Ken je de quote van Ralph Waldo Emerson “To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment”? Ik blijf het een prachtige en passende quote vinden. Want als hoogbegaafde groei je vaak op in een omgeving die niet helemaal aansluit bij jou en wat jij nodig hebt. Dan voelt het alsof je door een molen wordt geduwd en in een hokje wordt gezet terwijl je voelt dat het niet klopt bij jou.
Zelf weet ik ook wat dat met je doet en hoe het je aan het twijfelen maakt. Want als jij de enige bent die er niet helemaal tussen past, als jij een andere versie van normaal bent, dan ga je al snel denken dat het wel aan jou moet liggen. Het bij jezelf blijven, wordt dan heel moeilijk. Zeker als je bepaalde inzichten over jezelf mist.
Ik ben niet gemiddeld, jij ook niet
Regelmatig heb ik gezien, en zelf ervaren, wat er mogelijk is als je echt en volledig jezelf kunt zijn. Daarvoor is wel het nodig dat je weet wie je bent en waar je voor staat. Wat jouw kern is en wat jouw versie van normaal is.
Ik heb me de afgelopen jaren ook gerealiseerd dat ik niet gemiddeld ben en dat wat ik doe en wil ook niet gemiddeld is. Ik doe dingen anders en niet iedereen begrijpt dat. Je zult zelf ook wel herkennen dat wanneer je anders doet, dat mensen daar iets van vinden. Dat ze het niet goed kunnen duiden. Dat ze je goedbedoelde adviezen geven die eigenlijk tegen je eigen gevoel en intuïtie ingaan. Dat kan je ook behoorlijk aan het twijfelen brengen. En het kan ook best confronterend zijn.
Aan de andere kant vinden mensen sowieso wel iets van je. Elbert Hubbard zei mooi “To avoid criticism say nothing, do nothing, be nothing” Maar dat is voor niemand de bedoeling natuurlijk. Want juist omdat we allemaal verschillend zijn, kunnen we elkaar aanvullen. Daarom is het belangrijk dat we ook als samenleving veel meer het anders-zijn van de ander gaan zien als aanvulling op ons eigen zijn.
Wat anderen vinden heeft niks met jou te maken
Wat anderen van je vinden, zegt trouwens meer over hen dan over jou. Om een mooi voorbeeld te geven. Er werd mij ooit het verhaal verteld van een dame die een ruimte in kwam en als eerste opdracht aan de mensen gaf: “schrijf op wat jouw eerste gedachtes zijn over mij”. Ze liet de mensen even druk pennen en vroeg hen daarna niet wat ze hadden opgeschreven. In plaats daarvan zei ze dat wat ieder van hen zojuist had opgeschreven, helemaal niets over haar zei. Want, zoals ze uitlegde, “Jullie hebben mij nog niet eerder gezien of gesproken, dus alles wat je opgeschreven hebt, zijn gedachtes die je hebt over mensen die je eerder bent tegengekomen en die gelijkenis vertonen met mij”.
We doen allemaal ervaringen op in ons leven. We ontmoeten mensen die we leuk vinden en ook die we niet leuk vinden. We onthouden de kenmerken van deze mensen waardoor we snel kunnen inschatten hoe groot de kans is dat we de persoon die nu voor ons staat, leuk gaan vinden. Op die inschatting heb je zelf niet zo veel invloed.
Alleen al daarom kun je dus net zo goed je niet-zo-gemiddelde-zelf zijn. Het is namelijk veel leuker als je kunt leven naar je eigen maatstaven, je eigen regels en vooral gaat doen wat voor jou de bedoeling is, ongeacht wat anderen daar van vinden. Want juist met jouw eigenheid, kun je het grootste verschil maken.
Ken je iemand voor wie deze blog interessant kan zijn? Delen mag, graag zelfs.
Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!