Welk ene ding ga jij de rest van je leven doen?

Ik heb heel lang een angst gehad om te verdwalen. Als ik dan alleen op pad ging, voelde ik onrust in mijn lijf als ik niet zeker wist welke kant ik op moest. Nu woon ik gewoon in Nederland en betekent verdwalen niet dat je ineens ergens per ongeluk een ravijn inloopt of in een donker bos terecht komt waar je maar moet leren te overleven van wat je in het bos vindt in de hoop dat iemand je ooit per ongeluk komt redden.  

Dus, dacht ik op een dag, waarom is dat verdwalen nou zo’n probleem voor mij? Waar ben ik dan eigenlijk zo bang voor? Wat ben ik mijn brein onbewust steeds aan het vertellen dat ervoor zorgt dat het voelt als een strijd elke keer als ik op pad ga?  

De conclusie die daaruit kwam vond ik zelf heel verbazend. Het vervelendste aan verdwalen vond ik namelijk dat ik dan misschien weer een heel stuk terug zou moeten lopen.   

Nu lijkt dat een rare conclusie, maar als ik keek naar mijn leven toen vond ik het heel moeilijk om keuzes te maken, omdat ik in mijn hoofd had dat je niet terug mag komen op beslissingen. Dat je niet terug mag lopen. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je ook herkennen dat je veel dingen leuk vindt, breed geïnteresseerd bent en veel mogelijkheden hebt op verschillende gebieden. Wat zou het met je doen als je nu de vraag zou krijgen: welk ene ding ga jij doen voor de rest van je leven?  

Pff. Ik zou gelijk in de stress en in de weerstand schieten. Die keuze voelt dan ineens wel heel groot en zwaar. Dus, wat gebeurt er dan? Je gaat jouw keuze uitstellen. Je gaat niet meer proberen. 

Binnen Insight hebben we dit vraagstuk regelmatig op tafel liggen. Want onderdeel van Insight is dat je helder gaat maken wat je wilt en dat je dat gaat doen. Niet kiezen is namelijk ook funest. Als je niet voor iets kiest, gebeurt er niets. Als je niet kiest voor een baan, blijf je zoeken. Als je niet kiest voor een partner, blijf je daten. En dat is super onrustig. 

Het verschil is dat je niet gaat kiezen voor één ding voor de rest van je leven, maar voor één ding nu, zodat je daarna ruimte hebt voor een nieuw één ding.  

Tegelijkertijd is het slim om die keuzes te maken met gepaste terughoudendheid, zodat je ook gemakkelijker kunt terugkomen op een keuze als het toch niet de juiste is. Ik sprak bijvoorbeeld jaren geleden een moeder over haar hoogbegaafde zoon die over ongeveer alle sporten razend enthousiast was geweest, maar dan niet langer dan twee weken.  

De eerste paar keren gingen moeder en zoon de winkels af om allerlei materialen te halen voor de nieuwe, helemaal te gekke sport van zoonlief. Duizenden euro’s gingen over de toonbank. En twee weken later stonden alle nieuwe spullen netjes opgeborgen in de kast, omdat zoonlief toch wel een beetje was uitgekeken nu.  

De moeder was het ook een beetje zat geworden en had nu tegen haar zoon gezegd dat hij zijn huidige nieuwe sport maar moest volhouden. Ik gaf zijn moeder het advies om hem nog vooral zijn nieuwsgierigheid na te laten jagen, want als we al zo vroeg beginnen met ‘wie A zegt moet ook B zeggen’, dan is de kans groot dat hij over een paar jaar nergens meer aan begint. Ik gaf zijn moeder ook de tip om niet meteen met haar pinpas in de hand naar de winkel te rennen om alle materialen te halen, maar om eerst dingen te gaan lenen of huren zodat zoonlief het gewoon even rustig zou kunnen proberen.   

Het is overigens belangrijk dat je jezelf de mogelijkheid geeft om dingen te proberen. Om te experimenteren. Om te verdwalen en om terug te komen op je beslissingen en keuzes. Maar, dat is niet hetzelfde als jezelf gewoon overal instorten om te zien waar het schip strandt. Sterker nog, dit is een grote valkuil van hoogbegaafden, juist omdat je zoveel mogelijkheden hebt en dingen snel in de vingers hebt. Deze aanpak zet jou echter heel snel op de trein naar nowhere.  

Zorg daarom dat je eerst weet wat je allemaal wilt, dat je jouw blauwdruk kent, voordat je keuzes maakt. Dat verkleint de kans dat je moet terugkomen op beslissingen. Het verkleint de kans dat je verdwaalt. En het verkleint de kans dat je tijd, geld en energie in de verkeerde dingen stopt. 

Momenteel is Insight uitverkocht, maar binnenkort openen we weer de deuren voor een nieuwe groep Insighters. Als je jouw blauwdruk wilt ontdekken, zodat jij weet wat die volgende stap voor jou is op gebied van werk of relaties, en als je meer wilt weten over de mooie eigenschappen van hoogbegaafdheid en de valkuilen, meld je dan aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer Insight opent en je ontvangt ook het speciale Insight magazine. Aanmelden voor de wachtlijst kan hier: Insight Wachtlijst. 

Fijne dag, geniet ervan, 

Adrienne  

 

Ps. 26 augustus kun je meedoen aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Je ontdekt: 

 • of het nodig is om een IQ-test te doen om te bepalen of je hoogbegaafd bent; 
 • een aantal hardnekkige misvattingen die jou doen twijfelen aan je hoogbegaafdheid; 
 • wat de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid zijn, zodat je kunt herkennen of en hoe hoogbegaafdheid een rol speelt in jouw leven; 
 • welke valkuilen hoogbegaafdheid met zich meebrengt en wat je kunt doen om de valkuilen te voorkomen, zodat je vooral de mooie kanten van hoogbegaafdheid gaat ervaren; 
 • het verschil met hoogsensitiviteit en hoe je dat kunt herkennen bij jezelf. 

Aanmelden kan hier Gratis masterclass over hoogbegaafdheid.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

12 Reacties

 1. Linda

  Erg herkenbaar. Keuzes, blijft altijd moeilijk. Zelfs de keuze om hier wel of niet te reageren. Maar helaas moet ik altijd wel keuzes maken, want meerdere dingen tegelijk gaat helaas niet of is wel heel erg vermoeiend. Gelukkig begin ik het een beetje te leren.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Linda ik vind het superleuk dat je er toch voor hebt gekozen om hier wel te reageren :D. De reacties die onder de blogs worden gegeven kunnen anderen die de blogs lezen ook echt heel erg helpen, gewoon door te weten dat ze niet de enige zijn die iets denken, voelen of ervaren. Een stukje herkenning kan zoveel goeds voor iemand doen. Dankjewel voorje reactie 😀

   Antwoord
 2. Vinzent

  Ik heb altijd volgens “mijn blauwdruk / mijn ware ik” geleefd, maar dat is geen garantie voor succes helaas…!
  Het kan zélfs zo zijn dat je daardoor JUIST verstoten wordt door het klootjesvolk, en ook de politie je,
  (onder valse voorwendselen natuurlijk) kan arresteren, en dat alleen maar omdat je niet in het gareel loopt…!
  Het excuus van deze “mensen” / entiteiten is, is dat je een pispaaltje bent (hoe vreselijk deze term ook is) als excuus om je te verstoten (dat heb ik ook gehoord tijdens mijn geschiedenisles over de vernietiging van de joden).
  Het gevolg is dat mensen (en misschien zelfs sommige naïeve hoogbegaafden) ervoor kiezen om te leven volgens de standaard normen en zo – fictief succesvol zijn, maar zichzelf eigenlijk alleen maar verloochenen…
  Daardoor kan een verkeerd/foutief zelfbeeld ontstaan van het leven volgens “je ware ik”, omdat je in feite niet volgens jezelf, maar “leeft” volgens de maatschappelijke maatstaven (VOC-mentaliteit, etc…) en dat levert waarschijnlijk ook nog (veel) geld op en veel “vrienden”…
  Een misvormd beeld van succes. 😉
  Maar in feite ben je jezelf verloren en dus verdwaald… en eenzaam.
  Dit existentiële probleem is iets waar een oplossing naar gezocht moet worden in het leven van de hoogbegaafde.
  Dat heeft natuurlijk sterk te maken met “de setting” waarin je leeft…
  Het is te eenvoudig om te zeggen: “kies een omgeving uit die bij je past” , want stel je voor: je zit in een omgeving met veel klootjesvolk (lullige term, maar je weet ik wat ik bedoel), probeer die maar eens te ontlopen: ze zijn overal… !
  In de supermarkt, op je werk, bij de overheid, politie, in de buurt…
  Je kunt het niet uitkiezen en als deze “mensen” er op uit zijn om je kapot te maken, dan lukt het ze in de samenwerking met elkaar: denk maar eens aan de holocaust….!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert Vinzent en super rot dat je deze ervaring hebt opgedaan. Maar toch is het mooi als je dichtbij je blauwdruk blijft, ook als mensen je niet waarderen om wie je bent. Zul je daarvoor in de juiste omgeving wel deze waardering vinden. Dan ben je niet meer eenzaam, verloren of verdwaald. Sterker nog wanneer je dichtbij jezelf blijft, blijf je ook orgineel, de wereld zit niet te wachten op een kopie van andere mensen.

   Antwoord
 3. Rita

  Keuzestress herken ik heel goed, wat ga ik eten, wat wil ik vandaag doen, wel of niet naar het feestje, boek tweede hands of nieuw. Het maakt niet uit, ik kan niet kiezen. Ik bedenk me nu ik dit opschrijf dat ik ook mezelf mag dwingen sneller te beslissen, en het morgen weer anders mag doen. Want ik maak het mezelf wel heel ongemakkelijk.
  Waar zou ik voor kiezen als ik maar 1 ding mocht doen? Ik denk meteen aan kunst maken, creatief bezig zijn, daar echt ruimte voor maken. Nu heb ik ergens verstandelijk voor gekozen, maar ik voel dat het niet met m’n hart is gekozen. Ik heb nu geen ruimte voor creativiteit en ik mis het enorm.
  Ook herkenning dat naarmate ik ouder word het lijkt alsof het erger wordt.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Kiezen kan soms ook lastig zijn, als hoogbegaafde komen er vaak van allerlei vervolgvragen over datgene waar we een keuze over willen maken en dat maakt het kiezen wel eens lastig. Maar inderdaad zoals je schrijft, de keuze van vandaag kun je later altijd nog bijstellen 🙂

   Wat betreft ruimte voor creativiteit kun je altijd nog kijken of er een mogelijkheid is om een aantal uren in de week iets op te gaan bouwen en dit verder uit te breiden naar een betaalde baan. Wanneer je echter het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord
 4. Laura

  Bedankt Adrienne,

  Alweer een leuke blog!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   😀 dankjewel Laura!

   Antwoord
 5. Annelies

  Dit is het enige waar ik mezelf niet in herken. Misschien is het omdat ‘verdwalen’ in de letterlijke zin, met hoge stopschoenen, een rugzak en dierbare metgezellen me heeft geleerd dat er altijd een oplossing is, soms zelfs de reis afbreken. Nog niemand van ons is dood achtergebleven in de bergen.
  Dit gaf me ook de moed om geneeskunde te gaan doen. Alles lag nog open. En ik ben verdwaald, van de ene specialiteit naar een andere waar ik nu met volle teugen van geniet.
  Nee, bang om iets te beslissen ben ik niet. Je kan altijd terug.
  (Behalve bij het ouderschap en daar worstel ik dus wèl mee)

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi Annelies, dankjewel voor je reactie. Wat betreft het ouderschap, ik denk dat je het nooit ”goed” zal doen als ouder maak je nou eenmaal fouten en de adviezen van vandaag aan ouders, zijn morgen weer anders. Volg je gevoel daarin 🙂

   Antwoord
 6. Ronald

  goedemiddag Adrienne,

  nagenoeg elke blog die ik van je lees, heb ik een blijk van herkenning. Net zoals deze blog zijn vaak de oplossingen (na het lezen van) eigenlijk voor de hand liggend. Of het nu komt door alles zo in detail door te denken en dus stuk te analyseren, en/of inderdaad doordat je jezelf zo mogelijkheden en dus voor jezelf zoveel keuzes creëert , blijf je hierdoor keuzes uitstellen en omdat het voor mij dan overweldigend is en blijkbaar dan onoverzichtelijk wordt en is.
  De afgelopen paar jaar ben ik mij bewust geworden van mijn HSP en HB kenmerken en dit verklaarde achteraf heel veel. Juist door deze kenmerken weet ik nu dat een en ander soms overweldigend is en ook wel binnen kan denderen voor mij, maar dit voor mijn (directe) omgeving soms totaal niet het geval is. Beetje bij beetje probeer ik mijn blauwdruk voor mijzelf helder te krijgen. Nu merk ik wel dat, nu ik ouder ben, keuzes maken moeilijker vind dan vroeger. Ik denk dat ik vroeger dichter bij mezelf stond dan nu. Ik heb het gevoel dat ik op dit moment meer naar mijzelf op zoek ben, een hierdoor veel twijfels heb. Wat zou ik vroeger gedaan hebben en waarom doe ik daar nu moeilijk over? Maar zoals aangegeven in deze blog; een keuze hoeft niet definitief te zijn; er is bedenktijd en je mag dus terugkomen op beslissingen!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert, dankjewel Ronald en ook leuk om te lezen dat je herkenning vindt in de blogs. Precies wat je schrijft, een keuze hoeft niet definitief te zijn!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden