Wel of niet vertellen over je hoogbegaafdheid tijdens het sollicitatieproces?

Aangezien we met Gifted People veel mensen bewust maken van wat hoogbegaafdheid is, komen er ook veel mensen via Gifted People achter dat ze hoogbegaafd zijn. Misschien herken je bij jezelf ook dat je hoogbegaafdheid na jouw ontdekking overal bij betrekt. Dat is niet gek, aangezien het ineens heel relevant is voor jou.  

Maar, hoe slim is het om te delen over je hoogbegaafdheid terwijl je aan het solliciteren bent? 

Als ik zelf een vacature zou uitzetten voor Gifted People, dan zou ik het voor sommige activiteiten heel fijn vinden om een hoogbegaafde te vinden. Voor andere activiteiten ook juist niet. Denk aan activiteiten die vooral gericht zijn op onderhouden. Dat is voor hoogbegaafden die vooral houden van afwisseling en ontwikkeling niet zo’n goede match. Voor een vacature waar ik hoogbegaafdheid wel passend bij vind, zou ik juist duidelijk vermelden dat ik op zoek ben naar iemand die zich herkent in hoogbegaafdheid. Als jij op die functie zou solliciteren, zou het onhandig zijn om niet te vermelden dat je hoogbegaafd bent. 

Andere bedrijven zijn zich er vaak niet zo van bewust dat ze een hoogbegaafde zoeken voor een bepaalde functie. Als je daar zou solliciteren, zou het vermelden van hoogbegaafdheid geen toegevoegde waarde hebben. Het zou misschien zelfs nadelig voor je werken omdat ze daar bij HR denken dat hoogbegaafden allemaal van die intimiderende betweters zijn die steeds ruzie maken met hun baas. (Als ze mijn boek hadden gelezen natuurlijk niet ;)). 

Het antwoord op de vraag is dus: het hangt ervan af. Het hangt af van waar jij naar op zoek bent en het hangt af van het bedrijf dat jouw interesse heeft. Overigens is er natuurlijk niets mis met hoogbegaafdheid of hoogbegaafd zijn. Het is alleen wel zo dat het niet altijd passend, nodig of het juiste moment is om daarover te delen in de eerste stadia van het sollicitatieproces. 

Wat, ongeacht de situatie, in ieder geval belangrijk is als je gaat solliciteren, is dat jij weet wat je wilt, nodig hebt en wenst. Dat je jouw blauwdruk kent en jouw werkvoorwaarden. Hier besteden we binnen Insight veel aandacht aan, omdat het kennen van jouw blauwdruk het zoveel gemakkelijker maakt om te zien wat de juiste werkomgeving is voor jou. Een werkomgeving waarin je tot je recht komt en waar je plezier en voldoening uit kunt halen. Als hoogbegaafde breng je daarnaast unieke kwaliteiten met je mee en als je weet wat deze kwaliteiten zijn, kun je jezelf hier veel beter mee profileren en kun je deze in je werk meer gaan benutten. Dat is een win voor het bedrijf en een win voor jou. 

Misschien sta je nu op het punt om nieuw werk te zoeken. Misschien ben je uitgeleerd op de plek waar je nu zit en wil je werk waarin je wel uitgedaagd wordt. Neem dan echt de tijd om de juiste voorbereidingen te doen, voordat je meteen in een nieuwe baan stapt. Daarmee voorkom je dat je terecht komt op een werkplek waar je (weer) heel snel bent uitgeleerd.  

Als je meedoet met Insight, heb je trouwens ook toegang tot het onderdeel Insight in werk. Daarin ontdek je wat jouw werkvoorwaarden zijn, hoe je jouw unieke vaardigheden ontdekt en hoe je de kans vergroot dat jij de baan krijgt die je wilt door de competitie voor te zijn. Met Insight in werk zorg je ervoor dat jij goed voorbereid bent en werk vindt waar je echt blij van wordt, zonder steeds de valkuilen van hoogbegaafdheid tegen te komen. 

Binnenkort openen we heel even de deuren van Insight. Schrijf je alvast in voor de wachtlijst als jij als eerste wilt weten wanneer Insight opent. We laten namelijk maar maximaal 20 mensen toe. 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

13 Reacties

 1. Margreet Koopman

  Ik worstel momenteel inderdaad ook zelf met de vraag of ik wel of niet kenbaar moet maken (in de werksfeer) dat ik hoogbegaafd ben, mede vanwege het stigma wat nog ontzettend heerst, maar vooral is gebaseerd op onwetendheid. Het nadeel van het niet vertellen is echter, dat mijn CV absoluut niet weergeeft wat er in mijn koppie schuilgaat. Mijn CV zegt; heeft een PhD gedaan en nu een jaar werkervaring binnen een commercieel bedrijf. En dat ‘schrikt’ veel bedrijven af, omdat ze me te onervaren vinden en ik eerst maar eens ‘echte werkervaring’ op moet gaan doen. Dit was hetzelfde verhaal met mijn huidige werkgever; geen werkervaring, begin maar eens rustig op deze functie’. Met als gevolg dat ik er na 6 maanden klaar mee was en nu redelijk ongelukkig heel graag iets anders wil doen (en daar ook mee bezig ben, maar tegen hetzelfde aanloop). Terwijl er zoveel meer in mij schuilt en er heel graag uitwilt, dan wat er op papier komt te staan. Juist de eigenschappen die je als hoogbegaafde hebt, komen zo ontzettend van pas binnen het bedrijfsleven, maar worden niet weerspiegelt in de jaren werkervaring op je CV. Heeft iemand hier ervaring mee, of tips over? Ik hoor het graag!

  Antwoord
 2. Yvet

  Ik heb het bij mijn laatste sollicitatie wel gedaan.
  Wilde gewoon open kaart spelen en zien wat er zou gebeuren. De baan had ik toch nog niet dus wat had ik te verliezen?
  Dus ik heb een enorme lijst met de voor en nadelen meegestuurd bij mijn CV.
  Take it or leave it….
  Het werd take it en ik heb een vrijbrief om te doen wat bij me past mits ik het kan verantwoorden.

  Antwoord
  • Vinzent

   Wat gewéldig voor je Yvet. Gefeliciteerd ! Bij welk bedrijf is dat ? Dan ga ik daar óók solliciteren…! 🙂

   Antwoord
 3. reginald walsmit

  Ik zou het nooit vertellen.
  Ik kan niet tegen die druk van verwachting en in het dagelijks leven heb ik er altijd al constant last van dat mensen absoluut niet op de zelfde golflengte zitten als ik dus zie ik het niet echt als een toevoeging om het mijzelf makkelijker te maken.
  Ik ben al gewend dat ze mij niet volgen en denken dat ik onzin praat omdat ze in een illusionaire bubbel leven en niet verder kunnen kijken.
  Het maakt voor mij weinig uit want wat het werk ook is of hoe goed ik er ook in zou zijn moet ik nog steeds communiceren met de rest dus de frustratie blijft toch wel bestaan :).

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel Reginald voor je reactie.

   Antwoord
  • Vinzent

   Inderdaad, ik herken die frustraties ook. Erg vermoeiend is dat… !

   Antwoord
 4. Vinzent

  Laatst zag ik dat defensie hoogbegaafden zocht, maar of dat nou zo slim is om voor te werken… het is immers de overheid, en die kan snode plannen hebben om de bevolking te onderdrukken of andere landen aan te vallen…! Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de politie. Daar zou ik ook echt nóóit voor willen werken! Ik heb zelf veel bij installateurs gewerkt, waar veel klootjesvolk zit: ook niet echt verstandig om tegen te vertellen dat je hoogbegaafd bent… 😉
  Misschien dat in de research of bij wetenschappelijke organisaties het handiger is om te vertellen. Vooral ook beter om bij ruimdenkende organisaties te solliciteren waar geen sprake is van stigma inzake hoogbegaafdheid. In Nederland is het sowieso lastig om onder het stigma uit te komen dat er rond hoogbegaafdheid heerst en dat men moeite heeft dat mensen zich beter voelen en succesvoller zijn dan de rest, en dat ze om die redenen ook vaak onderdrukt en verstoten worden… Dat kan dan weer tot depressies en zelfs zelfmoord leiden…(!) Daarom zullen er onder hoogbegaafden meer depressieve klachten voorkomen. Wellicht interessant om dat te onderzoeken. In de VS is veel meer respect voor hoogbegaafdheid, wat natuurlijk ook veel slimmer is. Daarom loopt de VS ook voor op de rest van de wereld…

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Bedankt voor je reactie, wel leuk om te lezen dat er specifiek om HB’ers werd gevraagd. Dankjewel voor je reactie Vinzent.

   Antwoord
 5. Carlo Smith

  Hallo,

  Weet je wat ik me afvraag.
  Hoe je elke week iets kan schrijven wat bij mij speelt.
  Ik ben nu weer herstellende van een burn-out en ga solliciteren.
  “En waar gaat het weer over”

  Ik denk niet dat de hele wereld om.mij draait maar ik vind het frappant!

  Dabrouwski heb ik eerst allemaal gelezen en kom ik bij jou.
  En hoogbegaafde kunnen ook heel spiritueel voelend zijn, is het niet?

  Antwoord
  • reginald walsmit

   Ik denk dat spiritueel zijn meer een emotionele verdieping is ? Betekenis geven, ervaren, gezondheid etc. Ti’s maar hoe jij met het leven wilt omgaan om jouzelf er beter bij te voelen lijkt mij ?
   Nou vind ik zelf wel dat het enige wat leven betekenis kan geven is dat je voelt maar dat is dan weer gebaseerd op het feit dat ik niets een betekenis vind hebben en dus de enige betekenis waar ik waarde aan kan geven is dat je ervaart en van daaruit voelt en juist dit het bijzonder maakt voor mij persoonlijk :). Ik ben echter niet spiritueel. In mijn geval is het dus meer tot een conclusie komen en meer niet.

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Bedankt voor je reactie Carlo, dat horen we inderdaad vaker, ik denk dat het komt omdat veel hoogbegaafden toch dezelfde dingen aanlopen, hoe mooi hoogbegaafdheid ook is en kan zijn, we lopen ook allemaal tegen valkuilen aan. Succes met solliciteren, misschien nu een mooi moment om je blauwedruk helder te maken en te kijken hoe je werk vindt dat bij je past. In dit blog kun je daar nog meer over lezen. https://giftedpeople.eu/hoe-vind-je-nieuw-werk-dat-past/ Ook kun je dit gratis e-book downloaden: https://giftedpeople.eu/gratis-ebook-werk-dat-past/

   Antwoord
 6. Anton Riemslag

  Bij geen enkele werkgever heb ik verteld dat ik hoogbegaafd ben.
  1 werkgever had een vermoeden en ik moest een test doen. De bedrijfsarts mocht de hoogte van mijn IQ weten, de werkgever alleen dat ik hoogbegaafd ben.
  Ik heb er veel profijt van. Soms een simpel mens spelen en bij irritante mensen deze overdonderen met kennis. Het hoort bij mij als een extra arm. Ik loop er niet mee te koop en niemand hoeft het te weten. Het is allemaal te zwaar beladen. Voor mij is het gewoon. Veelzijdigheid is een rijkdom . Nu ik met pensioen ben kan ik terugkijken op een rijk werkend leven. Altijd gedaan wat IK wilde. In mijn hobby’s gewerkt en genoten. Nu is elke dag weer een verrassing en doe wat IK wil en mijn vrouw, die vindt het prachtig. Genieten, samen, kinderen en kleinkinderen, pleegkinderen en hun kinderen.
  Overal ben ik opa, met verve!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi om te lezen Anton, dankjewel voor het delen van je persoonlijke ervaring.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden