Van 9 tot 5 op kantoor zitten, het heeft nooit gewerkt voor mij. Ik was dan vaak meer bezig met vragen als “hoe houd ik het hier vol?” en “hoe houd ik het hier leuk?” Daar had ik dan ook bovengemiddeld veel tijd voor omdat ik mijn werk in relatief korte tijd af had. Meestal pakte ik een moment op de dag waarop ik het meest productief was en dan knalde ik alles even door. De rest van de dag probeerde ik niet overprikkeld te raken en mezelf te vermaken.

Ik vond de 9-5 mentaliteit ook vooral zonde van mijn tijd. Als ik mijn eigen werkzaamheden kon indelen en zelf kon bepalen op welke momenten ik wel en niet werkte, vond ik op de eerste plaats mijn werk leuker en op de tweede plaats was ik meer gemotiveerd om extra dingen te doen. 

Met bazen die mij probeerde te micro-managen had ik bovendien binnen een week al ruzie. Bazen die mij vrij lieten om zelf mijn werk in te richten en oprecht luisterden naar mijn feedback over hoe en wat er beter kon, die kregen het “Adrienne+ pakket”. Een win-win voor beide partijen. De hoeveelheid vrijheid en zelfsturing in mijn werk stond daarom ook lineair verbonden met de tijd dat ik het ergens naar mijn zin had.

Samenwerken vanuit vertrouwen

Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Elk mens heeft een andere samenstelling van wensen, kwaliteiten en mogelijkheden. We hebben daarbij ook allemaal onze eigen optimale werkcondities en als mensen op basis daarvan hun werk kunnen inrichten, haal je ook het meeste uit mensen.

In onze samenleving zie ik alleen helaas vaak nog management vanuit controle, autoriteit en wantrouwen. Strak opgelegde structuren en regels. En hoewel er mensen zijn die gebaat zijn bij extra sturing in hun werk, is dit voor hoogbegaafden juist een enorme dooddoener. Voor hoogbegaafden is het namelijk belangrijk om ruimte te ervaren. Om de verantwoordelijkheid en regie over de eigen werkzaamheden te hebben. Dan kom je als HB’er het beste tot je recht.

Leg het maar op tafel

Kun je als hoogbegaafde voldoende zelfsturing in je werk vinden? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar er is in veel gevallen nog best het e.e.a. mogelijk. Zeker als je ergens al langer werkt en je al een vertrouwensbasis hebt opgebouwd.

Wanneer je merkt dat je in jouw baan er tegen aanloopt dat je “te strak” wordt gehouden, is het in ieder geval belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Uiteindelijk is het voor alle partijen belangrijk dat jij optimaal kunt functioneren. Durf het daarom aan te kaarten en durf oplossingen aan te dragen die jou kunnen helpen.

Wat kun je doen?

Maak een wensenlijstje voor wat jij nodig hebt en maak het bespreekbaar. Als je het niet bespreekbaar maakt, kun je het jouw leidinggevende ook niet kwalijk nemen dat er niet aan wordt voldaan. Vaak is er best nog wel wat mogelijk binnen jouw functie. Durf daar samen naar op zoek te gaan en wees duidelijk over wat jij nodig hebt.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden