Als je de film Titanic kent, zul je vast beamen dat dit niet echt een succesverhaal is over samenwerking en tijdig bijsturen. Iemand zag duidelijk al aankomen dat het schip recht op een ijsberg afging en begon te roepen: ‘Iceberg right ahead’. Maar toch ging het mis. 

In de, laten we zeggen ‘botenwereld’, betekent een ijsberg problemen. Zeker als je er recht op af gaat. In de bedrijvenwereld zijn er ook vaak genoeg situaties waarin bedrijven recht op een ijsberg afgaan. En de eersten die dat zien zijn vaak de hoogbegaafden. Als hoogbegaafde sta je namelijk als het ware op de uitkijk en daardoor zie je al eerder problemen en kansen aankomen. Het voordeel daarvan is dat je problemen kunt voorkomen en je er zorg voor kunt dragen dat de juiste kansen gegrepen worden, maar dan moeten de mensen om je heen daar wel voor openstaan.  

Helaas staan anderen niet op die uitkijkpost en zien ze daardoor niet wat voor jou zo logisch en duidelijk is. Hierdoor wordt er soms te laat gehandeld. Er ontstaan problemen die voorkomen hadden kunnen worden als jij de ruimte had gekregen om er iets aan te doen. Dit maakt dat deze gave soms eerder als een vloek ervaren wordt.   

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ omschrijf ik dat in het profiel van de voorspeller. Misschien herken jij je daar ook wel in: 

“De voorspeller heeft de gave om te zien hoe iets kan worden. Hij heeft een enorme verbeeldingskracht. Daar waar anderen nog met de voeten in de klei staan, staat de voorspeller al midden in het prachtige kasteel dat nog gebouwd moet worden. Als voorspeller loop je regelmatig stappen voor op de meeste mensen om je heen. Je ziet de grootste potentie in bedrijven en mensen, maar onderschat vaak ook hoeveel tijd er nodig is om bepaalde plannen en ideeën te verwezenlijken. Je ziet een mooi en inspirerend toekomstbeeld voor je, maar je raakt daardoor ook gefrustreerd als het allemaal niet opschiet en je voelt je teleurgesteld in de samenwerking met anderen die jouw tempo niet bij kunnen houden.   

Als voorspeller leef je voor een deel in de toekomst. Die toekomst is in zekere zin een fantasiewereld. Dit brengt de valkuil met zich mee dat je het contact met de realiteit verliest. Wat voor jou zo duidelijk zichtbaar is, is dat voor anderen niet. Daardoor kun je niet altijd uitleggen wat je precies bedoelt. Je vindt het vaak ook moeilijk te bevatten waarom anderen niet zien wat voor jou zo zichtbaar is. Je kunt dit vergelijken met het leggen van een puzzel waarbij jij het eindplaatje in handen hebt en de ander alleen nog maar een paar losse stukjes ziet. De ander kan jouw kennis niet in dezelfde context plaatsen en het lijkt alsof jullie beiden een geheel andere puzzel aan het leggen zijn.” 

Het is belangrijk voor jou als Voorspeller om je te realiseren dat anderen oprecht niet zien wat jij ziet. Het is soms zelf zo dat jij keihard roept ‘Iceberg right ahead’ en dat de mensen om je heen dan een beetje verward beginnen te kijken en vragen: ‘Wat is een ijsberg dan?’. Dat vraagt van jou als Voorspeller dat je mensen mee kunt nemen in jouw visie in zienswijze. Het vraagt soms om een klein beetje geduld ;). En om ervoor te zorgen dat je niet af en toe moe wordt van het uitleggen, is het nodig dat je in contact treedt met andere Voorspellers die snappen hoe jij bedraad bent.  

Wil je meer weten over de Voorspeller? Of over de andere drie profielen: de Onderzoeker, de Vormer en de Strijder, zodat je de bijbehorende valkuilen kunt gaan herkennen en juist meer jouw unieke gaven kunt benutten? Lees dan mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden