Vroeger zei ik vaak tegen mensen “oh, wat jij wilt joh, ik ben niet zo moeilijk”.
Maar dat ben ik wel. Ik weet vaak precies wat ik wil, en dingen kunnen maar beter op mijn manier gaan. Ik ben enorm zelfsturend, zie veel dingen anders, ik ben eigenwijs en alleen met goede argumenten kun je mij van gedachten laten veranderen (waar ik overigens wel altijd voor open sta). Het heeft lang geduurd voordat ik me realiseerde dat ik wel kon doen alsof ik heel makkelijk ben om anderen te vriend te houden. Maar de angst dat mensen mij niet leuk zouden vinden omdat ik eigenwijs, koppig en perfectionistisch ben, woog niet op tegen het feit dat ik graag eigenwijs, koppig en perfectionistisch ben.

Ik wil helemaal niet “makkelijk” zijn. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn. Ik wil met mensen zijn en werken die net als ik “moeilijk” zijn en intens, en dat we dat van elkaar gewoon oké vinden. Omdat het komt vanuit een goede plek. Omdat we elkaar accepteren zoals we zijn. Omdat we elkaars handleiding begrijpen en weten dat we het flink oneens met elkaar kunnen zijn en dat er dan weinig aan de hand is.

In mijn handleiding staat nu niet meer dat ik “niet zo moeilijk ben”. En ik ben iedere dag weer op ontdekkingsreis om mijn handleiding aan te vullen met hoe ik in elkaar zit. Ongeacht wat anderen daar wel of niet van vinden. En hoe meer ik over mezelf leer, des te meer ik leer in welke omstandigheden mijn kwaliteiten perfect passen.

Hoe vind je de ontbrekende pagina’s?

Als je bepaalde inzichten over jezelf mist, dan voelt het alsof je een handleiding aan het lezen bent waar pagina’s uit ontbreken. Maar die pagina’s heb je wel nodig om te begrijpen wat jij nodig hebt, hoe jij “werkt” en “aan” en “uit” gaat.

Jij hebt unieke en bijzondere kwaliteiten die precies passen bij de weg die jij te gaan hebt. Een deel van die kwaliteiten heb je zelf nog niet in de gaten, of moet je nog verder ontdekken en ontwikkelen. Bovendien kun je veel en heb je veel mogelijkheden. Dat maakt het lastig om op basis van wat je kunt te bepalen wat voor jou de juiste plek is. Wat de beste omstandigheden zijn waar jouw extra functies het beste tot hun recht komen.

Daarom kijk ik zelf ook liever naar jouw blauwdruk; de optelling van hoe jij jouw leven wilt leven, wat jij wilt bereiken en wie jij wilt zijn. Want in jouw anderszijnde kern ligt precies belegen wat voor jou de bedoeling is. Je moet alleen weten hoe je daarbij komt. En wanneer je jouw blauwdruk helder hebt, ga je de juiste plekken aandoen, jouw handleiding aanvullen en zien dat jouw handleiding precies aansluit op wat je doet en wilt. Dat alles klopt met wie jij bent en wat jij kunt.

Wat kun je doen?

  • Leer je eigen handleiding en blauwdruk kennen. Durf te gaan staan voor wat voor jou belangrijk is en voor wie jij bent. Hoe duidelijker je dat weet, hoe meer je dat doet, des te minder jij beïnvloed wordt door wat anderen denken en vinden.
  • Leef naar jouw blauwdruk. Beloop je eigen weg. Zo kom je er steeds meer achter in welke omgevingen jij het beste tot je recht komt en kun je jouw leven op jouw manier leven, zoals dat bij jou past.
  • Wees eerlijk over je handleiding. Dat je als HB’er niet altijd de makkelijkste bent, dat is vast geen verrassing voor je. Maar jij bent wie je bent, zodat je kunt doen wat jij te doen hebt. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent, sterker nog, je kunt maar beter zo goed als je kunt jezelf zijn. Wees vooral eerlijk over je handleiding, want daarmee trek je de juiste mensen aan. Niet iedereen hoeft jou leuk te vinden net als dat jij niet iedereen leuk vindt. Het belangrijkste is dat jij jezelf leuk vindt.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week lees je in deel 5 hoe en waarom jij jezelf op nummer 1 moet zetten. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden