Weet wat je waard bent

Principe 2: Weet wat je waard bent

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 8 Comments

In de vorige blog hebben we het gehad over het ontdekken van je werkvoorwaarden. Daar komt nog een extra element bij: de beloning die je wenst. Een oud-collega zei vaak tegen mij ‘Ik verdien heel veel, maar ik krijg heel weinig’. Ik heb in mijn werkende leven ook vaak genoeg mensen gezien die ontevreden waren met de beloning. Dat is niet duurzaam. Je kunt namelijk het allerleukste werk hebben, doen wat je het liefste doet met de beste mensen, maar als de beloning voor jou gevoelsmatig niet klopt, gaat het uiteindelijk wringen. De beloning is namelijk een vorm van waardering. Het moet daarom gelijkstaan aan de waarde die je levert en aan wat jij voelt dat je waard bent.  

De beloning is enerzijds simpelweg wat er aan geld op je rekening gestort wordt. Wees je heel bewust van wat je wilt verdienen en van wat je waard bent. Als jij risicovol werk doet, mag daar bijvoorbeeld een hogere financiële beloning tegenover staan. Hetzelfde geldt als jij expert bent in jouw vakgebied en uniek bent in wat je doet.  

Anderzijds omvat de beloning de extraatjes zoals een auto van de zaak of een reisbudget. Maar denk ook aan de mate van autonomie en vrijheid in je werk. Dat mag niet alleen toenemen als je een hogere expertise hebt, het is vaak ook belangrijk voor de uitvoering van je werk. Dat kun je dan mooi opvoeren als argument wanneer je aan je leidinggevende vraagt om meer autonomie in je werk. 

Sta voor wat je waard bent 

Nadat je hebt ontdekt wat je wenst en wat voor jou qua beloning klopt, mag je eerlijk de vraag voor jezelf beantwoorden ‘Krijg ik wat ik verdien?’ Als het antwoord ‘nee’ is, ga dan het gesprek aan met je werkgever. Bereid dit gesprek voor door duidelijk te hebben wat je precies wilt verdienen en waarom je meer verdient: Welke waarde lever je die die beloning waard is? Wat zijn resultaten die je hebt geboekt? Wat zijn de voordelen van bepaalde beloningen zoals meer vrijheid in je werk? Denk ook na over de redenen dat jouw baas misschien niet meegaat in jouw verzoek. Wat zou je aan argumenten hiervoor kunnen bedenken? 

Als je ergens gaat solliciteren, zorg er dan net zo goed voor dat je weet wat de beloning is die jij wenst. Nog even los van wat er wordt aangeboden. Hiermee creëer je een sterkere onderhandelingspositie. Als je geen ideeën hebt over wat je wilt verdienen, word je namelijk afhankelijk van wat iemand anders ervoor wil geven. En de ander heeft altijd andere belangen. Als je beiden helder hebt wat je wilt geven en ontvangen, kan er een eerlijke onderhandeling ontstaan. Misschien vind je dit moeilijk. Laat je hier dan bij helpen. Een onderhandeling is wellicht een kort moment van ongemak, maar heeft een lange termijn impact.  

Weet wat je moet inleveren 

Als je helder hebt welke beloning je wenst komt ook de vraag: ‘Wie moet jij zijn en wat met jij doen om dat te mogen ontvangen?’ Je mag alles wensen als het gaat om wat je wilt verdienen en ontvangen, maar het moet wel kloppen met wat jij brengt. Als jij in een beginnende functie start, kun je niet verwachten dat je het salaris verdient van de CEO of dat je de vrijheid hebt om je werk in te delen zoals je collega die al tien jaar een goed trackrecord heeft. Dan is het eerst aan jou om jezelf te sterken en te bewijzen zodat je de waarde kunt leveren die gelijk staat aan de beloning. 

Niet alleen op werkgebied gaat dit op. Dit geldt voor alle levensgebieden. Als je iets wilt, dan is het nodig dat jij bent en doet wat daarmee klopt. Je kunt geen professioneel atleet zijn als je elke dag bij McDonalds eet. Je kunt geen ster muzikant zijn als je niet oefent. Daarom is het nodig dat je bij alle wensen die je hebt blijft vragen: ‘Wat moet ik hiervoor doen of laten?’ Zorg dat je bereid bent om de prijs te betalen.  

Laat je helpen 

De prijs betalen betekent ook dat je om hulp vraagt als je ergens niet uitkomt. Dat je jezelf en jouw kwaliteiten verder ontwikkelt aan de hand van een programma, cursus of coaching. Blijf aan jezelf werken en je beloning zal blijven toenemen. Als belangrijk bijkomend voordeel zal ook je werkplezier blijven toenemen. Het is immers superleuk om ergens supergoed in te zijn en om jezelf goed genoeg te kennen om te weten wat jij nodig hebt om tot je recht te komen. 

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Krijg jij wat je verdient? Of voel je dat je meer waarde levert dan dat je ervoor terugkrijgt? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 8

 1. Grappig onderwerp, ik moet erom glimlachen.
  Ik verdiende in 2009 een goed salaris voor die tijd. Op HBO niveau. Ik had buiten werktijd en op mijn vakantiedagen heel wat tijd besteed aan studies die me op een hoger plan zouden brengen. Appels en peren; een hele boomgaard. Allround en deskundig.
  Een tijdje geleden raakte ik op bij uitdelen en werk produceren, en kwam ging ik los met absorberen en in me opnemen. Het ene lukte niet meer, het andere lukte super goed. Een soort burn-out en bore out tegelijk, maar moe werd ik er niet van, wel gefrustreerd.
  Omdat ik mijn handen niet wilde ophouden ben ik mijn handen gaan gebruiken. Dat levert misschien wel hetzelfde op als je de rekeningen bekijkt.
  Na vier jaar ging ik weer terug naar mijn vakgebied van 2009. Ik solliciteerde op een HBO functie en had 14 jaar ervaring in de boomgaard.
  Als ik naar het strookje kijk dan staat er dezelfde functie op als 12,5 jaar geleden. En als ik naar het strookje kijk dan staar er hetzelfde bruto bedrag op als 12,5 jaar geleden. MBO+ niveau met vier jaar ervaring. Toen ik daar wat van vond hoorde ik dat het appels met peren vergelijken was.
  Mijn persoonlijke inflatie is 27% en dan nog die 11% van de waan van de dag erbij. Misschien moet ik op zoek naar pruimen of ander fruit.

 2. In mijn tijd als docent kreeg ik weleens iets extra’s als ik een bijzondere prestatie had geleverd. Of werd een structurele extra inspanning beloond met een uitbreiding van mijn werkfactor en dus met salaris. Verder was er gewoon de CAO.

  Nu ben in ondernemer met een uitkering. Ik vraag een behoorlijk bedrag voor mijn kunstworkshops. Ik heb een master in de kunsteducatie en heb zeer veel ervaring als docent. Ook neem ik mijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar serieus, op dit moment weer door een gedegen cursus voor makers te volgen, op het niveau van een kunstacademie. Helaas is het zo dat in het brede aanbod van kunstworkshops, waaronder schilderworkshops, veel laaggeprijsde workshops worden aangeboden. Vooral door mensen die het kunst maken erbij doen, eigenlijk nog hobbyisten zijn en het leuk vinden om hun passie door te geven. Niet iedereen ziet het verschil tussen les krijgen van zo iemand, of iemand met een goede opleiding en achtergrond. Gelukkig zijn er ook kunstdocenten die wel een reeele vergoeding vragen. En een goed doordachte workshop geven. En gelukkig zijn er ook belangstellenden die dat onderscheid wel zien. Inmiddels ben ik een achterban aan het opbouwen en trek ik mensen aan die me mijn geld waard vinden. Ik investeer in mooie projecten. Dat doe ik er niet even bij. Het is mijn vak. En dat kost wat.

  Omdat ik met kleine groepjes werk, kom ik evengoed vaak lang niet aan mijn urenvergoeding. Dan zou ik de prijzen moeten verdubbelen en dat vind ik nou ook weer niet nodig. Ik zoek wel naar een redelijke verhouding tussen investering en vergoeding.

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen wat voor je werk doet. Maar wat naast een financiele vergoeding is de voldoening die het jou lijkt te geven ook een belangrijk onderdeel van jouw beloning.

 3. Ik heb zo vaak gesprekken met bazen gehad. Aan het begin of tijdens mijn contract maar kreeg er niets bij. Hoewel ik het aan kon tonen en resultaten behaalde. In het onderwijs , waar toch schaarste heerst , werd altijd verwezen naar cao en was er geen onderhandelingsruimte.
  Heel frustrerend.

  1. Post
   Author
 4. ik heb ooit van me laten profiteren dat het niet meer mooi was !!!!
  Als ik tegen mijn baas zei dat mijn ma voor 200fr. per uur ging poetsen ( ik kreeg toen 50fr.) was het antwoord ga dan ook poetsen….
  Dat was halfweg de jaren 80.
  Ik heb ook heel veel moreel van me laten profiteren.
  Eigenlijk was ik het subje .
  Als slagersgast met een mooi diploma, wil ik nooit meer werken voor een slager.
  Als ik ooit nog werk . Ik leef van een minimum.
  En ben heel erg kwaad op die profiteurs,
  ook op mezelf omdat ik dat heb toegelaten !!!!!

 5. Interessant! Mijn grote vraag is wel “hoe kom ik erachter wat ik waard ben”. In mijn vakgebied (marketing) liggen de salarissen mijlenver uit elkaar. Daarnaast denk ik dat ik als vrouw toch vaak minder gewaardeerd wordt dan een man die hetzelfde werk doet.

  1. Post
   Author

   Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Van daaruit weet je wat je wilt, waar je staat, wat belangrijk is voor jou. Een beloning hoeft niet altijd in geld uitgedrukt te worden. Soms kunnen andere voorwaarden een grotere beloning vormen dan dat dit in geld wordt uitgedrukt. Als je jezelf beter leert kennen, weet je ook wat je wilt, hoe je dit duidelijk kunt maken naar anderen. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/ Leer daarbij te vertrouwen op jouw enthousiasme en onderbuikgevoel. Geloof in wat jij kunt toevoegen op je werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *