Wat kun je doen voor meer rust in je hoofd?

Wat kun je doen voor meer rust in je hoofd?

Adrienne | Gifted People Onrust 2 Comments

In de afgelopen blogs hebben we het ontstaan van onrust en opgejaagdheid besproken. Als je dat helder hebt, kun je acties ondernemen om zoveel mogelijk onrust en opgejaagdheid te voorkomen. Maar, je kunt het nooit altijd helemaal voorkomen. En dat hoeft ook niet. Het is vooral belangrijk dat je ermee weet om te gaan.

Om onrust in je hoofd en opgejaagdheid op te lossen, zijn er een aantal technieken die je kunt gaan toepassen. De technieken die wij bij Gifted People voor hoogbegaafden vaak aanraden zijn niet per se anders dan de technieken die voor niet-hoogbegaafden werken. Hoogbegaafden zijn alleen vaak wat eigenwijzer en willen eerder het nut al ergens van inzien voordat ze eraan beginnen. Het lastige daarvan is dat je het nut pas gaat zien en merken als je het daadwerkelijk gaat doen.

De technieken die je kunt proberen zijn:

 1. Meditatie
 2. Ademhaling
 3. Beweging

1. Meditatie

De meditatie-techniek is een techniek waar nog veel misvattingen aan gekoppeld zijn en waarbij veel hoogbegaafden al meteen zeggen: ‘Dit gaat niet werken voor mij. Ik kan niet even mijn gedachten uitzetten.’ Gelukkig is dat ook niet waar meditatie om draait. Het doel is niet dat je niet meer gaat denken. Het doel is dat je een betere relatie ontwikkelt met je manier van denken. Mediteren is ook iets wat je kunt leren. Als je in je leven nog weinig of niet gemediteerd hebt, kies er dan voor om te starten met een geleide meditatie. Dat helpt je om te oefenen met het mediteren.

2. Ademhaling

Als je focust op je ademhaling ben je altijd in het nu, want de adem die je nu voelt bestaat niet in de toekomst. Onrust en opgejaagdheid komen vooral voort uit gedachten over de toekomst. Daarom is een ademhalingsoefening een goede techniek om jezelf weer naar het nu te halen.

3. Bewegen

Onrust ontstaat in je hoofd. En de beste manier om uit je hoofd te komen, is door in beweging te komen. Het helpt je om jouw focus te veranderen van je interne wereld naar je externe wereld. En deze externe wereld is er alleen in het nu. Bewegen kan in de vorm van een dagelijkse wandeling of een intensieve sportsessie. Het gaat erom dat je jouw lichaam gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om pas te gaan bewegen als je al onrust of opgejaagdheid ervaart, maar het beste is het om elke dag iets te doen. Regelmatig bewegen helpt namelijk heel goed in het voorkomen van gevoelens van onrust.

Wanneer is het tijd voor actie?

Naast de technieken die je helpen je te richten op het hier en nu en je focus verschuiven, is het ook belangrijk om te herkennen wanneer je simpelweg iets te doen hebt. De oplossing voor onrust en opgejaagdheid is namelijk in veel gevallen gewoon actie.

Niet alle acties dragen overigens bij. Sommige acties zijn vooral afleiding omdat ze eigenlijk niet zo belangrijk of nodig zijn. Daarom is het nodig dat je weet wat jouw prioriteiten zijn. Jouw prioriteiten komen voort uit jouw blauwdruk. Jouw blauwdruk omvat namelijk wat jij nodig hebt en wilt en daarmee kun je ook zien wat daaraan bijdraagt en wat vooral afleidt. Dat voorkomt dat je allerlei dingen gaat doen om het doen maar nog steeds onrust of opgejaagdheid ervaart. Zoals we in blog 1 van dit thema al benoemde, speelt ook je eigen bedrading mee in het ervaren van onrust. Het helpt daarom ook om jezelf beter te leren kennen en meer te begrijpen van hoogbegaafdheid en de invloed daarvan op jouw leven.

Deze week kun je weer deelnemen aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Daarin ontdek je meer over de hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid en ook over het Insight programma. Onderdeel van het Insight programma is namelijk het ontdekken van jouw blauwdruk. Aanmelden voor de masterclass kan hier: gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil  het e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Vorige blogVolgende blog

Comments 2

 1. Dank je wel Adrienne,

  Hen nog wel een vraag aangaande je blog.
  Hoe differentieert u tussen adhd-onrust en onrust die gerelateerd is aan hoogbegaafdheid?
  Mijn hypothese is dat het een combinatie kan zijn. Merk dat gebruik van een stimulantium erg effectief kan zijn.
  Benieuwd naar

  1. Fijn dat je reageert Wim. ADHD, ADD, Autisme, PDD NOS zijn diagnoses die in onze samenleving steeds meer aandacht krijgen. En dat is ook wel te verklaren aangezien het aantal diagnoses de afgelopen jaren rap is toegenomen. De symptomen die bij deze diagnoses horen, vertonen echter veel overeenkomsten met de kenmerken van hoogbegaafden die in een niet-passende omgeving moeten functioneren. Veel hoogbegaafde kinderen en volwassen krijgen daarom onterecht èèn of meerdere diagnose toegewezen. Om uit te zoeken of dit gelinkt kan worden aan hoogbegaafdheid is het nodig om het ontstaan van deze symptomen nader te bekijken, waar komen ze vandaan? In geval van hoogbegaafdheid zijn de ontstane emotionele en gedragsproblemen symptomen die wijzen op een omgevingsprobleem. In de praktijk vormt dit echter de basis van misdiagnoses, waaronder ADHD, ADD, Autisme & PDD-NOS. Het tot stand komen van misdiagnoses kan verklaard worden omdat de symptomen die ontstaan vanwege bovengenoemde oorzaken, veel overeenkomsten vertonen met de symptomen die kenmerkend zijn voor diverse psychische afwijkingen vanuit de DSM-IV. Bovendien is er binnen de reguliere zorg nog te weinig kennis en ervaring m.b.t. hoogbegaafdheid en de invloed van de werkomgeving, waardoor het onderscheid tussen hoogbegaafdheid en daadwerkelijke stoornissen, niet of nauwelijks gemaakt kan worden. Overigens kan het voorkomen dat er sprake is van een combinatie van beide (dubbel bijzonder).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *