Aangezien we met Gifted People veel mensen bewust maken van wat hoogbegaafdheid is, komen er ook veel mensen via Gifted People achter dat ze hoogbegaafd zijn. Misschien herken je bij jezelf ook dat je hoogbegaafdheid na jouw ontdekking overal bij betrekt. Dat is niet gek, aangezien het ineens heel relevant is voor jou.  

Maar, hoe slim is het om te delen over je hoogbegaafdheid terwijl je aan het solliciteren bent? 

Als ik zelf een vacature zou uitzetten voor Gifted People, dan zou ik het voor sommige activiteiten heel fijn vinden om een hoogbegaafde te vinden. Voor andere activiteiten ook juist niet. Denk aan activiteiten die vooral gericht zijn op onderhouden. Dat is voor hoogbegaafden die vooral houden van afwisseling en ontwikkeling niet zo’n goede match. Voor een vacature waar ik hoogbegaafdheid wel passend bij vind, zou ik juist duidelijk vermelden dat ik op zoek ben naar iemand die zich herkent in hoogbegaafdheid. Als jij op die functie zou solliciteren, zou het onhandig zijn om niet te vermelden dat je hoogbegaafd bent. 

Andere bedrijven zijn zich er vaak niet zo van bewust dat ze een hoogbegaafde zoeken voor een bepaalde functie. Als je daar zou solliciteren, zou het vermelden van hoogbegaafdheid geen toegevoegde waarde hebben. Het zou misschien zelfs nadelig voor je werken omdat ze daar bij HR denken dat hoogbegaafden allemaal van die intimiderende betweters zijn die steeds ruzie maken met hun baas. (Als ze mijn boek hadden gelezen natuurlijk niet ;)). 

Het antwoord op de vraag is dus: het hangt ervan af. Het hangt af van waar jij naar op zoek bent en het hangt af van het bedrijf dat jouw interesse heeft. Overigens is er natuurlijk niets mis met hoogbegaafdheid of hoogbegaafd zijn. Het is alleen wel zo dat het niet altijd passend, nodig of het juiste moment is om daarover te delen in de eerste stadia van het sollicitatieproces. 

Wat, ongeacht de situatie, in ieder geval belangrijk is als je gaat solliciteren, is dat jij weet wat je wilt, nodig hebt en wenst. Dat je jouw blauwdruk kent en jouw werkvoorwaarden. Hier besteden we binnen Insight veel aandacht aan, omdat het kennen van jouw blauwdruk het zoveel gemakkelijker maakt om te zien wat de juiste werkomgeving is voor jou. Een werkomgeving waarin je tot je recht komt en waar je plezier en voldoening uit kunt halen. Als hoogbegaafde breng je daarnaast unieke kwaliteiten met je mee en als je weet wat deze kwaliteiten zijn, kun je jezelf hier veel beter mee profileren en kun je deze in je werk meer gaan benutten. Dat is een win voor het bedrijf en een win voor jou. 

Misschien sta je nu op het punt om nieuw werk te zoeken. Misschien ben je uitgeleerd op de plek waar je nu zit en wil je werk waarin je wel uitgedaagd wordt. Neem dan echt de tijd om de juiste voorbereidingen te doen, voordat je meteen in een nieuwe baan stapt. Daarmee voorkom je dat je terecht komt op een werkplek waar je (weer) heel snel bent uitgeleerd.  

Als je meedoet met Insight, heb je trouwens ook toegang tot het onderdeel Insight in werk. Daarin ontdek je wat jouw werkvoorwaarden zijn, hoe je jouw unieke vaardigheden ontdekt en hoe je de kans vergroot dat jij de baan krijgt die je wilt door de competitie voor te zijn. Met Insight in werk zorg je ervoor dat jij goed voorbereid bent en werk vindt waar je echt blij van wordt, zonder steeds de valkuilen van hoogbegaafdheid tegen te komen. 

Binnenkort openen we heel even de deuren van Insight. Schrijf je alvast in voor de wachtlijst als jij als eerste wilt weten wanneer Insight opent. We laten namelijk maar maximaal 20 mensen toe. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden