De blogs die gaan over het intens-zijn, zoals de blog ‘een beetje ‘extra’, maken steeds veel los heb ik gemerkt. Dat snap ik ook wel want als hoogbegaafde ben je wat intenser dan de meeste mensen om je heen. Daardoor reageren mensen soms met opmerkingen die eigenlijk zeggen: ‘Doe daar maar even een beetje minder van’. En dat voelt als een afwijzing. Omdat jij de persoon die je bent, niet helemaal mag zijn. Omdat je een deel van jezelf uit moet zetten, thuis moet laten. 

Maar dat je als hoogbegaafde intens bent en doet, maakt dat juist dat je iets unieks toe te voegen hebt aan de omgevingen waar jij in functioneert. Het betekent ook dat je gevoelig bent voor bepaalde valkuilen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat jou intens maakt en hoe je jouw leven inricht zodat je dat kunt zijn, zonder de valkuilen te ervaren. 

Hoe ben je intens? 

Als je kijkt naar de persoon die je bent, waar word je dan vooral op aangesproken, welke ‘te’s’ word je genoemd? Dat zijn de dingen waar je intens in bent. Je daarvan bewust zijn, maakt het ook mogelijk om dat van jezelf te gaan accepteren. Ik ben bijvoorbeeld heel intens als ik enthousiast ben over iets, dan kan ik daar helemaal in opgaan. Ik ga er ook in hoge snelheid over praten. Daardoor werd mij nog weleens verteld dat ik wat ‘veel’ was en dat ik moest leren om langzamer te praten. Wat ik oprecht heb geprobeerd, maar wat ik niet voor elkaar krijg.  

Toen ik ging accepteren dat ik een snelle prater ben, gecombineerd met het meer bewandelen van mijn eigen pad, gebeurde er iets moois. Ik kreeg ineens complimenten over hoe fijn het is dat ik zo snel praat. En dat mijn video’s de enige video’s zijn waarbij mensen niet klikken op ‘afspelen op dubbele snelheid’, want dat zit er bij mij al automatisch ingebouwd. Oftewel doordat ik ontdekte dat ik hierin intens was, dat accepteerde van mezelf en dat bleef doen, trok ik de mensen aan die dat juist fijn vonden. En met die mensen werk ik ook weer het liefst samen. Win-win dus.  

Waar ik ook intens in ben, is in het ervaren van prikkels. Daarom heb ik veel moeite met het functioneren in drukke omgevingen. Ik heb ook nooit goed kunnen werken op kantoor bijvoorbeeld. Door alles wat er dan op zo’n dag om mij heen gebeurde, kwam ik uitgeput thuis en had ik het gevoel dat ik helemaal niet zo veel voor elkaar had gekregen omdat ik gedurende de dag ook vooral zo moe was.  

Mijn natuurlijke levensritme past daarnaast ook totaal niet bij hoe dingen georganiseerd zijn in het bedrijfsleven. Ik heb namelijk hoge pieken in productiviteit in de vroege ochtend en diepe dalen in de voormiddag. Als ik dan niet de tijd heb om even op te laden, ben ik de rest van de dag minder productief. Voor mij werkt het beter als ik dan een wandeling maak of een dutje doe. Dan ben ik daarna gewoon weer scherp. 

Om te weten hoe je intens bent, kun je dus in ieder geval voor jezelf de volgende vragen beantwoorden: 

  • Als je kijkt naar de persoon die je bent, waar word je dan vooral op aangesproken, welke ‘te’s’ word je genoemd?  
  • Als je kijkt naar de omgevingen waar jij in functioneert, waar raak je dan snel in overprikkeld Waar vind je het moeilijk om je eigen grenzen te bewaken? 
  • Als je kijkt naar jouw natuurlijke levensritme, hoe ziet dat er voor jou dan uit? 

Wat kun je doen? 

Weet dat het beetje extra dat je bent, het beetje ‘te’ dat je bent, altijd in verhouding is tot waar jij je begeeft. Ben je met gelijkgestemden, dan zul je minder snel ‘te’ genoemd worden, de ander is namelijk ook een beetje ‘te’ zoals dat jij bent. Daar kun je elkaar dan in vinden. 

Ga voor jezelf na welke ‘te’s’ passen bij jou. Hoe jij intens bent en wat dat betekent voor wat jij nodig hebt. 

Onderzoek daarnaast, als daar sprake van is, wat ervoor zorgt dat je overprikkeld raakt, jouw eigen grenzen overschrijdt en hoe je meer kunt leven naar jouw natuurlijke levensritme. Wat klopt bij jouw blauwdruk. 

— 

Wat maakt jou intens? Laat je het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden