Dat ik anders ben, heb ik altijd wel ervaren. Ook al kon ik er een lange tijd niet per se mijn vinger opleggen. Ik kon niet benoemen wat mij dan precies anders maakte. Het was vooral een gevoel. Een heel sterk gevoel, dat dan wel. 

Omdat ik moeite had om dat anders-zijn te definiëren, had ik ook moeite om te begrijpen wat ik dan nodig had in mijn leven. Hoe ik mijn leven kon inrichten op wie ik ben. Daardoor werd het heel verleidelijk om mezelf te vormen naar verwachtingen van anderen en om mijn leven te gaan leven zoals dat blijkbaar de bedoeling is volgens de “normale” maatstaven. Er was alleen één probleem. Het lukte niet.  

Ik ben namelijk (gelukkig) voorzien van een hele lage tolerantie als het gaat om doen wat niet klopt voor mij. Ik houd niet lang vol wat niet in lijn ligt met mijn blauwdruk. Daardoor liep ik steeds weer vrij snel vast en moest ik weer op zoek naar nieuw werk, en eerlijk gezegd, vaak genoeg ook naar nieuwe vrienden. 

Hoe ben je anders? 

Als iemand tien jaar geleden had gevraagd wat ik nodig had om tot mijn recht te komen, om een goed leven te kunnen leven, had ik het niet kunnen zeggen. Als iemand mij had gevraagd wat het anders-zijn voor mij betekent, had ik geen idee gehad waar ik zou moeten beginnen. Ik had de afgelopen tien jaar nodig omdat te ontdekken. Sterker nog, ik ben het nog steeds aan het ontdekken. Een zelfonderzoek is namelijk nooit klaar. Je leert jezelf steeds beter kennen. En op basis daarvan zie je steeds beter waar je in je leven nog weer wat bij te sturen hebt. 

Soms vind ik het nog steeds moeilijk om precies te benoemen wat mij anders maakt. Maar ik begrijp het wel veel beter en op een diepere laag. Ik weet dat ik bijvoorbeeld anders ben in de manier waarop ik wil leven en werken. Ik heb nu voor mezelf hele duidelijke levensvoorwaarden. Zoals dat ik altijd locatie-onafhankelijk wil kunnen werken. Dat ik mezelf alleen omgeef met mensen die mij intellectueel en gevoelsmatig voeden, begrijpen en steunen en waarbij ik dat andersom ook kan doen. Dat ik vroeg wil opstaan omdat ik dan mijn beste werk kan leveren. Dat ik eerst een paar uurtjes ga zitten schrijven en daarna ga sporten en dat ik dan de rest van de dag indeel op basis van mijn energieniveau. Dat ik in mijn bedrijf samenwerk met een mooi team die mij de taken uit handen neemt die niet passen bij mijn gaven. Dat stelt mij in staat om te kunnen doen waar ik in uitblink.  

Mijn anders-zijn vertaalt zich ook vooral naar hoe ik in het leven sta en met wie ik mijn leven wil delen. Hoe ik wil werken en hoe ik voor mezelf wil kunnen zorgen. Dat heb ik concreet gemaakt en daar ben ik steeds meer naar gaan leven. Elke dag een beetje meer. 

Waarin ben je niet anders? 

Ook belangrijk om te benoemen is dat je als hoogbegaafde in veel opzichten anders bent, maar ook in veel dingen hetzelfde als de mensen om je heen, ongeacht de mate van begaafdheid. Het anders-zijn is ook geen manier om jezelf te distantiëren. Het is ook niet de bedoeling dat je in een bubbel gaat leven waarin je afstand neemt van anderen. Het gaat er juist om dat jij begrijpt hoe je anders bent, zodat je juist de verbinding met anderen beter kunt gaan maken. Focus je daarom ook vaak genoeg op dat wat jou verbindt met de mensen om je heen. 

Wat kun je doen? 

Dat je anders bent, dat zul je voor jezelf wel kunnen voelen. Maar hoe ben je anders? Dat is een gecompliceerdere vraag. Daarom is het belangrijk dat je dit voor jezelf gaat onderzoeken. Neem hiervoor ook de tijd. Weet dat de antwoorden die je zoekt niet altijd aan de oppervlakte liggen, maar dat het een proces is wat je gedurende jouw leven blijft doorlopen. Ga aan de slag met een zelfonderzoek. 

Onderzoek ook wat je nu graag zou willen en wat je nog mist. Denk bijvoorbeeld aan meer gelijkgestemden in jouw leven. Want hoogbegaafdheid brengt mee dat je minder gelijkgestemden om je heen hebt. Als dat een wens is van jou, mag je actief op zoek gaan naar omgevingen waarin je die wel treft. Dat is dan meteen een actie die voortvloeit uit een inzicht over hoe je anders bent en wat je dan nodig hebt. 

— 

Weet jij wat jou anders maakt? Laat je het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden