Vanwege het hoog leggen van de lat heb ik tijdens mijn studie en later in mijn werkende leven best wat momenten gehad waarin ik iets meer deed dan wat de bedoeling was. Daar kwam ik dan achter op het moment dat ik het inleverde of opleverde en mensen mij verbaasd aankeken. Soms kreeg ik zelfs de opmerking ‘Nou, dit heb ik nog nooit meegemaakt’.  

Aan de ene kant vond ik dat best leuk omdat ik graag net dat extra stapje zet, omdat ik graag doe wat anderen niet doen. Maar aan de andere kant vond ik het soms ook ongemakkelijk. Ik merkte dat mensen om mij heen daar ook niet altijd heel prettig op reageerde. Soms maakte het jaloezie los wat het weer moeilijker maakte voor mij om de aansluiting te vinden. Op die momenten was het alsof ik moest kiezen. Of onderdeel zijn van de groep, erbij horen, of doen wat mij natuurlijk afging.  

De uitschieters 

In de afgelopen blogs hebben we het hoofdkenmerk ‘intens’ verder uitgelicht. Een uiting van het intens-zijn, is dat van de “te’s”, zoals het te druk zijn, te perfectionistisch, te gevoelig, etc. In de komende blogs gaan we verder in op het hoofdkenmerk ‘snel’ waaronder de bovengemiddelde intelligentie en potentie geschaald kan worden. Deze twee hebben de overlapping dat ze uitschieters meebrengen.  

Van uitschieters vinden we nogal wat in onze Nederlandse samenleving. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Het is dan ook niet raar dat je als hoogbegaafde al op jonge leeftijd instinctief aanleert om niet je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Om binnen de lijntjes te kleuren. We willen namelijk graag de connectie kunnen maken met andere mensen en opvallen in wat jou anders maakt, is dan niet altijd de juiste aanpak. Als gevolg ga je de unieke gaven en zienswijze die jij hebt proberen te verbloemen en verbergen in plaats van dat je ze verder gaat ontwikkelen.  

Jouw rol ligt in wat jou jou maakt 

Belangrijk om te benadrukken, is dat je als hoogbegaafde niet in alles beter bent. Dat is ook niet waar hoogbegaafdheid voor staat. Er zijn dan ook genoeg dingen waar jij niet in excelleert en waar anderen tien keer beter in zijn. Maar, er zijn ook dingen waar jij wel uitzonderlijk bedreven in bent. Er zijn dingen die jij kunt en die niemand anders kan. Jij hebt gaven, kwaliteiten en eigenschappen waarmee je boven het gemiddelde, boven de middenmoot uitsteekt.  

Je kunt ervoor kiezen om daarnaar te leven en dat wat jou jou maakt, dat wat jou uitzonderlijk maakt te gaan inzetten. Dat is in eerste instantie niet de makkelijke weg. Mensen gaan er wat van vinden. Je vertellen dat je te veel doet of bent en je proberen terug te duwen in het comfortabele gemiddelde. Wanneer jij vervolgens probeert te conformeren aan de norm, de maatstaf die je om je heen ziet en die wordt opgelegd, doe je op de eerste plaats jezelf tekort. Juist in de ontwikkeling van jouw unieke gaven, ligt namelijk de groei die voor jou van levensbelang is. Bovendien vind je geluk en zingeving in het kunnen doen van waar jij bovengemiddeld bedreven in bent. 

Op de tweede plaats is onze samenleving niet gebaat bij mensen die allemaal op dezelfde wijze handelen. Juist dat wat jou anders maakt, juist jouw uitschieters zorgen ervoor dat jij een unieke rol kunt vervullen en daarmee waarde kunt toevoegen aan de wereld om je heen. Dit hoeft niet per se groots te zijn of op niveau van de wereld redden. Het maakt ook niet uit hoe groot of klein het is wat je doet, het gaat erom dat je het doet.  

Wat kun je doen? 

Ontdek waar jij in uitsteekt. Waar ben jij bovengemiddeld bedreven in? Waar zitten bij jou de uitschieters? Waar vragen mensen jou vaak voor? Waarvan weet jij eigenlijk zelf wel dat je er heel goed in bent? Als je niet weet wat dit is voor jou, vraag het dan aan mensen om je heen. Zij zien vaak beter waar jij bedreven in bent dan jij. Voor jezelf voelt het al vaak snel vanzelfsprekend. Denk vervolgens na over waar jouw unieke gaven tot hun recht kunnen komen. Wat betekent het voor de stappen die je nu te zetten hebt?  

Realiseer je daarnaast dat wanneer je boven het maaiveld gaat uitsteken er sowieso reactie op gaat komen. Sommige reacties zijn leuk, andere reacties zijn minder. Maar als je de reacties van andere mensen jou laat beïnvloeden in het wel of niet doen van de dingen die jij te doen hebt, dan leef je een leven in terughoudendheid en op de rem. Dan ga je nooit ontdekken waar jij allemaal tot in staat bent en jouw rol en plek in deze wereld niet vinden en niet kunnen innemen. Realiseer je vooral dat als je later terugkijkt op je leven, je niet de conclusie wilt trekken dat je steeds net niet gedaan hebt wat klopte voor jou omdat je bang was voor wat anderen ervan vonden. 

Weet ook dat het veel makkelijker is voor andere mensen om iets van jou te vinden, maar dat jij al 1-0 voorstaat als jij daadwerkelijk in de arena staat. In de woorden van Theodore Roosevelt: “It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.” 

En weet dat als jij echt gaat staan voor wie jij bent en wat jij kunt, je uiteindelijk juist de mensen gaat aantrekken die dat in jou waarderen en je steunen in de weg die jij te gaan hebt. 

— 

Heb jij het gevoel dat jij jezelf nog te veel inhoudt om niet boven het maaiveld uit te steken? En zo ja, wat ga je dan nu anders doen? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden