In de vorige blog benoemde ik het jezelf beter leren kennen zodat je ook beter om kunt gaan met de kenmerken van hoogbegaafdheid. Net zo belangrijk is daarbij dat je begrijpt wat hoogbegaafdheid dan betekent en voor jou meebrengt.
Dat betekent ook een stuk acceptatie en erkenning van jouw hoogbegaafd zijn. En dat is waar ik vaak zie dat het mis gaat. Ik grap weleens dat het bijna een kenmerk van hoogbegaafdheid is dat HB’ers twijfelen aan hun eigen hoogbegaafd zijn. Maar zolang je daarover blijft twijfelen, zorgt de zoektocht naar externe bevestiging ervoor dat je niet de stappen zet die jij te zetten hebt om jezelf beter te leren kennen en het leven te creëren dat bij jou past.
Wanneer je op het pad van hoogbegaafdheid stuitert is de vraag ‘ben ik dan hoogbegaafd?’ een hele logische vraag. Maar het kan je ook weer op een dwaalspoor zetten omdat je ook dingen gaat tegenkomen waar jij je niet in herkent. Onder hoogbegaafden is namelijk veel diversiteit te vinden. En als jij bij elk dingetje waar jij je niet in herkent denkt ‘zie je wel, dan kan ik dus niet HB zijn’ dan blijf je continu heen en weer hobbelen tussen ja en nee. Wanneer jij je herkent in bepaalde kenmerken, is het veel interessanter om jezelf af te vragen: welke impact heeft dat op mij en mijn leven?
Jezelf hoogbegaafd noemen?
Gebruik hoogbegaafdheid vooral om jezelf beter te leren kennen. Daarvoor heb je geen onderzoek nodig of externe bevestiging. Jij weet zelf dondersgoed waar jij je wel en niet in herkent. En nee, niet iedereen herkent zich in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Dat lijkt zo omdat het voor jou zo normaal is “heeft niet iedereen dat dan??”
Vanwege de lading die het woord hoogbegaafdheid meebrengt, wordt het door veel mensen bovendien als ‘not done’ gezien om over jezelf te zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar in de kern gaat het er niet om dat jij aan een ander kunt bewijzen dat je hoogbegaafd bent. Je krijgt ook geen speciale HB pas waarmee je korting krijgt of toegang tot geheime HB clubs. Tenminste, ik ken er geen, maar misschien hebben ze mij nog niet gevonden- ik houd je op de hoogte.
Uiteindelijk gaat het niet om het label. Het gaat er om dat jij begrijpt wat het voor jou betekent. Dan kun je de kwaliteiten die hoogbegaafdheid meebrengt vooral voor je laten werken. En dan kun je ook beter communiceren naar anderen toe hoe jij in elkaar zit. Niet door te zeggen ‘ik ben hoogbegaafd’, maar door ze mee te nemen in wat dat dan betekent. Bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt niet helemaal begrepen te worden, of dat je snel denkt en verbanden trekt. Of dat je last hebt van een bepaalde drukke omgeving omdat je dan overprikkeld raakt.
Wat kun je doen?
Verdiep jezelf meer in hoogbegaafdheid. Lees erover, blijf er meer over ontdekken en kijk waar jij je in herkent en wat dat betekent voor jouw weg.
Stel jezelf de vraag ‘hoe kan ik de kenmerken waarin ik mij herken gebruiken om mezelf beter te leren kennen? Welke impact heeft het op mij? Hoe kan ik dat zo veel mogelijk voor me laten werken?
Ik ben benieuwd. Hoe zie jij hoogbegaafdheid? Als een last of als een gave? Laat me weten onder deze blog!