Toen ik net startte met ondernemen stond ik op met werk en ging ik ermee naar bed. Ik kwam uit een periode waarin ik heel erg had gevoeld dat ik gas terug moest geven. Nu voelde het alsof ik het andere uiterste mocht opzoeken. Er was een vuurtje in mij gaan branden. Ik woonde toen alleen in Nijmegen en had daar nog niet genoeg vrienden en familieleden in de buurt die tegen mij konden zeggen: ‘Je werkt te hard. Je bent te obsessief. Het leven is meer dan werk alleen.’  

Gelukkig maar. Want als dat wel zo was geweest, had ik waarschijnlijk gedacht dat er iets mis was met het volgen van je drive. Terwijl ik het juist toen nodig had om mezelf hier helemaal in vast te grijpen. 

Wat ik bij veel hoogbegaafden zie, is dat je als hoogbegaafde extreme wisselingen kunt hebben tussen rust en activiteit. Je kunt je ergens helemaal in verliezen en vervolgens intens geen zin hebben om iets te doen. Het is waardevol dat je van jezelf weet hoe groot de uitersten bij jou zijn en dat je jezelf toestemming kunt geven om die uitersten te volgen. De mensen om je heen zullen dat niet altijd begrijpen. Ze zullen je in tijden dat je 200 % gas wil geven vragen om af te remmen en in tijden dat je voelt dat je even een stapje terug moet doen vertellen dat je wel in beweging moet blijven. Als gevolg ben je continu strijd aan het leveren met jezelf.  

Op andere vlakken zul je ook merken dat je dingen anders doet. Dat je soms sneller wilt en soms juist even extra tijd wilt nemen om iets te onderzoeken. Je zult verleid worden, gevraagd worden en soms ook denken dat je dan moet meebewegen met wat anderen van jou vragen of verwachten. Maar juist door bij jezelf te blijven, juist door snel te gaan of langzaam te gaan op basis van wat jij denkt dat goed is, wordt het mogelijk om te kunnen doen wat niemand anders kan.  

Als ik in mijn beginjaren als ondernemer steeds te horen had gekregen dat ik rustiger aan moest doen, was Gifted People er misschien niet geweest, of niet zo ver als dat het nu is. Voor mij zijn twee dingen heel belangrijk geweest in mijn leven en in mijn ondernemerschap: de ruimte hebben om mijn eigen enthousiasme en drive te volgen en een omgeving die me niet afremt, maar me juist stimuleert om mijn eigen weg te gaan. Hoe meer ik mijn eigen energieseizoenen ken en mag volgen, hoe gelukkiger ik ben en hoe meer ik mijn unieke gaven op de juiste plek kan benutten. 

Voor jou vandaag misschien een mooi moment om jezelf af te vragen: ‘Waar word ik nu op de rem gezet door mezelf of door mijn omgeving?’ 

PS. Ben je ondernemer? Dan heb ik goed nieuws. Ik start binnenkort met de intakes voor een nieuwe groep ondernemers. Herken jij jezelf in hoogbegaafdheid, ben je toe aan het sparren op niveau met andere hoogbegaafden die ook snel denken en soms onrealistisch lijkende plannen bedenken? En wil je graag van jouw bedrijf een nog mooier succes maken? Kijk dan even hier: Gifted People Ondernemers.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden