Wat maakt jou snel?

Ik ben een snelle loper. Dat weet ik van mezelf. Daarom vraag ik soms aan mensen als we samen buiten lopen of ik niet te snel ga. En zelf probeer ik erop te letten dat ik er niet echt de pas inzet. Dat ik een snelle loper ben, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik dingen graag snel doe. Ik ga recht op mijn doel af. Ik wil snel ergens naartoe om er snel te kunnen arriveren. Ik houd namelijk niet van tijd verspillen.  

In de meeste omgevingen waarin ik heb gewerkt, vond ik trouwens wel dat er veel tijd verspild werd. Dan had ik de oplossing al bedacht en wilde de rest er nog drie keer over vergaderen. Daar kon ik heel onrustig en ongeduldig van worden. Vooral als ze dan aan mij vroegen of ik nog een keer kon uitleggen wat ik dan bedoelde. ‘Jeetje’ dacht ik dan ‘Waarom laat je het mij niet gewoon even doen? Dan is het zo klaar’ Ik had vaak het gevoel dat ik de race al uitgelopen had en dat de rest nog aan het bedenken was wanneer ze hun schoenen aan gingen doen.  

Het snelle vormde zich ook in het snel uitgekeken raken. Op werk. Op hobby’s. Op mensen. En vooral dat laatste maakte mij vaak verdrietig. Want het bracht mee dat ik heel slecht was in het onderhouden van relaties. Daardoor ging ik echt twijfelen aan mezelf. Was er sociaal iets mis met mij? En ik durfde het tegen niemand te zeggen. Ik durfde niet toe te geven dat ik mijn interesse heel snel verloor in andere mensen. Toen was ik er nog bang voor dat dat altijd zo zou zijn. Inmiddels mag ik mij gelukkig prijzen met een mooi groepje mensen waar ik jaren later nog steeds niet op uitgekeken ben. En inmiddels weet ik gelukkig ook precies waarom dat zo is. 

Hoe ben je snel? 

Weten dat je een snelle denker bent en dat je graag snel handelt, maar ook snel uitgekeken raakt, is een belangrijk inzicht. Tegelijkertijd is het goed om dan concreet te worden hoe dat zich in jouw leven, werk en relaties vertaalt, en wat je dan wel nodig hebt. Dat je weet hoe je snel bent en waar dat tot z’n recht komt. 

Om te weten hoe je snel bent, kun je in ieder geval voor jezelf de volgende vragen beantwoorden: 

  • Op welke momenten wordt er aan jou gevraagd of je even iets langzamer kunt doen?  
  • Op welke momenten merk je dat je ongeduldig wordt? 
  • Op welke momenten merk je dat je jouw interesse verliest? 

Zodra je daar de antwoorden op hebt, kun je gaan nadenken welke kwaliteiten daaronder liggen. Als jou wordt gevraagd om even langzamer te doen, is de kwaliteit dat je stappen voorloopt op anderen en daarmee eerder kunt zien en doen wat nodig is. Dat is heel waardevol als je de ruimte krijgt om daarop te handelen. Kijk dan in welke omgeving dat voor jou meer tot z’n recht kan komen. Of hoe kun je dat creëren in de omgeving waarin je nu functioneert? 

Wanneer je weet in welke situaties jij ongeduldig wordt, denk dan na over de oorzaak daarvan. Wat maakt het precies dat je ongeduldig wordt? Dat is namelijk een belangrijke waarde voor jou die in jouw leven en werk tot uiting moet kunnen komen. 

Denk ook na over het punt waarop je jouw interesse verliest. Vaak is dat namelijk vanwege een gebrek aan intellectuele uitdaging. Omdat je niet meer voldoende geprikkeld wordt. Je kunt dan ook gaan onderzoeken hoe je die uitdaging alsnog kunt gaan toevoegen aan jouw werk of aan de relaties met anderen. Denk aan een verdieping van jouw takenpakket of jouw relatie met de ander. 

Wat kun je doen? 

Net als dat we in de vorige blogs hebben gelezen, dat wat jou anders, intens en snel maakt, is waar jij een unieke waarde te bieden hebt. En hoe het tot uiting komt is altijd in samenspel met jouw omgeving. Zorg er daarom voor dat je weet hoe je snel bent en in welke omgevingen dat op een positieve wijze tot uiting kan komen. 

Zorg er daarnaast voor dat je voor jezelf een plan hebt over de gebieden waarop jij jezelf steeds verder kunt uitdagen. En dat je op zoek gaat naar omgevingen met gelijkgestemden. Je zult merken dat als je meer gelijkgestemden in jouw leven hebt, je de benodigde intellectuele prikkels vindt die voorkomen dat je snel uitgekeken raakt. En de relaties die je al hebt, worden steviger omdat je in het totaalplaatje voldoende geprikkeld wordt.  

— 

Wat maakt jou snel? Laat je het mij weten onder deze blog? 

— 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden