The square pecs in the round hole. Misschien ken je die zin wel van de Apple ‘Think Different’ reclame. En waarschijnlijk herken je bij jezelf wel dat je vaak genoeg in je leven geprobeerd hebt om ergens in te passen waar je eigenlijk niet thuis hoort. En ook dat je dan last kreeg van oververmoeidheid, somberheid, leegte en teleurstelling. Weetje, dat klinkt een beetje dubbel, maar het is maar goed ook dat je er ‘last’ van krijgt. Dan kun je namelijk herkennen dat het voor jou niet de bedoeling is.

Why fit in when you were born to stand out – Dr. Seuss

Omdat jij uniek bent en unieke kwaliteiten hebt, ga je ook niet overal inpassen. Maar je past wel precies daar waar je thuis hoort. Ik vergelijk het weleens met het in elkaar zetten van een IKEA kast. Alle schroefjes zijn precies gemaakt om te passen in de gaten waar ze in horen. Hoewel sommige schroeven op elkaar lijken, zijn ze allemaal toch net iets anders. Wanneer je de verkeerde schroef ergens indraait omdat je overtuigd bent dat het de bedoeling is, dan gaat het stug, moeilijk en gepaard met een handje vol vloekwoorden en een schepje frustratie. Ik spreek uit ervaring.

Als je een echte eigenwijze doorzetter bent, dan weet je dat die schroef er uiteindelijk wel in gaat, als je maar genoeg kracht zet. Dat weet ik overigens ook uit ervaring.. Alleen, ergens onderweg kom je er dan alsnog achter dat het de verkeerde schroef was. Een nog pijnlijkere realisatie omdat je de helft weer uit elkaar moet halen. Best zonde van je tijd. Maar, eigenlijk wist je al dat het niet klopte. Het koste namelijk veel te veel kracht en energie om het voor elkaar te krijgen.

Je weet in jouw kern ook precies wanneer het niet past en dat het niet klopt bij jou. Dat voel je. Jouw emoties vertellen jou precies of je wel of niet op koers ligt. Het is jouw sturingsmechanisme en het vertelt jou haarfijn wanneer je moet bijsturen. De vraag is alleen, luister je naar jezelf en jouw emoties? En de vraag is ook, waarom blijf je proberen jezelf ergens in te passen wat voor jou niet de bedoeling is? Dat hoeft niet, echt niet. En het is ontzettend zonde als jij je in een keurslijf laat stoppen of probeert om aan alle verwachtingen te voldoen. Dat maakt het onmogelijk om jouw echte kwaliteiten te kunnen inzetten en erachter te komen wat voor jou wel de bedoeling is.

Doe wat voor jou van nature gaat

Sommige dingen gaan jou namelijk gemakkelijker af van andere dingen. Dat wat je als het ware van nature doet, kost jou weinig moeite, inspanning en energie. Andere dingen gaan jou een stuk lastiger af en leveren naast extra inspanning ook regelmatig frustratie op. ‘waarom lukt dit niet?’ ‘waarom kan ik dit niet?’.

Leg je daarnaast de lat erg hoog voor jezelf? Dan wordt het helemaal leuk. Want dan komt er regelmatig nog een overtuiging bij kijken die stelt dat als het niet moeilijk, zwaar of pijnlijk is, dat het dan blijkbaar niet goed genoeg is. Alsof je dan iets “verkeerds” hebt gedaan of niet alles hebt gegeven. Wat jou makkelijk afgaat is daarbij toch gewoon “normaal”, ‘dat kan toch iedereen?’ ‘dat is toch vanzelfsprekend?’

Maar dat is echt niet vanzelfsprekend. Het is een kenmerk van wat jou uniek maakt, jouw bijzondere bedrevenheid. En juist daar mag je meer mee gaan doen.

Het gaat er om dat je iets doet wat voor jou past, klikt en klopt.

Het gaat er om dat jij doet wat voor jou passend voelt, waar jij plezier in hebt, in kunt groeien en anderen mee kunt helpen. Als het niet bijdraagt aan waar jij naar op weg bent of past bij jouw unieke bedrevenheid, waarom zou je het dan doen? Wie help jij er mee door jezelf uit te putten met iets wat niet bij jou past?

Helaas ken ik veel mensen die eerst een grote burnout nodig hebben gehad om voor zichzelf te gaan kiezen. Want als je je best blijft doen om ergens te passen waar je niet in past, dan raak je meer en meer verwijderd van wat je eigenlijk het liefste zou doen. Dat is extreem vermoeiend. Wanneer je de signalen die jouw lichaam en geest afgeven negeert, dan komt er een moment dat het op is. Pas dan komt de realisatie ‘zo kan het niet verder’ en ‘nu ga ik wel doen wat voor mij de bedoeling is’.

Wees alsjeblieft de burnout voor, of als je nu een burnout hebt, laat het je dan de ogen openen. Ga doen wat voor jou past, klikt of klopt. Gun jezelf wat jij de mensen om je heen ook gunt, een leven waarin je plezier hebt, het gevoel hebt dat je jouw mogelijkheden benut en ’s ochtends opstaat met enthousiasme en nieuwsgierigheid over wat de dag gaat brengen. Loslaten van wat je denkt te moeten en gaan doen wat jou energie geeft, is bovendien zo ontzettend bevrijdend. Ook hierbij spreek ik uit ervaring!

Realiseer je dat je alleen jouw echte potentieel kunt benutten als jij kiest om te gaan doen wat voor jou goed voelt. Want niet alleen voel je als het niet klopt, je voelt het ook als het wel klopt! Denk maar aan de momenten dat je voelde alsof je in een flow zat, niet te stoppen was, plezier had in wat je deed. En bedenk je dan waarom dat was, wat je aan het doen was en waarom het voor jou klopte. Leer te herkennen waar jouw bijzondere kwaliteiten liggen en ga daar meer van doen. Blijf jezelf uitdagen, nieuwe dingen leren. Alleen dan kom jij het beste tot je recht. En wees eens eerlijk, het zou toch heerlijk zijn als je niet steeds overal zoveel kracht hoefde te zetten om daarna alsnog de conclusie te trekken dat het niet de bedoeling was?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden