Wat is het verschil tussen hoogbegaafd, hoogsensitief en hoogintelligent?

Is hoogbegaafdheid hetzelfde als hoogintelligent? En wat zijn dan de verschillen met hoogsensitiviteit? Vragen die we bij Gifted People regelmatig krijgen. Omdat deze drie dicht tegen elkaar aanliggen en overlapping vertonen, is het soms ook moeilijk om ze te onderscheiden. Maar er zijn zeker wel verschillen. In dit artikel lees je daar meer over.

 

Wat zijn de overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit?

Hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit vertonen in veel opzichten overlapping. Zo delen ze om te beginnen de hoofdkenmerken ‘intens’ en ‘anders’ zoals beschreven in dit artikel over hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben. Dat brengt onder andere mee dat je hoogbewust waarneemt. Je ziet bepaalde subtiliteiten en discrepanties om je heen die de meeste mensen volledig ontgaan. Het is als het ware alsof je met een vergrootglas rondloopt. Alles valt jou op. Je kunt je daarom soms bijna niet voorstellen dat anderen dat niet zien.

Ik heb heel lang een angst gehad om te verdwalen. Als ik dan alleen op pad ging, voelde ik onrust in mijn lijf als ik niet zeker wist welke kant ik op moest. Nu woon ik gewoon in Nederland en betekent verdwalen niet dat je ineens ergens per ongeluk een ravijn inloopt of in een donker bos terecht komt waar je maar moet leren te overleven van wat je in het bos vindt in de hoop dat iemand je ooit per ongeluk komt redden.  

Dus, dacht ik op een dag, waarom is dat verdwalen nou zo’n probleem voor mij? Waar ben ik dan eigenlijk zo bang voor? Wat ben ik mijn brein onbewust steeds aan het vertellen dat ervoor zorgt dat het voelt als een strijd elke keer als ik op pad ga?  

De conclusie die daaruit kwam vond ik zelf heel verbazend. Het vervelendste aan verdwalen vond ik namelijk dat ik dan misschien weer een heel stuk terug zou moeten lopen.   

Nu lijkt dat een rare conclusie, maar als ik keek naar mijn leven toen vond ik het heel moeilijk om keuzes te maken, omdat ik in mijn hoofd had dat je niet terug mag komen op beslissingen. Dat je niet terug mag lopen. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je ook herkennen dat je veel dingen leuk vindt, breed geïnteresseerd bent en veel mogelijkheden hebt op verschillende gebieden. Wat zou het met je doen als je nu de vraag zou krijgen: welk ene ding ga jij doen voor de rest van je leven?  

Pff. Ik zou gelijk in de stress en in de weerstand schieten. Die keuze voelt dan ineens wel heel groot en zwaar. Dus, wat gebeurt er dan? Je gaat jouw keuze uitstellen. Je gaat niet meer proberen. 

Binnen Insight hebben we dit vraagstuk regelmatig op tafel liggen. Want onderdeel van Insight is dat je helder gaat maken wat je wilt en dat je dat gaat doen. Niet kiezen is namelijk ook funest. Als je niet voor iets kiest, gebeurt er niets. Als je niet kiest voor een baan, blijf je zoeken. Als je niet kiest voor een partner, blijf je daten. En dat is super onrustig. 

Het verschil is dat je niet gaat kiezen voor één ding voor de rest van je leven, maar voor één ding nu, zodat je daarna ruimte hebt voor een nieuw één ding.  

Tegelijkertijd is het slim om die keuzes te maken met gepaste terughoudendheid, zodat je ook gemakkelijker kunt terugkomen op een keuze als het toch niet de juiste is. Ik sprak bijvoorbeeld jaren geleden een moeder over haar hoogbegaafde zoon die over ongeveer alle sporten razend enthousiast was geweest, maar dan niet langer dan twee weken.  

De eerste paar keren gingen moeder en zoon de winkels af om allerlei materialen te halen voor de nieuwe, helemaal te gekke sport van zoonlief. Duizenden euro’s gingen over de toonbank. En twee weken later stonden alle nieuwe spullen netjes opgeborgen in de kast, omdat zoonlief toch wel een beetje was uitgekeken nu.  

De moeder was het ook een beetje zat geworden en had nu tegen haar zoon gezegd dat hij zijn huidige nieuwe sport maar moest volhouden. Ik gaf zijn moeder het advies om hem nog vooral zijn nieuwsgierigheid na te laten jagen, want als we al zo vroeg beginnen met ‘wie A zegt moet ook B zeggen’, dan is de kans groot dat hij over een paar jaar nergens meer aan begint. Ik gaf zijn moeder ook de tip om niet meteen met haar pinpas in de hand naar de winkel te rennen om alle materialen te halen, maar om eerst dingen te gaan lenen of huren zodat zoonlief het gewoon even rustig zou kunnen proberen.   

Het is overigens belangrijk dat je jezelf de mogelijkheid geeft om dingen te proberen. Om te experimenteren. Om te verdwalen en om terug te komen op je beslissingen en keuzes. Maar, dat is niet hetzelfde als jezelf gewoon overal instorten om te zien waar het schip strandt. Sterker nog, dit is een grote valkuil van hoogbegaafden, juist omdat je zoveel mogelijkheden hebt en dingen snel in de vingers hebt. Deze aanpak zet jou echter heel snel op de trein naar nowhere.  

Zorg daarom dat je eerst weet wat je allemaal wilt, dat je jouw blauwdruk kent, voordat je keuzes maakt. Dat verkleint de kans dat je moet terugkomen op beslissingen. Het verkleint de kans dat je verdwaalt. En het verkleint de kans dat je tijd, geld en energie in de verkeerde dingen stopt. 

Momenteel is Insight uitverkocht, maar binnenkort openen we weer de deuren voor een nieuwe groep Insighters. Als je jouw blauwdruk wilt ontdekken, zodat jij weet wat die volgende stap voor jou is op gebied van werk of relaties, en als je meer wilt weten over de mooie eigenschappen van hoogbegaafdheid en de valkuilen, meld je dan aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer Insight opent en je ontvangt ook het speciale Insight magazine. Aanmelden voor de wachtlijst kan hier: Insight Wachtlijst. 

Fijne dag, geniet ervan, 

Adrienne  

 

Ps. 26 augustus kun je meedoen aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Je ontdekt: 

  • of het nodig is om een IQ-test te doen om te bepalen of je hoogbegaafd bent; 
  • een aantal hardnekkige misvattingen die jou doen twijfelen aan je hoogbegaafdheid; 
  • wat de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid zijn, zodat je kunt herkennen of en hoe hoogbegaafdheid een rol speelt in jouw leven; 
  • welke valkuilen hoogbegaafdheid met zich meebrengt en wat je kunt doen om de valkuilen te voorkomen, zodat je vooral de mooie kanten van hoogbegaafdheid gaat ervaren; 
  • het verschil met hoogsensitiviteit en hoe je dat kunt herkennen bij jezelf. 

Aanmelden kan hier Gratis masterclass over hoogbegaafdheid.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden