Vorige week vertelde ik je over mijn uitgebreide CV. Het grappige is dat ik zelfs in de korte tijd dat ik ergens werkte, soms toch nog te lang bleef. In mijn geval gaat het dan om maanden waarbij ik mezelf met steeds meer moeite en steeds minder plezier naar mijn werk sleepte. Maanden waarin ik meer last kreeg van vermoeidheid, meer ging disfunctioneren op mijn werk, meer ging klagen. Allemaal signalen dat het niet meer paste bij mij.

Daar waar het bij mij om maanden ging, zie ik helaas dat het bij veel HB’ers gaat om jaren. Jaren van weinig plezier en voldoening hebben in het werk. Waarin het werk wordt “volgehouden” in plaats van met enthousiasme wordt gedaan. Jaren waarin wordt gedacht “ik moet me niet zo aanstellen” en “schouders eronder en gewoon doorgaan” of mijn favoriet “werk is gewoon niet altijd leuk”.

Maar als jij op een plek zit die niet (meer) past, dan gaat het ten koste van alles wat jij te bieden hebt als je daar niet op handelt.

Een reis met veel werk-tussenstops

Als hoogbegaafde heb je een enorme drive en verlangen naar intellectuele uitdaging. Complexiteit en diversiteit in je werk is belangrijk. Wanneer dit niet aanwezig is, verlies jij je interesse en ook je energie.

In iedere baan die je vervult, is een leercurve aanwezig. En wanneer je die hebt doorlopen, ben je ergens uitgeleerd en verdwijnt ook je werkplezier. Dan heb je een volgende stap te maken in jouw reis. Een verschuiving in je werk of een verschuiving van werkgever. Deze leercurve doorlopen we allemaal als mens. Alleen als HB’er doorloop je deze curve in veel gevallen sneller dan gemiddeld. Dat betekent ook dat je sneller dan gemiddeld in een functie bent uitgegroeid. Wanneer je dan volgende stappen zet, krijg je steeds de mogelijkheden om jouw potentieel optimaal te ontwikkelen, en jouw rol in de samenleving te vervullen.

Helaas zie ik vaak de variant waarin HB’ers te lang blijven zitten uit angst, of omdat ze niet weten wat dan die volgende stap is (“ik weet niet wat ik dan wel wil”), of uit loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Als gevolg komt dan de burn-out of de bore-out om de hoek.

Wat kun je doen?

Wederom, alles begint bij helderheid en zelfkennis. Helderheid over wat voor jou belangrijk is, wat jij nodig hebt en te doen hebt. Dat hoeft niet eens te betekenen dat je jouw baan op te zeggen hebt. Soms is het al genoeg als je bepaalde aanpassingen maakt in je huidige werk.

Het kan zijn dat je er door het creëren van die helderheid achter komt dat je echt iets anders te doen hebt, neem dat dan wel heel serieus. Er is zo ontzettend veel mogelijk. Ook al kun je nu nog niet zien hoe of wat, weet dat er een volgende stap voor jou te zetten is. Als je daar zelf niet uit komt, vraag dan ook om hulp. In mijn gratis online masterclass vertel ik je trouwens ook meer over hoogbegaafdheid en o.a. wat de impact daarvan is op je werk. Als je dit interessant vindt, kijk dan even hier: https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/.

Ik ben benieuwd, herken je dit? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden