De tijd nemen om te vertragen

Laatst was ik in de Bruna en bij onze Bruna ontstaan soms twee rijen. Hier ga ik heel slecht op, omdat het onoverzichtelijk wordt en omdat mijn rechtvaardigheidsgevoel getriggerd wordt als andere mensen onterecht worden voorgelaten. Maar goed, ik had nu goed opgelet en ik wist, ik ben ná die man naast me. Ik voelde overigens mijn hartslag al wel een beetje stijgen bij het idee dat er dan toch nog iemand anders onterecht voor mij zou gaan.

Maar, de Bruna medewerkster vroeg keurig aan mij en de man naast mij: ‘Wie was er dan?’ en de man naast mij reageerde met: ‘Ik weet het niet’, keek vervolgens naar mij en zei: ‘maar ga jij maar voor’. Na mijn ‘Dank je wel’ en ‘Wat attent’ zei hij, ‘Geen probleem hoor, ik ben niet op de vlucht, ik heb geen haast’.

Toen dacht ik wel weer even: ‘Oh ja, ik zit mezelf hier enorm op te jagen over iets wat eigenlijk niet zo heel belangrijk is’. Voor mij was dit ook meteen weer even een eye-opener, want ik doe met sommige dingen vaak haastig, ook al heb ik ruim de tijd.

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je vast herkennen dat je dingen graag snel wilt doen. En in het verlengde daarvan ook snel over dingen heen stapt. Vanuit die snelheid kan echter ook onrust komen en vergeet je aandacht te geven aan de mooie dingen die je in een jaar meemaakt en bereikt.

Misschien herken je daarnaast ook bij jezelf dat je het allemaal vanzelfsprekend vindt wat je doet en kunt. Jij bent bijvoorbeeld iemand die een behaald doel afvinkt met een high five en meteen doorgaat naar het volgende. Heb je een belangrijk vraagstuk opgelost dan hoor jij jezelf al zeggen: ‘Dat kan toch iedereen? Zo bijzonder is dat niet.’

Maar, dat is het wél en niet iedereen kan wat jij doet.

Het is bovendien superbelangrijk voor jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen dat je de tijd neemt om echt even stil te staan bij je successen. Dat je de tijd neemt om deze te erkennen en te vieren. Dat hoeft niet allemaal supergroot te zijn. Binnen Insight delen we bijvoorbeeld op vrijdag onze weeksuccessen met elkaar. Het delen van successen gaat daarnaast ook niet alleen om de grootste successen, maar juist net zo goed om de kleine successen. Je zult merken dat je daardoor veel meer gaat zien en geloven waar je allemaal toe in staat bent en dat helpt je om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan die je nodig hebt voor jouw ontwikkeling.

Aan het einde van het jaar neem ik zelf daarom ook even de tijd om terug te kijken naar wat ik het afgelopen jaar heb bereikt. Dat voorkomt dat ik zelf totaal voorbijga aan alle mooie dingen die er gebeurd zijn en die ik bewerkstelligd heb. Steeds als ik dan begin met die successenlijst denk ik: ‘Eigenlijk heb ik niet zo veel gedaan’. Daarom zet ik een timer op twintig minuten en geef ik mezelf echt de ruimte om het jaar in gedachten (of met behulp van mijn agenda) te doorlopen. En als ik dan eenmaal begin met schrijven, ben ik zelf vaak verbaasd over hoeveel ik heb gedaan, heb bereikt en heb mogen vieren.

Dus, een mooie opdracht voor jou: maak binnenkort eens tijd om jouw successenlijst te maken. Plan een moment in, zet een timer op twintig minuten en zorg voor pen en papier. That’s it. En als je het leuk vindt, deel dan jouw mooiste succes onder de blog.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden