Mijn tempo ligt met de meeste dingen die ik doe een stuk hoger dan dat van de mensen om me heen. Ik denk vaak sneller, ik doe vaak sneller. Ik heb het al uitgevoerd als de ander nog aan het nadenken is over het hoe en wat. En als ik iets heb afgerond, dan pak ik meteen een volgend project op. Die snelheid heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Gifted People vrij snel van de grond kwam. We bereikten drie jaar na de start al tienduizenden mensen per week en inmiddels hebben al honderden mensen zichzelf via onze programma’s beter leren kennen en hun leven ingericht op een manier die past bij hen en hun unieke gaven.
Ik weet daarom dat snel gaan, je ergens in vastbijten en met volle focus je aandacht ergens aan geven, echt wel z’n voordelen heeft. Maar je kunt niet altijd met hoge snelheid door blijven gaan.
De valkuil van snel gaan
Kenmerkend voor hoogbegaafden is het snel denken en snel kunnen schakelen. Je ziet al snel wat de stappen zijn die ergens voor nodig zijn. En veel dingen doe je sneller en efficiënter dan de meeste mensen om je heen.
So far, so good. Maar het snelle brengt ook mee dat je in je hoofd al ergens klaar mee bent terwijl het echte werk nog moet beginnen. Daardoor raak je gedemotiveerd om daadwerkelijk iets te doen en komt er weinig uit je handen.
Als je sneller bent dan anderen, zullen zij daarnaast tegen je zeggen: ‘Je gaat te snel voor ons’. Dat brengt frustratie mee voor jou, omdat jij juist graag snel gaat en nu het gevoel hebt dat je op de rem wordt gezet.
En als je graag snel gaat, loop je het risico dat je alsmaar op hetzelfde tempo door wilt gaan of zelfs het tempo steeds blijft opvoeren.
Neem de tijd om stil te staan
Snel gaan heeft alleen voordelen als je jezelf ook de ruimte geeft om soms langzamer te gaan. Het is nodig dat je genoeg rust neemt en jezelf hersteltijd gunt. Doe je dit niet? Dan brand je uiteindelijk op.
Je kunt het zo zien dat je als snelle hoogbegaafde graag 110% geeft. Dat betekent dat je 10% meer geeft dan je natuurlijke mogelijkheden. Dit kun je een tijdje volhouden, omdat je die 10% uit je energiereserves kunt halen. Maar op een bepaald moment raken die reserves op en dan voel je ineens die extra vermoeidheid. Dan ga je ineens steeds iets langzamer en alles kost meer moeite en energie. Dan weet je dat je te lang bent doorgegaan op een te hoge snelheid.
Het duurt wel even voordat je echt die reserves opmaakt, maar als ze eenmaal op zijn, dan duurt het ook een tijd voordat je ze weer aangevuld hebt. Daarom is het belangrijk om dit bij jezelf te herkennen en hier tijdig op te handelen.
Wat kun je doen?
Realiseer je dat altijd maar doorgaan, meer van jezelf verwachten en sneller willen gaan, geen duurzame aanpak is. Op termijn gaat het er juist voor zorgen dat je minder snel vooruitgaat. Omdat je oververmoeid raakt of een burn-out krijgt. Als je regelmatig jouw snelheid verlaagt, voorkom je dat je uit de bocht vliegt en daardoor kostbare tijd verliest omdat je de bijkomende chaos moet opruimen. Dus ‘sometimes you have to go slow to go fast’.
Het is overigens niet erg als je af en toe ergens vol gas in duikt of als je jezelf ergens vol enthousiasme in stort, als je maar de tijd neemt om te herstellen als je iets hebt afgerond. En zorg er ook voor dat de dingen waar jij je energie aan geeft ook daadwerkelijk passen bij de weg die jij wilt gaan, bij jouw blauwdruk.
_
Herken je dit? Ga jij soms te snel en te lang door? Laat je het onder de blog weten?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.