Misschien herken jij dat ook wel, maar voordat ik ontdekte wat hoogbegaafdheid echt inhield, had ik er al heel veel gedachten over. In mijn hoofd was er een specifiek type hoogbegaafde. Ik dacht vooral in de lijn van wiskundige genieën die een beetje van de realiteit afstonden. Ik dacht aan de Steve Jobs’ en de Elon Musks en aan de slimme professoren. Ik dacht dat er maar één type hoogbegaafd was en dat hoogbegaafdheid dus altijd hetzelfde tot uiting kwam. 

Hoogbegaafdheid is een samenspel van kenmerken 

De afgelopen jaren hebben we met Gifted People veel mensen geholpen in hun eigen HB-ontdekking en in het beter begrijpen hiervan. En iedere HB’er die we tegenkwamen, was weer anders dan de HB’ers daarvoor. Dat is ook vrij logisch, want hoogbegaafdheid is vooral een samenspel van verschillende hoofdkenmerken die op verschillende manieren tot uiting kunnen komen. Daardoor hebben ze ook verschillende gevolgen.  

Het kenmerk intens kan bijvoorbeeld meebrengen dat je sferen en emoties van anderen haarfijn aanvoelt. Daardoor kun je snel overprikkeld raken in sociale omgevingen. Aan de andere kant kun je juist die prikkels nodig hebben en daarom graag in sociale omgevingen zijn zodat je in je prikkelbehoefte wordt voorzien. 

De kenmerkende intelligentie kan bijvoorbeeld op een klassieke manier of op een creatieve manier tot uiting komen. Bij creatieve intelligentie ben je niet een wiskundig genie, maar je kunt wel creatieve oplossingen bedenken voor problemen die de meeste mensen om je heen niet kunnen ontrafelen.  

Sommige hoogbegaafden herkennen zich daarnaast minder in het gevoel anders te zijn omdat ze met gelijkgestemden zijn opgegroeid. Je bent uiteindelijk vooral anders in vergelijking met anderen. 

De ene HBer is de andere niet 

Wat daarom belangrijk is, is dat je niet jezelf gaat vergelijken met een andere HB’er. Misschien ken je iemand die echt heel slim is. Misschien ken je iemand waarbij hoogbegaafdheid is vastgesteld en waar jij jezelf echt niet op vindt lijken. Omdat hij of zij bijvoorbeeld vaker successen behaald. Of meer trekjes” vertoont van hoogbegaafdheid. Of intelligenter is dan jij. Of misschien zelfs wel heeft gezegd dat jij niet hoogbegaafd kunt zijn. 

Omdat we als hoogbegaafde allemaal anders zijn, is het echter onmogelijk om je eigen hoogbegaafdheid te bepalen aan de hand van een andere hoogbegaafde. Laat je ook zeker niet vertellen dat er bij jou geen sprake is van hoogbegaafdheid omdat je niet lijkt op het stereotype HB. Doe altijd je eigen onderzoek. 

Wat kun je doen?  

Onderzoek, lees en ontdek meer over hoogbegaafdheid. Weet dat jij je niet zult herkennen in alle deelkenmerken van hoogbegaafdheid. Kijk daarom vooral naar de drie hoofdkenmerken: AndersIntens’ en Snel’ (lees ook dit artikel: ‘Hoe weet ik dat ik hoogbegaafd ben?‘) en onderzoek wat deze kenmerken betekenen voor jou en welke impact ze hebben op jouw leven en de invulling daarvan. 

Binnen de relatief kleine groep hoogbegaafden is er bovendien ontzettend veel diversiteit. Kijk daarom niet naar andere HB’ers. Kijk naar waar jij je in herkent, welke kenmerken voor jou kloppen. En gebruik dat vooral als een manier om jezelf beter te leren kennen. Uiteindelijk maakt het niet uit of jij jezelf wel of niet hoogbegaafd noemt, als je maar begrijpt wat het voor jou en jouw weg betekent. Durf hoogbegaafdheid mee te nemen in het vinden van bepaalde oplossingen. Als jij jezelf er in herkent en je bent op zoek naar antwoordenlaat hoogbegaafdheid daar dan een rol in spelen. 

Denk daarnaast eens terug aan een moment voordat je wist wat hoogbegaafdheid inhield. Hoe had je toen de typische hoogbegaafde omschreven? Was het een superslimme professor? Een soort van Einstein? Was het iemand die arrogant of betweterig is? Realiseer je dat er nog steeds veel mensen zijn die dat denken. Neem daarom ook de gelegenheid om mensen uit te leggen wat hoogbegaafdheid wel is. Zo zorgen we samen voor een beter begrip over hoogbegaafdheid. 

 

Wat was jouw beeld over hoogbegaafdheid voordat je de kennis had die je nu hebt? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail. Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden