Vanuit zelfkennis (zie vorige blog), kun je steeds meer gaan zien onder welke voorwaarden en omstandigheden jij het meest tot je recht komt. Het kennen van jouw werkvoorwaarden heeft een aantal grote voordelen. Zo kun je jouw werk hierop inrichten. Wanneer je werk doet dat past bij jouw werkvoorwaarden zul je op de eerste plaats plezier en voldoening halen uit je werk. Op de tweede plaats zul je gemakkelijker en fijner samenwerken met je leidinggevende en collega’s. Je kunt gemakkelijker dingen met elkaar bespreken. Dit voorkomt dat miscommunicatie leidt tot ruzie. De juiste match in de werkomgeving zorgt er bovendien voor dat het goed gaat met jou. Dat heeft ook weer een positieve invloed op je privé relaties en je algemene staat van zijn.
Jouw werkvoorwaarden leren kennen doe je door jezelf af te vragen wat voor jou belangrijk is in je werk op alle vlakken. Het is makkelijker om specifiek te worden als je dit doet door de totale werkomgeving op te delen in de volgende drie omgevingen:
- De fysieke omgeving: deze gaat over de inrichting van jouw werkomgeving. Denk aan de hoeveelheid licht, je gewenste werkplek en of je deze deelt met anderen. Het gaat over waar je werkt, bijvoorbeeld op een vaste locatie of op steeds wisselende locaties. En het gaat over de rustplekken die je tot je beschikking hebt.
- De inhoudelijke omgeving: deze gaat over wat je precies aan het doen bent, hoeveel uitdaging je daarin vindt, wat je vakgebied is en wat de kaders zijn van jouw functie.
- De menselijke omgeving: deze gaat over de mensen waar je mee samenwerkt en hoe je met hen samenwerkt. Denk hierbij aan je leidinggevende, je collega’s en eventuele ondergeschikten.
In het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je meer over deze omgevingen en hoe je ontdekt wat jij per omgeving nodig hebt.
Je werkvoorwaarden helder maken
Jouw werkvoorwaarden ontdek je door hier bewust mee aan de slag te gaan. Kijk om te beginnen naar je huidige werk en onderzoek wat je bevalt en wat je tegenstaat. Dit geeft inzicht in wat blijkbaar voor jou belangrijk en fijn is. Doe hetzelfde voor eerdere banen. Wat gaf jouw plezier? Waar werd je enthousiast van? Of waar liep je juist tegenaan? Wat maakte dat je ergens wegging of moest?
Daarna is het goed om ook even de tijd te nemen om te fantaseren. Om na te denken over de absolute ideale situatie. Ook als deze nu nog onrealistisch of onmogelijk lijkt. Wat er niet is kan nog komen. Gun jezelf de tijd en ruimte om na te denken over hoe je naar je werk gaat als het precies klopt. Waar ga je heen? Met wie werk je samen? Wat doe je precies en voor wie? Loop in gedachte je ideale werkdag door en schrijf op wat je bedenkt over jouw werkvoorwaarden.
Verdeel nadat je dit gedaan hebt alle opgedane inzichten onder in de drie omgevingen. Bepaal vervolgens wat jouw prioriteitsvoorwaarden per omgeving zijn. Dit zijn de voorwaarden die essentieel zijn voor jou en jouw functioneren. Door een duidelijke top 5 te maken per omgeving wordt het heel makkelijk om te zien wat er nu in je huidige werk het eerst veranderd mag worden.
Richt je werk in op basis van jouw werkvoorwaarden
Nadat je hebt ontdekt wat jouw werkvoorwaarden zijn, kun je je werk hierop gaan inrichten. Dat hoeft niet meteen groots te zijn waarbij je met je hele puntenlijst het kantoor van je baas binnenstormt om te roepen dat alles helemaal anders moet. Kies één punt van de lijst en denk na over wat je kunt doen om dit toe te voegen in je huidige werk. Misschien heb je opgeschreven dat je meer rust wenst in je werkdagen. Dat kun je grotendeels al zelf toevoegen door bijvoorbeeld in de lunchpauze te gaan wandelen. Je kunt ook in gesprek met je baas treden om te overleggen of je op een bepaalde locatie kunt werken waar het rustiger is. Dat kan zowel ergens in het pand zijn als thuis.
In sommige beroepen kun je bepaalde specifieke punten minder gemakkelijk regelen. Je kunt als verpleegkundige niet vanaf huis je patiënten behandelen. Maar je kunt wel tot de conclusie komen dat de werkomgeving niet bij jou past omdat je het wel ambieert om thuis te werken. Op basis van dat inzicht kun je dan bepalen wat belangrijker voor je is: de inhoud van je werk of de omstandigheden waarin je werkt.
Waar het in de kern omgaat is dat je onderzoekt wat het verschil is tussen je wensen en de realiteit en dat je een plan maakt om je realiteit dichterbij je gewenste situatie te krijgen. Weet dat veel dingen onrealistisch kunnen lijken, maar niet onmogelijk zijn. Door je wensen te uiten ga je merken dat er best wat met je mee kan bewegen. Er is heel vaak meer mogelijk dan je nu kunt zien of geloven. En daar kom je pas achter door het te proberen.
Meer lezen?
Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.
—
Werk je al op jouw werkvoorwaarden? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail