Ik heb vrij veel verschillende banen gehad in vrij veel verschillende bedrijven. Als ik ze één voor één afga, dan zijn er collega’s en leidinggevenden geweest die mij heel raar hadden aangekeken als ik in gesprek op tafel had gelegd dat ik hoogbegaafd ben. En heel eerlijk vraag ik mij af of het voor hen uit had gemaakt. Toentertijd wist ik zelf trouwens ook niet zo goed wat hoogbegaafd zijn betekende. Ik wist wel dat verschillende leidinggevenden mij vrij eigenwijs vonden. Zelfsturend en zelfbepalend over hoe ik mijn werk deed en wanneer. Sommigen vonden dat fijn, de meesten vonden het hoogst irritant.  

Eigenlijk is er maar één werkplek geweest waar het echt uitmaakte dat ik hoogbegaafd ben en dat we dat van elkaar wisten, omdat ik daar werkte met hoogbegaafde jongeren. Alle andere werkplekken waren er vooral bij gebaat dat ik kon uitleggen wat ik nodig had en hoe ik bedraad ben. De wetenschap dat ik hoogbegaafd ben, was daarvoor wel weer heel belangrijk voor mij, zodat ik kon uitleggen wat ik nodig had. 

Dat je hoogbegaafd bent, heeft natuurlijk invloed op je werk en de omgang met collega’s. Het vertellen over je hoogbegaafdheid kan daarom veel voordelen hebben, maar hoe je dat doet is wel afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan: 

  • Hoe is jullie samenwerkingsrelatie nu? Hoe gaan jullie nu met elkaar om?  
  • Wat weten de mensen aan wie je vertelt over hoogbegaafdheid? 
  • Wat is hun zienswijze over hoogbegaafdheid en is deze positief of negatief? 

In sommige gevallen is het direct benoemen van jouw hoogbegaafdheid niet heel handig. Omdat je als hoogbegaafde anders doet, denkt en bent dan niet-hoogbegaafden, kan dit soms leiden tot jaloezie van collega’s. Zij vinden het moeilijk dat je het werk eerder af hebt, sneller ziet wat er nodig is of dingen voor elkaar krijgt die hen niet lukken. Daardoor kan pestgedrag ontstaan.  

Als jouw collega’s bij hoogbegaafdheid het beeld hebben dat je jezelf fantastisch vindt en dat alles wat je aanraakt in goud verandert, kan het benoemen van hoogbegaafdheid de jaloezie en het pestgedrag alleen maar versterken.  

Het is dan een betere aanpak om je kwetsbaar op te stellen. Kies allereerst de mensen uit waar je het meest mee samenwerkt en waarbij het het meest waardevol is om te vertellen over jouw bedrading. Ga het gesprek aan met je collega en benoem dat je een afstand merkt terwijl je juist graag meer samen wilt werken. Benoem de dingen die jij moeilijk vindt en waarvan jij ziet dat je collega er juist goed in is. Onderzoek hoe je samen gebruik kunt maken van elkaars kwaliteiten. En geef aan wat jij nodig hebt. 

Als je merkt dat jouw werkomgeving jouw ‘anders zijn’ en jouw gaven niet echt stimuleert, maar vooral afremt, dan is mijn boek ‘nooit meer ruzie met je baas’ een aanrader. In dit boek ontdek je meer over hoogbegaafdheid en over hoe je jouw werk meer kunt inrichten op een manier die past bij wat jij wenst en nodig hebt. 

Heb jij verteld over jouw hoogbegaafdheid op je werk? Hoe werd er gereageerd? Laat je het weten onder de blog?


PS. 
Heb je geen werk, maar ben je zoekende? In de volgende blog beantwoorden we de vraag: ‘Is het slim om tijdens het sollicitatieproces al te delen over je hoogbegaafdheid?’

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden