Ik ben altijd iemand geweest met hart voor de zaak. En hoe meer ik het ergens naar mijn zin heb, des te groter mijn loyaliteit en verlangen om dingen beter te maken.  

Het heeft ook altijd als mijn taak gevoeld om de dingen die niet goed gingen op tafel te leggen of ze meteen zelf beter te maken. Juist omdat ik die dingen altijd als eerste zag.  

Wanneer ik het gevoel had dat dit mij in dank werd afgenomen, voelde ik mij ergens helemaal op mijn plek. Maar als ik merkte dat er niet helemaal geluisterd werd, of dat dingen niet snel genoeg gingen, of als mijn zienswijze een beetje aan de kant geschoven werd, nou dan ging ik ook wat kracht bij zetten. Met een goede intentie natuurlijk ;). 

Nu daarop terugkijkend, zie ik dat ik niet altijd even aardig en handig ben geweest. Sinds ik ondernemer ben en mezelf veel meer ben gaan verdiepen in communicatie en in het overdragen van mijn boodschap, ben ik mij daar nog veel bewuster van geworden. Ik kijk overigens niet terug op die tijd met zelfverwijt. Eerder met interesse en nieuwsgierigheid naar hoe het toen was en hoe het nu is.  

Misschien herken je bij jezelf ook dat je dingen graag beter en mooier maakt. Of dat je een goede probleemoplosser bent die wil bijdragen aan de groei van een bedrijf en aan het leveren van kwaliteit. Dan heb je een mooie waarde toe te voegen aan het bedrijf waar je werkt.  

Maar, dat betekent niet dat de mensen in het bedrijf altijd helemaal openstaan voor wat je te zeggen hebt en voor wat je ziet. En als je die ervaring hebt, dan zie ik dat er vaak één van deze twee dingen gebeuren: 

  • Je raakt gefrustreerd en je gaat vanuit die frustratie communiceren. Anderen kunnen je dan als intimiderend ervaren, vinden dat je te fel uit de hoek komt, misschien slaan ze dicht of schieten ze juist in de weerstand. 
  • Je houdt je in. Je denkt bij jezelf: jullie luisteren toch nooit, dus dan ga ik ook geen moeite meer doen om mijn visie en oplossingen te delen. 

Beide reacties zorgen ervoor dat jij jouw unieke gaven niet benut, waardoor je er vooral zelf last van krijgt. Daarbij kost het je enorm veel werkplezier. 

Daarom is het beter om sterker te worden in het delen van jouw boodschap. Dit is een vaardigheid die je kunt beoefenen en mag blijven beoefenen. 

Als mooi begin voor jouw verdieping hierover heb ik in het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ een heel hoofdstuk gewijd aan communicatievalkuilen voorkomen met daarbij de focus op interpretatie en intentie, timing en de verpakking, zodat je niet onbedoeld anderen voor het hoofd stoot.  

In het boek ontdek je ook de vier profielen van hoogbegaafdheid die in werk tot uiting komen en hoe je jouw werkende leven zo kunt vormen dat jij er het meeste in tot je recht komt. Je kunt het boek hier bestellen 

 –

Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
  3. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

 

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden