Laatst moest ik iets hebben uit een winkel en ik wist dat het bij de kassa stond. Dit was een vrij grote winkel, dus om mezelf het rondje van een kwartier door de hele winkel heen te besparen, ging ik door de deur waar uitgang op stond. Daar zag ik meteen wat ik zocht, maar er ontstond ook een interessant gesprek met een medewerker:

Medewerker: “Dit is de uitgang.”
Ik: “Dat weet ik, ik wilde alleen even iets kijken”
Medewerker: “Dat is niet de bedoeling. Dit is de uitgang.”
Ik, wijzend naar waar ik voor kwam: “Ik wilde alleen even weten of die nog hier stond.”
Medewerker, terwijl ze mij strak aankijkt: “Dit is de uitgang.”
Ik: “Oké.”
Ik, terwijl deze medewerker met een flinke pas wegloopt: “Mag ik nog iets vra…”

Als uitgang-betreder kon ik helaas geen vragen meer stellen en bleef ik vervolgens achter in een kleine staat van verwarring. In mijn hoofd ging er van alles draaien tijdens en na dat gesprek: “Moet ik hier dan ook weg, of kan ik nog wel doen waar ik voor gekomen ben?” en “Hoezo mag ik niet via deze kant komen? Wat is eigenlijk precies het probleem?” Harm, die mee was, heeft vooral spijt dat hij het niet gefilmd heeft.  

Gelukkig gebeurt het mij de afgelopen jaren eigenlijk niet veel meer, maar heel af en toe heb ik een gesprek waarin ik weer even voel dat ik een heel andere taal spreek. En dan herken ik weer de frustratie en de onmacht die ik vroeger veel gevoeld heb. Samen met het gevoel van dom zijn. Blijkbaar niet begrijpen waarom iets is of niet is en mezelf niet kunnen verduidelijken.   

Inmiddels weet ik dat je als hoogbegaafde fundamenteel anders bedraad bent. Ik omschrijf het vaak als denken, communiceren en functioneren op een andere frequentie. Hoe verder je afligt van de frequentie van de ander, des te verwarrender jullie gesprekken worden.  

Dat weten, heeft mij heel erg gesterkt in er oké mee zijn dat het soms gebeurt en dat het niets zegt over mij of de ander. Ik kan het gemakkelijker weer los laten als het een keer gebeurt en het gebeurt me ook veel minder.  

Dit soort momenten maken mij wel weer extra dankbaar voor de gelijkgestemden die ik in mijn leven heb. Ik merk het ook bij de Insight deelnemers tijdens de live meetups en zelfs al in de online community. Het is zoveel makkelijker om met elkaar de diepte in te gaan, om snel te kunnen schakelen, om elkaar te kunnen bevragen over het waarom en om herkenning te vinden in de verhalen en ervaringen van anderen. Daardoor krijg je steeds weer het gevoel: “Ik ben niet de enige. Er is niets mis met mij”.  

Het komende jaar staan er weer fantastische Insight meetups op de planning. Ik kijk daar naar uit. Als je zelf meer gelijkgestemden wilt ontmoeten, meld je dan ook aan voor Insight. We openen binnenkort voor het eerst dit jaar weer de deuren, zodat we samen van 2023 een prachtig mooi jaar kunnen maken, waarin je meer gaat leven in het verlengde van jouw blauwdruk en meer mensen kunt ontmoeten waarbij je niet de hele tijd denkt: “Huh, wat bedoel je?” en wel: “Oh ja, dat heb ik ook”. Als je je aanmeldt voor de wachtlijst, hoor je als eerste wanneer Insight opent. We hebben 20 plekken beschikbaar deze maand en ik ben heel benieuwd wat er dit jaar allemaal op jouw pad mag komen.

Trouwens, ook leuk als je jouw meest verwarrende gesprek deelt onder de blog!

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden