Ik vind het heerlijk om er af en toe een paar dagen even uit te zijn. Dan kan ik in alle rust hele dagen schrijven. Echt een luxe vind ik dat. Ik kies dan vaak omgevingen in Nederland uit waar ik nog niet eerder ben geweest. Zo’n nieuwe omgeving brengt altijd weer extra inspiratie met zich mee.
Voordat ik dan met mijn rugzakje op pad ga naar mijn bestemming, check ik wel altijd even Google Maps om de route te bekijken. Vaak moet ik nog een stukje lopen vanaf een station, dus loop ik in Google Maps alvast het stuk dat ik straks in het echt moet afleggen. Uit ervaring weet ik dat dit een heleboel gezoek en gedoe scheelt als ik er straks ben. Ook met navigatie kan ik namelijk soms behoorlijk de mist in gaan. Als je de blog ‘zwarte band in verdwalen’ hebt gelezen, weet je dat ik dit niet van een vreemde heb ;).
Wat ik persoonlijk een groot voordeel vind, is dat je in Maps grote stappen voorwaarts kunt zetten, in plaats van dat je de route op dezelfde snelheid moet afleggen als wanneer je hem in het echt zou belopen. Mezelf kennende zou ik het dan waarschijnlijk niet doen bij een wandeling van langer dan vijf minuten. Kost te veel tijd.
Tenzij…
… ik steeds grandioos zou verdwalen en dat het thuis alvast rustig even bewandelen van de route mij die verdwaaltijd, frustratie en stress zou besparen. Dan zou ik het nut er wel van inzien.
Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je met mij delen dat je dingen graag snel doet, dat je wilt dat dingen snel gaan en dat je ook graag met grote stappen voorwaarts gaat. Daar schuilt alleen het gevaar in dat je aan het begin van de reis niet genoeg tijd neemt om je te verdiepen in de bestemming en hoe daar te komen.
Misschien herken je bijvoorbeeld wel dat je uitgekeken bent geraakt op je werk en dat je dan in een andere baan rolt wat het ook net niet helemaal is.
Wat we niet altijd beseffen, is dat we onszelf een enorme hoeveelheid tijd- en energieverspilling besparen als we eerst de tijd nemen om ons te verdiepen in de volgende bestemming. Als we de tijd nemen om na te denken over wat we willen en wat onze werkvoorwaarden zijn. Je zult merken dat de tijd en aandacht die je investeert in het onderzoeken wat je wenst en nodig hebt op termijn altijd meer oplevert.
Als je jouw werkvoorwaarden kent, kun je bijvoorbeeld ontdekken dat de baan die je nu hebt met een paar kleine aanpassingen ook weer goed zou passen. Dat voorkomt dat je onnodig gaat jobhoppen. En als je toch toe bent aan een nieuwe baan, kun je het sneller herkennen als de nieuwe baan die je nu op het oog hebt helemaal niet bij jou past, omdat niet wordt voldaan aan jouw belangrijkste werkvoorwaarden.
Het is in ieder geval niet voor niets dat de eerste twee principes in mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ draaien om zelfkennis en het leren kennen van je werkvoorwaarden. Dat maakt het veel makkelijker om keuzes te maken in het verlengde van wie jij bent en wat klopt voor jou. Op die manier kun je jouw unieke gaven gaan benutten en kun je werkomgevingen vinden of creëren waarin jij helemaal tot je recht komt. Dat is een win voor jou en een win voor de wereld.
Als je toe bent aan leuker werk dat goed bij je past, dan is mijn boek een mooi begin. Bestel het boek hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’
–
Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.