In de vorige blog hebben we het gehad over het ontdekken van je werkvoorwaarden. Daar komt nog een extra element bij: de beloning die je wenst. Een oud-collega zei vaak tegen mij ‘Ik verdien heel veel, maar ik krijg heel weinig’. Ik heb in mijn werkende leven ook vaak genoeg mensen gezien die ontevreden waren met de beloning. Dat is niet duurzaam. Je kunt namelijk het allerleukste werk hebben, doen wat je het liefste doet met de beste mensen, maar als de beloning voor jou gevoelsmatig niet klopt, gaat het uiteindelijk wringen. De beloning is namelijk een vorm van waardering. Het moet daarom gelijkstaan aan de waarde die je levert en aan wat jij voelt dat je waard bent.  

De beloning is enerzijds simpelweg wat er aan geld op je rekening gestort wordt. Wees je heel bewust van wat je wilt verdienen en van wat je waard bent. Als jij risicovol werk doet, mag daar bijvoorbeeld een hogere financiële beloning tegenover staan. Hetzelfde geldt als jij expert bent in jouw vakgebied en uniek bent in wat je doet.  

Anderzijds omvat de beloning de extraatjes zoals een auto van de zaak of een reisbudget. Maar denk ook aan de mate van autonomie en vrijheid in je werk. Dat mag niet alleen toenemen als je een hogere expertise hebt, het is vaak ook belangrijk voor de uitvoering van je werk. Dat kun je dan mooi opvoeren als argument wanneer je aan je leidinggevende vraagt om meer autonomie in je werk. 

Sta voor wat je waard bent 

Nadat je hebt ontdekt wat je wenst en wat voor jou qua beloning klopt, mag je eerlijk de vraag voor jezelf beantwoorden ‘Krijg ik wat ik verdien?’ Als het antwoord ‘nee’ is, ga dan het gesprek aan met je werkgever. Bereid dit gesprek voor door duidelijk te hebben wat je precies wilt verdienen en waarom je meer verdient: Welke waarde lever je die die beloning waard is? Wat zijn resultaten die je hebt geboekt? Wat zijn de voordelen van bepaalde beloningen zoals meer vrijheid in je werk? Denk ook na over de redenen dat jouw baas misschien niet meegaat in jouw verzoek. Wat zou je aan argumenten hiervoor kunnen bedenken? 

Als je ergens gaat solliciteren, zorg er dan net zo goed voor dat je weet wat de beloning is die jij wenst. Nog even los van wat er wordt aangeboden. Hiermee creëer je een sterkere onderhandelingspositie. Als je geen ideeën hebt over wat je wilt verdienen, word je namelijk afhankelijk van wat iemand anders ervoor wil geven. En de ander heeft altijd andere belangen. Als je beiden helder hebt wat je wilt geven en ontvangen, kan er een eerlijke onderhandeling ontstaan. Misschien vind je dit moeilijk. Laat je hier dan bij helpen. Een onderhandeling is wellicht een kort moment van ongemak, maar heeft een lange termijn impact.  

Weet wat je moet inleveren 

Als je helder hebt welke beloning je wenst komt ook de vraag: ‘Wie moet jij zijn en wat met jij doen om dat te mogen ontvangen?’ Je mag alles wensen als het gaat om wat je wilt verdienen en ontvangen, maar het moet wel kloppen met wat jij brengt. Als jij in een beginnende functie start, kun je niet verwachten dat je het salaris verdient van de CEO of dat je de vrijheid hebt om je werk in te delen zoals je collega die al tien jaar een goed trackrecord heeft. Dan is het eerst aan jou om jezelf te sterken en te bewijzen zodat je de waarde kunt leveren die gelijk staat aan de beloning. 

Niet alleen op werkgebied gaat dit op. Dit geldt voor alle levensgebieden. Als je iets wilt, dan is het nodig dat jij bent en doet wat daarmee klopt. Je kunt geen professioneel atleet zijn als je elke dag bij McDonalds eet. Je kunt geen ster muzikant zijn als je niet oefent. Daarom is het nodig dat je bij alle wensen die je hebt blijft vragen: ‘Wat moet ik hiervoor doen of laten?’ Zorg dat je bereid bent om de prijs te betalen.  

Laat je helpen 

De prijs betalen betekent ook dat je om hulp vraagt als je ergens niet uitkomt. Dat je jezelf en jouw kwaliteiten verder ontwikkelt aan de hand van een programma, cursus of coaching. Blijf aan jezelf werken en je beloning zal blijven toenemen. Als belangrijk bijkomend voordeel zal ook je werkplezier blijven toenemen. Het is immers superleuk om ergens supergoed in te zijn en om jezelf goed genoeg te kennen om te weten wat jij nodig hebt om tot je recht te komen. 

Meer lezen?  

Bestel dan hier mijn nieuwe boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.  

— 

Krijg jij wat je verdient? Of voel je dat je meer waarde levert dan dat je ervoor terugkrijgt? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden