Alles te verliezen

Toen ik voor het eerst begon met ondernemen had ik niet heel veel meer te verliezen. Ik was het jaar daarvoor naar Amerika geëmigreerd om te gaan trouwen met een Amerikaan, maar mijn relatie liep stuk en dus kwam ik terug naar Nederland. Ik had niet meer dan twee koffers in mijn bezit en had geen vast inkomen. Ik trok tijdelijk weer terug in bij mijn ouders terwijl ik bij mezelf te rade ging wat ik nu met mijn leven ging doen, aangezien al mijn toekomstplannen verdwenen waren. Mijn American Dream was ineens helemaal over.  

Op 21 maart 2014 ging ik vol excitement naar Amsterdam om daar mijn handtekening te zetten bij de KVK voor mijn eigen onderneming. Voor mij voelde dit als het begin van iets nieuws. Iets moois, iets passends en iets dat helemaal van mij was. Een paar maanden later vond ik via via een kamer in een appartement in Nijmegen. De jongen waarvan ik huurde vertelde ik eerlijk: ‘Ik weet nog niet hoe ik de huur ga betalen, maar ik denk dat het lukt.’ Blijkbaar vertrouwde hij mij daar wel in en zo woonde ik ineens in Nijmegen.  

Inmiddels was ik in gesprek met iemand die een ontwikkelomgeving voor hoogbegaafde jongeren aan het opzetten was en ik wist en voelde: hier moet ik bij zijn. Dus sloot ik mij aan. Een jaar later kreeg ik een mooi contract aangeboden waarop stond dat ik weer werknemer was geworden. Terwijl mijn vader over de telefoon zijn felicitaties uitsprak, voelde ik vooral een beetje pijn in mijn buik. Heel eerlijk, het voelde een beetje alsof ik mijn ziel had verkocht.    

In de jaren die volgden kocht een appartement voor mezelf, creëerde ik een fijn sociaal netwerk in Nijmegen en ontving ik een vast salaris. Maar dat ik geen ondernemer meer was begon steeds meer te wringen. Ik begon daardoor ook tegenzin te ontwikkelen voor mijn werk, terwijl ik oprecht dacht dat er geen andere baan voor mij zou zijn die zo passend was als dit. Dus deed ik uiteindelijk waar veel mensen zich destijds over verbaasden. Ik nam ontslag om weer ondernemer te worden en om mij helemaal te kunnen richten op mijn eigen bedrijf. Ook al had ik een hypotheek. Ook al had ik nu wel alles te verliezen.  

Noem het innerlijk weten, maar ik twijfelde er niet aan dat wat ik wilde mogelijk was. Natuurlijk vond ik het soms spannend en natuurlijk had ik soms momenten waarop ik overwoog om de handdoek in de ring te gooien, maar ik voelde altijd weer, dit gaat gewoon lukken. Vroeg of laat. En dat geloof bleek cruciaal te zijn. 

In mijn nieuwe masterclass van Last naar Gave vertel ik over wat er nodig is om vooral de voordelen van hoogbegaafdheid te gaan ervaren, in plaats van de lasten. En één van die ingrediënten is geloof. Want zonder geloof zul je niet doen wat nodig is om plezier te kunnen hebben van je hoogbegaafdheid en in je leven. Zonder geloof ga je jezelf in de weg zitten. Dan zul je jouw unieke gaven nooit helemaal kunnen benutten en zul je jezelf klein houden. Dan zul je steeds net niet doen waar je echt naar verlangt.  

Herken je bij jezelf dat je nu nog vooral last hebt van je hoogbegaafdheid? Dat je vaak op de rem staat, jezelf veel aanpast en dat je meer nadelen dan voordelen van HB ervaart? Dan is het sowieso slim om de masterclass even te bekijken. Meld je hier aan voor de masterclass van Last naar Gave. 

En ik ben benieuwd. In hoeverre geloof jij dat hoogbegaafdheid een mooi cadeau is (of kan zijn) voor jou? En dat wat je het allerliefste wilt mogelijk is? Laat het weten onder de blog: 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

9 Reacties

 1. Jeff+Samuels

  Ha Adriënne, bedankt voor deze blog! Ik loop wat achter met lezen maar ik ga deze koesteren en nog vaker terug lezen hoor! In mijn ogen (en ik denk dat ik daarin niet de enige ben) ben je ‘succesvol en geslaagd in je missie’. Los van of je dat zelf zo ziet natuurlijk. Als deelnemer van GP, wat overigens meer voelt als ‘onderdeel van GP’, vergeet ik dan liever dat ook jij een weg met behoorlijk wat ‘hobbeltjes’ heb moeten afleggen. Fijn dat je dat ook in je blog deelt met ons! Het herinnert mij eraan dat je, ook al heb je veel te verliezen of al veel hebt verloren, altijd weer opnieuw een keuze hebt. Zowiezo de keuze om opnieuw te beginnen. Wat anderen daar ook van mogen vinden. Zelfs als er gekozen moet worden tussen 2 kwade keuzes, heb je ook nog de keuze om ‘geen van beide’ te kiezen en te kijken wat dat je brengt. De uitspraak ‘ik had geen keuze’ heb ikzelf uitgebannen want daarmee ontneem ik mezelf de creativiteit om voor een andere oplossing te zorgen: een keuze die nog niet bestond!
  Het heeft me (door mijn kennis over mijn HB) al een aantal keren geholpen in mijn ondernemersschap😉.
  Nogmaals voor je blog!

  Antwoord
 2. P Muis

  Adrienne,

  Ik vind het altijd zo bijzonder wanneer mensen hun echte persoonlijke verhalen delen.
  Je krijgt dan ineens door hoe dicht mensen bij elkaar kunnen staan.
  Ik kan serieus boeken vullen over verhalen die ik heb meegemaakt tijdens een wereldreis.

  Mijn verhaal is namelijk zo ongelooflijk gelijk aan die van jou.
  Details zijn uiteraard anders, in mijn geval is het wel goed afgelopen met een Amerikaanse (niet getrouwd overigens).
  Ook terug naar ouders, maar dat liep dan weer volledig fout en in een diep gat.

  Wat betreft ondernemerschap komt het mij ook heel bekend voor.
  Inmiddels eindelijk een vaste baan, maar het voelt inderdaad precies alsof je ziel verkoopt.

  Langzaam maar zeker klim ik wel uit dat dal en hopelijk met wat meer financiële zekerheid en vastigheid kan ik eindelijk weer mijn dromen achterna.
  Ondanks alles (en vooral veel hulp van je boeken, dank daarvoor), betwijfel ik of veel HB’ers zich echt kunnen vinden in een doorsnee baan.
  Ik ben inmiddels in elk geval de tel kwijt van het aantal versleten werkgevers.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie. Bij veel hoogbegaafden zien we terug dat ze een CV van 10 kantjes hebben😊.

   Zorg dat jij in ieder geval heel duidelijk hebt wat jij zoekt en wat je komt brengen. Door hier duidelijk over te communiceren, vergroot je jouw kansen voor de functies waar je wel goed in past. Verlies niet de moed, er zijn ook gelukkig bedrijven (en steeds meer) die jouw kwaliteiten en veelzijdige ervaring wel op waarde schatten.

   Antwoord
 3. Harvey

  “Want zonder geloof zul je niet doen wat nodig is om plezier te kunnen hebben van je hoogbegaafdheid en in je leven. ”
  Dit klopt, maar wanneer je hb gelinkt is aan existentiële depressie, omdat je altijd verder kijkt dan je neus lang is wordt geloof toch wel een hele worsteling. Ik zit nu in een dipje en dit komt niet omdat ik geen geloof heb in mijzelf, maar eerder omdat ik geen geloof heb in de moderne maatschappij.
  Zeker na het lezen van Peter Singer’s essay “Famine, Affluence, and Morality.” Maar i.t.t Singer ben ik van mening dat de moderne mens eerder verslaafd is aan luxe dan dat hij immoreel is. En deze luxe verslaving is dan weer alleen mogelijk gemaakt door de agrarische revolutie, want zonder deze revolutie zouden wij niet de tijd hebben gehad om onze moderne geavanceerde technologie te ontwikkelen. Het is zeker waar dat de moderne mens technologisch geavanceerd is, maar helaas opereert hij qua emotie nog steeds op die van zijn prehistorische voorouders. Het enige verschil is dat wij beter rationaliseren en compartimentaliseren. Wat helaas als gevolg heeft dat wij oorzaak en gevolg van ons handelen strikt gescheiden kunnen houden.

  Antwoord
  • P Muis

   Harvey,

   Laten we het even op hoger niveau tillen 😉

   Ik snap namelijk exact wat je bedoelt, ik heb ook lange tijd deze gedachtes gehad.
   Het is alleen niet iets van de moderne tijd.
   Evolutionair zijn onze hersenen namelijk nog steeds hetzelfde formaat.

   Wat men echter vaak door elkaar haalt, zijn technologie en intelligentie.
   Een houten wiel lijkt door de bril van de modern mens een simpel iets, als we het echter in context plaatsen, waren zulke uitvinden net zo ingewikkeld (relatief gezien).

   Het klopt volledig wat je zegt, in principe zijn we nog steeds dezelfde holbewoners (met hetzelfde formaat brein), met dezelfde emoties en zelfs basale instincten. Instincten die ons in het hedendaagse drukke en vooral volle leven vaak in de weg kunnen zitten.
   Echter is de sociale complexiteit van het leven wel veel groter geworden (de groep mensen is immers veel groter), waardoor het lijkt dat veel van deze oerdingen weg lijken te vallen en daarnaast men in een illusie leeft dat technologie een soort synoniem is van intelligentie.
   Ik vraag mij ook daarom af of rationaliseren en compartimentaliseren tegenwoordig wel zoveel beter is?

   Dankzij alle blogs van Adrienne en haar boek(en), maar ook veel informatie van anderen, kijk ik er tegenwoordig heel simpel naar.

   Statistisch gezien is het grot gros van de mensen niet bijster slim. Dat bedoel ik niet vervelend, maar als een wetenschappelijk feit.
   De wel bekende bell/distributie curve (ook te zien in een van haar boeken, weet even de pagina niet).
   Dus dit betekent dat het grote gros van belangrijke mensen die beslissingen moeten nemen, ook niet bijster slim zijn.
   Een reden waarom men dingen als democratische vormen van besluiten heeft uitgevonden.
   De kans op gigantisch falen is dan immers het kleinst. Het werkt als een soort remmende en middelende werking.
   Je kunt het ook wel zien als het minst slechte systeem. Het risico is wel dat er per saldo weinig/minder gebeurt.
   Statisch gezien is het aantal mensen dat enigszins denkt zoals jij of überhaupt zich bewust is van dingen, dan nog VEEL kleiner.

   Inmiddels probeer ik de wereld ook op deze manier te benaderen.
   Er vanuit gaan dat veel mensen gewoon niet bijster slim zijn.
   Dat bedoel ik zeker niet cynisch/arrogant, maar meer als een objectieve benadering.
   Bij deze manier van benaderen is teleurstelling namelijk vele malen kleiner.

   Dat is inclusief zogenaamde “revoluties”, veel daarvan hebben enkel een korte termijn visie (of helemaal geen visie).
   Vooral omdat het hebben van een lange termijn visie heel lastig is voor mensen (iets met een prefrontale cortex).

   Voor mij persoonlijk is deze benadering wel een heel erg moeilijke geweest.
   Vooral omdat men (bij mij althans) zo sterk erin heeft gehamerd bepaalde mensen toe moeten respecteren en geprezen worden door hun “slimheid” en positie.
   Daardoor heb ik vooral “het leven” buitengewoon verwarrend gevonden.
   Nooit aan mijzelf getwijfeld, maar wel totaal verontwaardigd kunnen zijn waarom sommige mensen A roepen maar B (of C) doen.

   Het is iets wat ik nog steeds niet begrijp, maar door terug te gaan naar de basis (veel mensen zijn niet bijster intelligent) kan ik wel langzaam accepteren dat we eigenlijk nog steeds gewoon een meute apen zijn.
   Velen verbloemen dat alleen maar al te graag om zich beter te voelen.

   Antwoord
   • Harvey

    “Ik vraag mij ook daarom af of rationaliseren en compartimentaliseren tegenwoordig wel zoveel beter is?”
    Dit is zeker niet het geval, maar feit is wel dat CEOs en andere leiders hier zeer bedreven in zijn, iets wat deze maatschappij haast vereist.
    Hierdoor lijken deze leiders eerder op psychopaten dan leiders.

    “De kans op gigantisch falen is dan immers het kleinst. Het werkt als een soort remmende en middelende werking.”
    En dit is nu mijn probleem, we lopen tegen gigantische problemen aan zoals de klimaatverandering, AI etc. en er gebeurt niets.
    Qua logica snap ik wat je zegt, maar intuïtief klopt dit dus niet, wat mij alleen maar steeds depressiever maakt.

    Antwoord
    • P Muijs

     Hey Harvey,

     Sorry voor de wat late reactie, we waren even op vakantie.

     Ik snap precies wat je bedoelt.
     Echter moeten we helaas iets beseffen en accepteren.
     Je kunt in je eentje niet de wereld veranderen.
     Daarnaast of jij je erover druk maakt of niet, het zal weinig of geen verandering maken op dat resultaat.

     Om die reden is het beter om maar op je eigen geluk te focussen.
     Om die reden leef ik bijvoorbeeld veel meer bij de dag.

     Ik snap echter 100% hoe jij je voelt. Bij mij persoonlijk werkt het het op een iets ander vlak.
     Besef dat je er niet alleen voor staat.
     Probeer daarom juist gelijkgestemden te vinden! Op die manier krijg je iig het gevoel nuttig te kunnen zijn met jou kennis en talent!

     Uiteindelijk hebben we namelijk wel de keuze om op een fijne manier door het leven te gaan. Ook al voelt en klinkt dat misschien egoïstisch. Dat is echter wel beter voor je eigen gezondheid.

     Ook al gaat de wereld ten onder, dan liever op een blije manier ten onder gaan. Dan heb je iig die tijd optimaal benut.

     Nogmaals, geloof in jezelf, je bent zeker niet alleen!!

     Antwoord
 4. Taner Borger

  Toen ik klein was werd mijn intelligentie vaak afkeurend bejegend door mijn broers en moeder (vader was niet in beeld), tot ik erachter kwam dat mijn denkvermogen mijn grootste kracht is. Nu kan ik met liefde terugkijken naar die gave en onbeschaamd mezelf zijn. Men is bang voor datgene wat ze niet kennen. Maar datgene wat je nog niet kent, is je grootste kracht.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   “Maar datgene wat je nog niet kent, is je grootste kracht.”

   Mooi geschreven Taner, dankjewel voor je reactie.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden