Wat we achterlaten in 2019

Wat we achterlaten in 2019

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 12 Comments

De laatste blog van het jaar. En een mooi moment om voor jezelf de balans op te maken. Om dingen af te sluiten en af te ronden die je niet meeneemt naar 2020.  

We hebben het in de afgelopen blogs gehad over de liefde voor het nieuwe, over afmaken en doorzetten. Voor mij is het einde van het jaar altijd het moment waarop deze dingen samenkomen. Het is de perfecte gelegenheid om enerzijds mezelf voor te bereiden op het nieuwe: wat wil ik dat er komend jaar gaat gebeuren? Wat wil ik leren, doen en ontwikkelen? Waar ga ik me echt voor inzetten en op storten? En anderzijds ook, wat wil ik niet meer doen? Wat laat ik los en achter? Waarmee stop ik? 

Ik hoop dat ik je met de afgelopen blogs in ieder geval heb kunnen meegeven dat jij bepaalt of iets belangrijk genoeg is om af te maken. En ook dat jij bepaalt wanneer je iets niet afmaakt, omdat het bijvoorbeeld niet meer past bij jouw weg. Afmaken is daarbij een skill die je kunt ontwikkelen als je er moeite mee hebt, dus laat de gedachte ‘ik maak niets af’ je nooit in de weg staan van de kant die jij op wilt gaan. Weet daarnaast dat ook doorzetten een skill is die je wellicht al beter beheerst dan je doorhebt. Kijk maar eens waarvoor je het nu in je leven al aan het inzetten bent. Zorg ook daarbij dat je jouw doorzettingsvermogen voor de juiste dingen inzet.  

Jouw yearly review 

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik vaak zeg dat alles begint bij helderheid. Enerzijds is dat met het oog op de toekomst en anderzijds met het oog op waar je vandaan komt en nu staat. Sinds ik een paar jaar geleden begonnen ben met het maken van mijn eigen jaaroverzicht, heb ik ervaren hoe fijn het is om dat overzicht te hebben. Om het afgelopen jaar goed af te kunnen sluiten en om met intentie het volgend jaar in te kunnen gaan. Daarom geef ik je met deze blog graag een extra opdracht mee. Namelijk om voor jezelf ook een jaaroverzicht te maken met highlights en om een stukje te gaan fantaseren over het komende jaar. Mocht je dat lastig vinden, maak dan gebruik van de volgende vragen: 

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: 

 1. Waar kijk je met plezier op terug in dit afgelopen jaar? Wat zijn jouw mooiste gebeurtenissen van dit jaar? Jouw grootste overwinningen? Waar ben je teruggekeken op dit jaar dankbaar voor? Welke doelen heb je dit jaar behaald voor jezelf? 
 2. Waar heb je dit jaar het meeste van geleerd? Waarin ben je dit jaar het meeste gegroeid?  
 3. Welk doel wilde je behalen dit jaar wat niet gelukt is? Waarom is dat (nog) niet gelukt? Wat ga je het komend jaar doen om dit doel wel te behalen (als je het nog steeds wilt)? Wie ga je daarbij om hulp vragen? 
 4. Wat neem je mee naar 2020 en wat laat je achter in 2019? 
 5. Wat is jouw nummer 1 doel voor het komende jaar? En wat ga je komend jaar doen om jouw nummer 1 doel te bereiken?   

Neem een paar dagen de tijd om na te denken over deze vragen en schrijf alles wat je bedenkt op. Je gaat merken hoeveel inzicht alleen deze opdracht je al gaat geven. 

Ter afsluiting wil ik nog graag van de gelegenheid gebruik maken om jou te bedanken. Dank voor het lezen van mijn blogs, mijn artikelen en het op jouw wijze bijdragen aan de wereld om je heen. Ik wens je een prachtige jaarwisseling en een nog mooier komend jaar! 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 12

 1. Insightcoachingsgedachte kan ik aanbevelen, hoewel ik ongedwongener door de modules heenlezen zou wensen te adviseren.
  Adriennes methode is perfect voor continue aandrijving van veranderproces, maar hoe je dat doet is aan beste versie van jezelf, en ja dat ben jij dus ook zelf, want jijzelf weet van binnen uiteindelijk echt wel wat jij nodig hebt, hoewel voor veel mensen best ver weg gestopt.
  Wat wil jij? WAT WIL JIJ EIGENLIJK? Als jij autonoom zou zijn/durven denken?

  1. Post
   Author
 2. hi Adrienne,
  dank je voor je kennis en insights
  deze “lone wolf” blijft je blogs volgen hoor
  dat 2020 een super jaar mag worden voor jou en een ieder die dit leest
  grz René

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 3. Lieve Adrienne ,
  Door je inspirerende blogs heb je bij mij een nog grotere honger nr groei aangewakkerd ….nooit gedacht dat dit in le zat!
  Ik kijk er echt naar uut om jouw berichten ook in 2020 verder te mogen volgen !!!!!!
  Ben precies niet meer de enige alien hier op aarde ???
  Duizend maal dank xx

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 4. Adrienne !!! Topper dat je bent, zet hem op ook volgend jaar!

  Wens je niets anders dan goeds toe voor 2020 en hoop ook je dan weer in mijn inbox te vinden.

  Toedels,

  Michael.

  (Ik kan nog ontkennen nog bevestigen dat ik net van een eindjaarsborrel met een cliënt vandaan kom en daardoor ietwat extroverter ben dan normaal.)

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *