wie ben ik om

Wie ben ik om…?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 5 Comments

Als je me al een tijd volgt, zal het je niet zijn ontgaan dat ik James Webb een warm hart toedraag voor het mooie werk dat hij deed. De mooie en inzichtrijke boeken die hij heeft geschreven, hebben veel HB’ers geholpen. Hij was met recht een autoriteit op gebied van hoogbegaafdheid.

Toen ik in 2017 een interview met hem deed over o.a. zijn boek ‘Searching for Meaning’ vertelde hij mij tussen neus en lippen door dat hij in zijn schrijfproces regelmatig had gedacht “wie ben ik nou om een boek over zingeving te schrijven?” Dat vond ik interessant. Want in mijn ogen was hij juist met al zijn ervaring de persoon om zo’n boek te schrijven.

Uit mijn eigen ervaring weet ik overigens precies hoe dat voelt om die gedachte te hebben. Die gedachte komt namelijk ook bij mij nog steeds naar boven als ik iets nieuws aan het ontwikkelen ben. Bovendien lees en leer ik de afgelopen jaren zoveel dat veel dingen voor mij bijna vanzelfsprekend zijn geworden. Als ik dan iets nieuws creëer, dan denk ik dat mensen dat allemaal al lang weten. Maar als ik het dan ondanks mijn eigen belemmerende gedachtes en overtuigingen de wereld in gooi, ontvang ik dankbaarheid retour. Omdat heel veel mensen het nog niet weten. Wat ook heel logisch is omdat zij andere dingen lezen, leren en ervaren. En daarom kunnen we juist door onze eigen inzichten en ervaringen te delen iets moois bijdragen aan elkaars leven.

Als het een goed idee was, dan had iemand het allang bedacht

Hoogbegaafden hebben vaak een drijfveer voor het ontwikkelen, uitvinden en bedenken van nieuwe concepten. En alles wat nieuw is, wat anders is, dat voelt kwetsbaar en nog niet iedereen begrijpt het of ziet het “nut” er van in. Weet ook dat je, met wat je in de wereld zet, ook een stuk van jezelf in de wereld zet. En hoe groot of klein het ook is wat je bedenkt of maakt, het voelt als een verlengstuk van jezelf en daarop afgerekend worden is iets waar je jezelf eigenlijk voor wilt beschermen.

Te vaak nog zie ik prachtige plannen op de plank verdwijnen omdat het nog niet goed genoeg is. Omdat iemand van zichzelf denkt “wie zit er nou op mij te wachten of op wat ik heb gemaakt?” Of omdat er gedacht wordt “als het een goed idee was, dan had iemand het allang bedacht”. Maar hoogbegaafde visionairs zijn juist de voorlopers. Daarom is het heel logisch dat niet alles wat je bedenkt er al is.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat je niet de enige bent die dat denkt. Hoe veel je ook weet, hoeveel ervaring je ook hebt opgedaan, het is een valkuil om te denken dat het nog niet genoeg is. Zet de dingen die jij te maken hebt in de wereld. Weet dat je mag blijven schaven en verbeteren, maar blijf niet wachten, het juiste moment komt nooit en het is nooit perfect genoeg.

Wat kun je doen?

Onthoud dat met het creatieproces het stemmetje dat zegt ‘wie ben ik nou om…?’ heel hard gaat proberen om jou in de weg te zitten. Maar weet dat jij een unieke combinatie hebt van wat jij weet, hebt ervaren, kunt en bent. En dat jij daarmee iets moois aan de wereld kunt toevoegen.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 5

 1. Bij mij gieren de gedachtes door mijn hoofd om een nieuwe samenleving te creëren, een wereld gebaseerd op delen wat we maken zonder er gelijk iets voor terug te verwachten. er zijn al veel voorbeelden op internet te vinden die een gelijksoortige samenleving beschrijven (RBE, Venusproject, Zeitgeist movement, One Small Town), ook al komt het allemaal op het zelfde neer wordt er nog niet echt iets ondernomen om het wereldwijd uit te werken. Voordat ik bovengenoemde voorbeelden op internet gevonden had, was ik al met een boek begonnen om mijn ideeën op te schrijven, dit waren dus mijn eigen gedachtes zonder inmenging van anderen. Nu wil ik graag zelf er iets mee opzetten maar helaas is hier een starters kapitaal voor nodig, of in ieder geval ruimte waar ik in kan beginnen.

  Voor mij zijn de ideeën zo simpel dat ik niet kan begrijpen dat anderen dit niet in kunnen zien, dat we ons hele leven al ons druk maken over geld verdienen om in onze dagelijkse behoeftes te kunnen voldoen, terwijl we alleen maar 1 dag per week zouden hoeven te werken om ervoor te zorgen dat alles in overvloed en voor iedereen beschikbaar zou kunnen zijn zonder dat het maar 1 cent zou kosten.

  Ik loop door al deze gedachtes ook vast, ik weet niet waar en hoe te beginnen, te veel gedachtes en te kort tijd en geld.

  1. Zelf beginnen met het uitleven ervan?? Stap voor stap… Het grote doel opbreken in heel veel kleine doelen en er vanaf vandaag naartoe werken.
   Ga ervoor!

  2. Hallo Peter,
   het gaat mij net zo als jij ben op zoek naar alternatieve leefgemeenschappen waarin iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en waarbij ieder zijn passie kan leven. Ben ervan overtuigd dat de wereld heel anders kan werken als we een andere focus ontwikkelen. Ben ook bezig met allerlei zaken uitvindingen en op dit moment de kracht van ademhaling en gezond leven aan het uitzoeken/leven. Verschillende projecten aan het initieren..
   denk ook weleens.. wie zit er op mij te wachten, maar hoorde gisteren dat ik deze kennis de wereld niet mag onthouden. when you see a job it might be yours zegt een van mijn yoga leraren. groeten Jan

 2. Zoveel dank voor zoveel herkenning.
  Het is tijd, hoog tijd om mijn passie te uiten. Schilderen en schrijven. In haar laatste weken op aarde, zei mijn moeder nadat ik gedicht schreef met daarin exact haar intense onmacht verwoord ‘Ga hier mee verder, dit kun jij zo goed. Ik begrijp niet hoe je dit toch kunt.’
  Het is tijd.

 3. Hallo Adrienne ,
  Je slaat de spijker op zijn kop. Ik ben ook uitvinder ,heb al een paar dingen bedacht voor truck en bus ,ben namelijk eerste bedrijfswagen monteur . daar loop je soms tegen problemen aan waar ze geen op lossing voor hebben .soms heb ik het probleem al binnen 5 min op gelost, in mijn hoofd, door een schakeling te maken wat het probleem op lost of omzeild .
  Het probleem is dat ik tijd tekort kom, en het idee niet door een ander kan laten uitwerken ,om dat ze geen inzicht hebben CQ mij niet kunnen volgen. En zit met goede ideeën die ik niet wil delen i.v.m. octrooien die ik dan wil aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *