Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik heb altijd ergens gevoeld dat ik iets groots te doen heb. In de tijd dat ik zoekende was naar mijn plek, weinig werk had en veel thuis zat, heb ik me ook echt heel ongelukkig gevoeld. Omdat ik voelde dat ik mijn tijd aan het verdoen was. Ik was niet mijn missie aan het leven. Ik was niet iets van mijn leven aan het maken.  

Wat natuurlijk niet meehielp, was dat ik mezelf dat ook behoorlijk kwalijk kon nemen. Ik nam het mezelf kwalijk, omdat ik niet wist wat mijn bedoeling was. Ik nam het mezelf kwalijk, omdat de dagen voorbijgingen en ik niet iets aan het betekenen was voor de wereld. Ik was een beetje doelloos aan het wandelen en aan het nadenken over mezelf en het leven. 

Toen wist ik niet dat dat het voorwerk was voor wat ik nu doe. De kennis die ik opdeed over mezelf bracht mij namelijk in contact met mijn weg. Het bracht mij de antwoorden op de vragen ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat heb ik nodig?’. Het bracht mij inzicht in mijn volgende stappen. De technieken en tools die ik toen gebruikte, gebruik ik nog steeds en zitten verweven in de Gifted People programma’s. En misschien wel net zo belangrijk, ik leerde dat ik niet mijn tijd had verspild. Ik leerde dat ik niet de wereld hoefde te redden.  

Niet alles wat je ziet is aan jou om op te lossen 

Als idealistische hoogbegaafde kun je soms de last van de wereld op je schouders voelen. Je kunt zien hoe iets zou kunnen zijn en de pijn voelen van dat wat er (nog) niet is. Je ziet de inconsistenties in het leven. Je ziet waar we als mens dingen doen die we beter niet kunnen doen. Je voelt intens verdriet als je op het nieuws iets ziet wat je raakt. Je kunt overvallen worden door alle onrechtvaardigheid in de wereld. Je kunt je afvragen: ‘Waarom doen mensen dit?’ en ‘Waarom zien andere mensen dit niet?’ 

Je kunt daardoor ook het gevoel hebben dat het aan jou is om er iets aan te doen. Je kunt je schuldig voelen als je niet het gevoel hebt dat je een bijdrage levert om de wereld mooier en beter te maken. En tegelijkertijd onmacht voelen omdat er zoveel is wat gedaan moet worden. Te veel voor jou alleen. 

Kleine dingen met een grote impact 

Waar we vaak als hoogbegaafde een denkfout maken, is dat iets groots moet zijn om een groots resultaat teweeg te kunnen brengen. Omdat we groot denken en de lat voor onszelf hoog leggen, verwachten we van onszelf ook heel veel. Maar vaak genoeg zijn het net zo goed de kleine dingen die al een groot verschil maken.  

Met kleine dingen kun je denken aan dankbaarheid voor wat er al is en vriendelijkheid naar jezelf en anderen toe. Je kunt denken aan wat je elke dag kunt geven aan een ander. Bijvoorbeeld een glimlach naar iemand in het voorbij gaan. Een complimentje aan je partner. Een kleine donatie aan een doel wat je steunt.  

Daarnaast doe je de wereld een groot cadeau door te investeren in zelfkennis. Want vanuit daar komen antwoorden over jouw levensmissies; dat wat jij te doen hebt. En nogmaals, deze hoeven niet groot te zijn. En je hoeft met wat je doet niet alles op te lossen. Maar onderschat niet de impact van die ene persoon die jij helpt. Want alles wat je doet heeft een ‘ripple effect’.  

Wat kun je doen?  

Neem de tijd om jezelf echt goed te leren kennen. Ontdek vanuit het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik?’ jouw antwoorden op de vragen ‘Wat wil ik en wat heb ik te doen?’. Kies daarbij iets wat jou echt aan het hart gaat en leg daar je focus op. Verwacht niet van jezelf dat jij alles moet oplossen, maar onderzoek wat jouw bijdrage kan zijn. 

Zoek gelijkgestemden die zich ook betrokken voelen bij jouw gekozen hoofdfocus. Samen sta je sterker en krijg je meer voor elkaar. Jij kunt door iets in gang te zetten namelijk andere mensen inspireren die jou vervolgens gaan helpen. Zo kun je samen werken aan een groter doel, zonder dat het allemaal op jouw schouders hoeft te komen. 

 

Heb jij het gevoel dat de last van de wereld op jouw schouders ligt? Laat je het weten onder deze blog? 

_

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden