Zou je dat nou wel doen?

Ik kan soms overlopen van enthousiasme als ik een gaaf project of idee heb bedacht. Voorheen schoot ik dat dan meteen de wereld in. Vanuit mijn eigen enthousiasme wilde ik daar anderen graag in meenemen. Ik wilde anderen ook enthousiast maken.   

Ik was alleen niet altijd tactisch in de ‘wie vraag’. Wie er simpelweg in mijn buurt was, kreeg het allemaal te horen. Als ik enthousiast ben, ga ik ook nog eens snel praten, dus waarschijnlijk hebben veel mensen destijds ook totaal niet gevolgd waar ik het overhad. Als gevolg kreeg ik vooral veel reacties waar ik niet zo veel mee kom. Ik kreeg vragen als ’Zou je dat nou wel doen?’ of een ‘Hoe ik dat dan wel niet dacht te gaan realiseren?’  

BAM, weg enthousiasme. Hallo twijfels. 

Liefdevolle weerstand 

Hoe meer jouw ideeën en plannen buiten de gebaande paden liggen, wat regelmatig het geval is bij hoogbegaafden, des te meer je weerstand ontvangt van je omgeving. Liefdevolle weerstand weliswaar, maar het blijft weerstand.  

Iets wat ik vaak gezien heb de afgelopen jaren, is wat ik noem plaatsvervangende angst. We vergeten zelf in ons enthousiasme nog weleens dat als wij iets (willen) veranderen in ons leven, dat dit ook invloed heeft op de mensen om ons heen. En niet iedereen staat zo in het leven als jij staat. Niet iedereen kan de mooie kanten zien van jouw plannen en soms hebben mensen ook tijd nodig om ergens aan te wennen.  

Opmerkingen als ‘Is dat niet een beetje onrealistisch?’ of ‘Ja, dat zou iedereen wel willen, maar dat kan natuurlijk niet’, kunnen zomaar jouw mooie ideeën als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Zonde, want je hebt ze niet voor niets. Bovendien zijn deze reacties vaak spontane reacties. Oftewel, het zijn de reacties die als eerst bij mensen naar boven komen die nog niet zo goed weten hoe ze op jouw plannen en ideeën moeten reageren. Ze bedoelen het vaak veel minder zwaar dan jij hebt opgevat. Neemt niet weg dat ze wel een behoorlijke impact op je kunnen hebben. 

Tijdelijke bubbel 

Los van de vraag of het goede of minder goede bedoelingen zijn van anderen, is het nodig dat jij je er wel voor gaat wapenen. Onthoud dat op alles wat je de wereld in trapt, een reactie op terugkomt. Gegarandeerd. En het proces van verandering en het willen realiseren van nieuwe plannen en ideeën is in het beginstadium extreem kwetsbaar. Omdat je vaak nog niet weet hoe je het gaat doen, of hoe het gaat lopen. Omdat het onzeker is en je nog veel hebt uit te denken. En in dat kwetsbare stadium is het dus belangrijk dat je kieskeurig bent over met wie je het deelt. Zie het als het creëren van een bubbel waarin je jouw plan of idee kweekt tot het sterk genoeg is om de weerstand van buitenaf aan te kunnen. Uiteindelijk is het belangrijk om ook de feedback te ontvangen van mensen die het anders zijn of die bepaalde twijfels hebben, want dat geeft jou weer input en het zet je aan het denken. Maar doe dat liever niet met iedereen in het begin. 

Wat kun je doen? 

Omring jezelf met de juiste mensen, mensen die begrijpen hoe het is om groot te denken en de wereld anders te zien. Mensen die meekunnen in jouw denksnelheid. Of mensen die ongeacht of ze het helemaal begrijpen, in ieder geval positief en steunend meedenken en reageren. Als je deze mensen niet in je omgeving hebt, investeer dan in netwerken. Het realiseren van jouw mooie plannen en idee is een stuk makkelijk als je mensen om je heen hebt waar je mee kunt delen. 

Kies daarom bewust met wie je jouw plannen wel en niet deelt en wanneer. Sommige mensen kun je in een later stadium alsnog jouw plannen vertellen, als je er al iets meer duidelijkheid zelf over hebt.  

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden