Je veilig voelen om te zeggen wat je ziet

Ik ben zelf iemand die vaak vrij letterlijk is in het opvolgen van een vraag of opdracht. En daar heb ik af en toe aardig de deksel mee op mijn neus gekregen. Zo stond ik ooit iemands gereedschap op te ruimen omdat de vraag aan mij was of ik dat wilde doen als het ging regenen. Maar de tafel en alle ‘niet-gereedschap-dingen’ had ik buiten laten liggen. In mijn totale onwetendheid had ik voldaan aan de vraag, maar blijkbaar was geïmpliceerd dat ik de rest ook naar binnen zou halen. 

In mijn werkende leven heb ik wel vaker gehad dat ik ofwel niet begreep wat er nou precies gedaan moest worden, of juist dat ik zeker wist dat ik het had begrepen, om er daarna achter te komen dat ik het toch niet had begrepen. Uit ervaring weet ik dan ook dat je op een bepaald moment gaat twijfelen aan je eigen inschattingsvermogen en dat geeft een onveilig gevoel.  

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ schrijf ik een stuk over veiligheid op de werkvloer. Want, juist omdat je als hoogbegaafde anders bedraad bent, heeft dat invloed op hoe je dingen interpreteert en hoe je jouw werk doet. En dat kan ervoor zorgen dat er onzekerheid ontstaat over wat de bedoeling is, over wat er verwacht wordt en wat de deadlines daarvoor zijn. Aangezien je als hoogbegaafde de lat voor jezelf hoog legt, voelt het onveilig en ongemakkelijk als je niet weet of je wel kunt leveren wat er gevraagd wordt en wat de eventuele consequenties daarvan zijn. 

Ook al heb je als hoogbegaafde behoefte aan veel vrijheid in je werk, er zijn wel kaders en grenzen nodig. Het is noodzakelijk dat je weet wat er van je verwacht wordt. Als je bijvoorbeeld een leidinggevende hebt die daar onduidelijk over is, maar jou er wel op afrekent als je niet doet wat hij of zij had gewild, veroorzaakt dat onrust en onzekerheid. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een leidinggevende voor je collega’s wel heel duidelijk is, maar voor jou niet. En waarschijnlijk is jouw leidinggevende zich daar niet van bewust. Daarom is het belangrijk dat jij het durft aan te geven als iets niet duidelijk is. Voel je niet bezwaard of dom als je nog extra informatie nodig hebt. Vraag door tot het voor jou duidelijk is. Uiteindelijk scheelt het veel tijd, stress en onnodig werk als je begrijpt wat de bedoeling is. En wees er ook oké mee dat het soms simpelweg gebeurt dat jij dacht het helemaal te begrijpen, maar dat blijkbaar toch niet deed. Zie alles als een uitnodiging om bij jezelf te onderzoeken hoe je beter wordt in het begrijpen van verwachtingen.  

Wil je meer ontdekken over hoe je een veilige werkomgeving creëert? Of over hoe je ervoor zorgt dat je op jouw voorwaarden kunt werken? Lees dan mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. Daarin leg ik nog veel meer uit over wat je als hoogbegaafde nodig hebt voor een superleuk werkleven waarin je jouw gaven kunt benutten. Je kunt het boek hier bestellen 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

18 Reacties

 1. Harvey

  😶 Ik word steeds vaker gevraagd door mijn collega’s gevraagd of ik niet langer wil komen werken, omdat ik processen die door de leidinggevenden werden bedacht zonder toestemming gewoon verbeter door deze aan te passen naar de praktijk op de werkvloer. Helaas moet ik dan altijd antwoorden dat ik maar 6 uur per dag werk waarvan 4 uur bij hen in de inpakfabriek en niet van plan ben om mijn krantenwijk op te geven en / of 8 uur per dag te gaan werken.
  🤦🏻‍♂️ Ik blijf mij gewoon verbazen over het feit dat mijn leidinggevenden niet gewoon eerst proefdraaien op kleine schaal om te checken of hun theorie ook in de praktijk werkt.

  Antwoord
 2. Anton

  Het is niet het eerste en ook niet het laatste boek dat ik lees. Wat mij opvalt is dat uitgangspunten voor mij vanzelfsprekend zijn. Dat 4, 5, 6 stappen vooruit denken en consequenties overzien normaal is. Maar dat is het niet. Sfeer en onderlinge verstandhouding is belangrijker dan, hoe raar het ook klinkt, geld verdienen. Door een goede sfeer is geld verdienen een onderling gedragen doel, waarbij elkaar helpen en individuele kwaliteiten benutten, doelstellingen eerder en met plezier gedaan worden. Investeren, financieel, levert geld op. Ik moet niet achter de telefoon zitten als klanten bellen. Mijn sociaal vermogen en begripvol blijven is niet mijn sterkste kant. Daar hoort het juiste mens op de juiste plaats te zitten. Stel iemand aan die beheerst en met plezier doet doet. Zorg dat je één van hen bent die samenwerken. Bemoei je niet met zaken die goed draaien. Het ellenlang vergaderen is dodelijk. Geef vertrouwen en vergader op hoofdpunten. Investeer op deze manier in je bedrijf EN in jezelf, dan word je meteen wat socialer.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert Anton.

   Antwoord
 3. Nik

  Hmm, ik heb alreeds problemen met de aanduiding “baas” of “leidinggevende”. Deze lieden, in het zgn middenkader, zijn meestal gespeend van de meeste kennis. Mijn ervaring is dan ook dat de interpretatie die meestal volgt het fundamentele inzicht mist. Bijgevolg dat je als dom en niet toereikend voor de taak wordt gezien. Het betreft dan vaak mensen met een HBO opleiding, de helft jonger en wapperend met een papiertje waar DIPLOMA op staat.. Een grote blinde vlek!

  Antwoord
  • Harvey

   “Hmm, ik heb alreeds problemen met de aanduiding “baas” of “leidinggevende”. Deze lieden, in het zgn middenkader, zijn meestal gespeend van de meeste kennis.”
   😏 Grappig, mijn definitie heeft helemaal niets met kennis te maken, maar met leiderschap. Ik kwam achter dit verschil tussen een baas & leider toen ik als kind al het huwelijk tussen mijn ouders analyseerde:
   Wat is het geheim van een goed huwelijk?
   – Als ik naar mijn ouders kijk dan zie ik dat ze 2 kapiteins zijn op 1 schip; ze zijn leiders & geen bazen.
   een baas = iemand die leiding geeft door op zijn strepen te staan, diegenen waarvoor hij verantwoordelijk is hebben niet of nauwelijks inspraak
   een leider = iemand die leiding geeft door zelf het goede voorbeeld te geven, diegenen waarvoor hij verantwoordelijk is hebben inspraak en vaak ook het gevoel dat ze gelijken zijn, terwijl dit niet altijd zo is.

   🧠 Omdat ik er niet van hou dat anderen de baas over mij spelen, hou ik er niet van om de baas te spelen of een leider te zijn, maar als de situatie dit vereist heb ik geen probleem om het heft in handen te nemen of anderen zo te bekritiseren dat hun leiderschapsrol ter discussie komt . Ik heb dan ook geen probleem om als leek (’n groentje met alleen een havo diploma) een groep ervaren zorgprofessionals: psychologen, psychiaters & therapeuten (minimum HBO, maar de meesten hebben waarschijnlijk Universitair gestudeerd) zo te bekritiseren dat ze geen kant meer op kunnen.

   “Een grote blinde vlek!”
   🤓 Ik heb geen probleem dat een kind de leiding heeft, mits ze bewezen heeft dat ze beschikt over de nodige wijsheid & expertise.
   Uit eigen ervaring weet ik dat wijsheid & expertise in vele vormen komt.
   👶 En in alle leeftijden.

   Antwoord
 4. Me

  Heb eerder dat ik méér oppak dan persé hoeft. Een stuk verantwoordelijkheid voelen, gewoon omdat het beter KAN en het tot in de puntjes uitwerken. Het is toch jammer als het beter / efficiënter kan en dit niet gebeurt binnen de organisatie en/of draaiend houden van het gezin? Een ‘vormer’ dus..

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie ME.

   Antwoord
 5. W.Cornelis

  Ik heb jarenlang gewerkt als leidinggevende en in die tijd had ik geen idee dat ik wel eens hoogbegaafd zou kunnen zijn.
  Het probleem waar ik dan ook regelmatig tegen aan liep is dat de mensen van mijn team vaak slechts gedeeltelijk begrepen wat ik nou van het verwachtte. Vaak meermaals uitleggen van zaken die voor mij dus eigenlijk zo klaar als een klontje waren.
  Uiteindelijk leer je wel er mee om te gaan dat je nou eenmaal niet altijd even makkelijk te volgen bent. Pas toen ik tegen hoogbegaafdheid aanliep en me daar een beetje in ben gaan verdiepen vielen er heel wat kwartjes op zijn plaats.
  Waar ik op doel is dat je als hoogbegaafd leidinggevende in wezen dezelfde “communicatie” perikelen tegen kunt komen als een hoogbegaafde die geen leiding geeft.

  Antwoord
  • Harvey

   “Waar ik op doel is dat je als hoogbegaafd leidinggevende in wezen dezelfde “communicatie” perikelen tegen kunt komen als een hoogbegaafde die geen leiding geeft.”
   🤔 Bij mij is communicatie nooit het probleem geweest, eerder het feit dat ik alleen een havo diploma heb.
   Ik zie mijn leidinggevenden worstelen met problemen die makkelijk te voorkomen waren door eerst met een klein groepje proef te gaan draaien voordat je met 3 productiehallen een proces probeert uit te voeren zonder enig ervaring hiermee. Maar wordt er naar mij geluisterd?
   🤐 Natuurlijk niet wat dat zou inhouden dat ik in mijn eentje meer verstand van zaken zou hebben dan zij alle 3 samen.

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor het delen van je persoonlijke ervaring W. Cornelis. We horen inderdaad vaker dat de puzzelstukjes op hun plek vallen 🙂

   Antwoord
 6. Sandra

  Dit klinkt in mijn oren ook heel erg als een probleem wat kan voorkomen als je autistisch bent. Maar een eye-opener dat het ook met HB in verband kan staan.

  Antwoord
  • Phoenix

   Ik dacht op lezen ook/zowel aan het dingen letterlijk nemen van autisme, als dat de verwachting/reactie bij iemand dat ik (al dan niet autistisch/HB) hun gedachten kan lezen wel een puntje is. Tsja.

   Hij had haar ook kunnen zeggen om zijn spullen binnen te leggen, ipv het gereedschap specifiek.
   Het enige wat hier te leren en begrijpen valt, is dat bij beiden niet opgekomen was van zijn beperking.

   Vooral, als ik iets lees dat aan mij gestuurd is (als HB-er), kan het zijn, dat ik dat zowel op vele mogelijke manieren kan bekijken als me realiseren dat ik alleen weet wat ik weet. Vragen stellen, als ik niet meteen voor me heb waar het op slaat. Niet sprake van dat dit nooit moeilijk of niet echt op iets uit komt.

   Mensen sturen wel es dingen die niet gelezen/behandeld dienen te worden en/of kramen wel ook es gewoon dingen uit. Al dan niet om iets dat niet echt wat met jou te maken heeft.

   Antwoord
   • Phoenix

    Ik kan best bondig zijn. En mijn schrijven kan wel eens meer dan enkele zinnen bevatten. Ik kan supervolledig zijn, om het zo goed mogelijk laten overkomen hoe ik het bedoel & allerlei manieren die ik niet bedoel uit te sluiten (en soms pas ik dingen buiten standaard grammatica toe, die ik logisch vind daarin). Past niet voor iedereen; er zijn mensen geweest die hebben kunnen sturen om korter te zijn en/of gewoon te doen wat zij zeggen (niet willen bespreken – hun verzoek die dan tot een opdracht verwordt). Volgens mij zijn wij dan niet compatibel voor contact. “Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the right things” – Peter Drucker. Ik had dan ook gemerkt dat ze mij niet goed konden interpreteren (m’n best gedaan wel) en/of ‘red herring’. Kreeg van hun dingen binnen waarvan ikzelf dacht .. verkeerde adres?
    Mensen sturen best wel es dingen die gewoon geen match zijn.

    Op werk nooit problemen gehad.

    De afgelopen jaren dat ik deze nonsense best wel es ben tegengekomen.
    Als ik merk dat iets een stomme cirkel is, ben ik er nu vrij snel klaar mee.

    Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mensen die HB zijn worden nog wel eens verkeerd gediagnosticeerd omdat er overlappingen zijn.

   Antwoord
 7. Coen

  Al jaren ervoer ik spanning op de werkvloer en vroeg ik mij af waarom `simpele` mensen zo makkelijk bewegen in de organisatie . Om van promoties etc maar te zwijgen …. na een dubbele HBO opleiding en zoveel getuigschriften van cursussen en opleidingen dat je er een woonkamer mee kunt behangen, heb ik een collega ontmoet die mij wees op deze site…inmiddels een aantal boeken gelezen en bezig met `nooit meer ruzie met je baas`.
  Sinds een paar maanden is mijn leven aan het veranderen….

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat mooi om te lezen Coen! Dankjewel voor het laten weten.

   Antwoord
 8. Sabine

  Erg herkenbaar.
  Er zijn zelfs mensen die mij exorbitant irritant vinden, omdat ik bij twijfel altijd zal doorvragen, of de opdracht letterlijk hardop herhaal.
  Afhankelijk van de situatie is het eerste wat ik tegen (nieuwe) mensen zeg:
  “Ik hoor wat je zegt. En als je wilt dat ik hoor wat je bedoelt. Dan moet je dat ook tegen mij zeggen!”

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   🙂 dankjewel voor je reactie Sabine.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden