Angst is een belangrijke emotie. Het vertelt je eigenlijk “pas op, je loopt risico”. Het maakt je alert en waakzaam zodat je jezelf snel uit een (mogelijk) onveilige situatie kunt verwijderen. Het zorgt ervoor dat je hart een sprongetje maakt als je bijna wordt aangereden op straat en dat je instinctief reageert op gevaar. Angst is een onderdeel van jouw natuurlijk beschermingsmechanisme en het zou heel vervelend zijn als je nooit angst zou ervaren.

Aan de andere kant is het ook vervelend als angst jou in de weg staat bij het realiseren van een beter leven voor jezelf. Het gaat er dus om dat je daar een middenweg in vindt. En dat begint met het begrijpen van waar angst vandaan komt, wanneer je er naar moet luisteren en handelen, en wanneer je ondanks de angst toch die volgende stap moet zetten.

Want jouw lichaam en geest zijn er op de eerste plaats op gericht om jou in leven te houden en vinden het fijn als jij zoveel mogelijk blijft doen wat je nu doet. Want wat je nu doet is makkelijk te overzien. Je loopt weinig risico en de situatie is onder controle. Wanneer je uit jouw comfortzone, jouw veilige situatie, wilt stappen, dan worden er een aantal mechanismes in je wakker geschud die extreem inzoomen op de mogelijke risico’s. Je bent alert, waakzaam en in staat om snel te handelen. Best handig in een situatie waarin je alert moet zijn. Maar als jij je vooral gaat focussen op wat er mis kan gaan, dan gaat het je in de weg zitten. Dan durf je geen stappen voorwaarts te zetten en dat is niet echt handig als jij wilt groeien als persoon.

Om te groeien als persoon is het namelijk noodzakelijk dat jij stappen buiten je comfortzone zet. Dat je dingen doet die nieuw zijn, die jou uitnodigen tot groei.

De angst om te mislukken

Een van de redenen dat het eng is om iets nieuws te doen, heeft te maken met de angst om te “mislukken”. Mislukken in de vorm van afgaan tegenover andere mensen, verstoten worden omdat mensen het raar vinden wat je doet of de realisatie dat jij niet goed genoeg bent om te realiseren wat jij voor jezelf wenst. Dat jij niet slim of knap of leuk genoeg bent om jouw leven op jouw manier te leven. En de angst dat wat jij het allerliefste wilt, niet mogelijk is voor jou.

En in alle eerlijkheid, in jouw reis ga je af en toe mislukken. Je krijgt nee te horen als je echt een ja nodig hebt en je komt mensen tegen die het maar raar vinden wat jij doet en wilt. Maar who cares? Het leven is een kwestie van vallen en opstaan en jagen op wat je wel wilt in plaats van bang zijn voor wat er misschien gaan gebeuren.

Ook al ga je af en toe mislukken, nog vaker is dat waar je bang voor bent helemaal niet gebaseerd op de realiteit. Het is de gedachte over een mogelijke uitkomst die ligt in een toekomst die nog niet bestaat. Maar jij bent veel meer zelfredzaam dan je nu misschien denkt. En door minder te focussen op wat er mis kan gaan en meer op wat er nodig is, ga je de kans dat het misgaat juist verkleinen.

Onthoud ook heel goed: we zijn allemaal bang. Bang om te mislukken, bang om alleen achter te blijven, bang dat we niet genoeg zijn of dat andere mensen er achter komen dat we ook maar wat aan het doen zijn. En als je dat weet, dan weet je ook dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Realiseer je ook dat de angst niet minder wordt als je nog even wacht, en dat jouw leven niet verbetert als je hetzelfde blijft doen omdat je bang bent voor wat er misschien gebeuren gaat.

Wat kun je doen?

  • Zie angst als een bevestiging dat je uitgenodigd wordt tot groei. Zie de mogelijke gevolgen onder ogen, maar onthoud ook dat het niet per se waar hoeft te zijn of worden. Vertrouw op jezelf en realiseer je dat je tot nu toe alles in je leven hebt overleefd.
  • Focus je altijd op waar je naar toe wilt en niet op waar je bang voor bent. Want dat waar jij jouw aandacht aan geeft, maak je waar. Het is zonde van jouw tijd en energie als je vooral bezig bent met het bedenken van doemscenario’s terwijl je die tijd en energie ook kunt steken in het waarmaken van jouw wensen en plannen.

Laat je me onder deze blog weten wat jouw grootste angst is? En wat jij gaat doen om ondanks jouw angst toch op weg te gaan?

Volgende week lees je in deel 2 welke impact de manier waarop jij tegen jezelf praat heeft op jouw zelfbeeld en de angst die je ervaart bij het doen van iets nieuws. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden