Wat had jij anders gedaan?

Uit nieuwsgierigheid vraag ik vaak aan mensen wat ze anders hadden gedaan als ze eerder hadden geweten dat ze creatief hoogbegaafd zijn. Sommigen zeggen dan dat ze eerder zouden zijn gestopt met het proberen om ergens tussen te passen waar ze niet thuishoorden. Dat ze hun leven anders zouden hebben ingericht. Of dat ze eerder de regie over hun leven hadden genomen.

Post-ontdekking

Zelf begrijp ik heel goed dat als je bepaalde inzichten over jezelf mist, het moeilijker wordt om je eigen pad te kiezen en te belopen. In ons zit toch de wens om “er bij te horen” om niet de vreemde eend in de bijt te zijn, of de enige die het anders doet. Het is ook niet fijn om steeds te intens, te druk, te aanwezig, te gevoelig en “te … wat dan ook” genoemd te worden. Logisch dat jij je dan wat meer verdekt gaat opstellen. Dat je je wat meer inhoudt en klein houdt. Heb ik ook gedaan. Maar het bracht me zeker niet waar ik wilde zijn. Wel stond het me gruwelijk in de weg voor het leven van een leuk leven.

Ik voelde ook steeds een soort druk op mijn schouders. De druk van weten dat ik niet het eeuwige leven heb en dat ik wat van mijn leven wil maken. De wetenschap dat ik meer kan dan wat ik aan het doen ben. De druk van tijd, de tikkende klok die zachtjes doortikt terwijl ik me vooral doelloos en zoekende voelde.

Ook voor mij was de “ontdekking” van het HB zijn een soort van reset. Dat ik dan nu wel mocht gaan doen wat voor mij de bedoeling was. Een acceptatie en verklaring van mijn anderszijn. Maar gek eigenlijk dat ik dat nodig had. Dat ik niet gewoon eerder heb bedacht dat ik mijn leven niet hoef te leven zoals wordt voorgeschreven als dat niet bij mij past. Ik voelde de hele tijd wel dat ik een andere weg te gaan heb. Ik wist wel beter. Ik wist alleen niet waarom of hoe.

Wat ga jij nu anders doen?

Terugkijken is makkelijk. Het is ook heel makkelijk om jezelf allerlei verwijten te maken. Over dat je het beter had kunnen doen, beter had moeten doen. Maar je deed wat je kon. Op basis van wat je wist. Het is zonde om jouw tijd te besteden aan het jezelf van alles kwalijk nemen. Gebruik die tijd om op weg te gaan naar wat jij wilt realiseren en bereiken. Neem de tijd om recht te zetten wat in de afgelopen periode scheef is gegroeid. Gebruik die tijd om sorry te zeggen tegen jezelf en anderen waar nodig en om dankbaar te zijn voor alles wat je geleerd hebt.

Zelf geloof ik bovendien dat je op ieder moment iets in je leven kunt veranderen. Als je nu niet bent waar je wilt zijn, dan is waar je nu bent de perfecte basis om de stappen te gaan zetten die passen bij jou en het leven dat jij voor jezelf wenst. Om de richting op te gaan die je wel op wilt. En als jij van richting wilt veranderen, dan is de vraag die jij vandaag aan jezelf mag stellen: “Wat ga ik vanaf nu anders doen?” Ik lees je reactie graag onder deze blog.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

3 Reacties

 1. Inge

  Omdat ik een moeilijke pubertijd hebt gehad, heb ik een alcoholprobleem ontwikkeld tot 3 weken geleden….ik ben gestopt met mijn verslaving en krijg binnenkort hulp via de brijder.
  Dit is voor mij heel bijzonder en ik ben super trots op mezelf.
  Ik voel me ook veel zekerder van mezelf en durf eindelijk mezelf te zijn. Ik ben er nog niet, maar heel goed op weg om te komen waar ik zijn wil en dat is gewoon echt puurheid uitstralen en zijn. Lieve groet Inge

  Antwoord
 2. Gonnie

  Wat ga ik vanaf nu anders doen? Heb ik verandert in: wat ben ik nu anders aan het doen. Want ik ben al volop bezig. Een kleine twee jaar geleden onzeker met een studie begonnen, niet wetend of ik het wel zou kunnen. Nu enthousiast met de studie bezig. Een nieuwe hobby ontdekt en hiermee voor het oog een ‘nieuwe’ Gonnie. Nieuw, omdat ik van het ondergedoken, aangepaste en weggestopte meisje, nu steeds meer een zichtbare authentieke vrouw ben.
  Bewuster zijn van wat echt bij mij past en dat ook steeds meer gaan doen. Meer luisterend naar mezelf, wat passend is en dat doen!

  Antwoord
  • Adrienne

   Super mooi Gonnie! Heel erg mooi. Ga zo door ;).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden