkuil die sneller zijn meebrengt als het gaat om het zetten van de stappen die nodig zijn om te vinden wat past bij jou.

Wat kun je doen?

  • Accepteer dat jij sneller uitgekeken bent op plekken. Zie het niet als een tekortkoming, maar als onderdeel van de reis die jij te maken hebt.
  • Zet stappen in lijn van wie jij bent en wat jij te doen hebt. Daarmee voorkom je dat je wel steeds nieuwe bestemmingen aandoet, maar dat deze niet passend zijn bij de weg die jij te gaan hebt.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden