Toen het voor mij tijd werd om een studie te kiezen, kwam ik voor het eerst in aanraking met het dilemma: ‘Wat kies je als je zoveel leuk vindt?’ Mijn oplossing? De studie Management, Economie en Recht. Een beetje van dit en een beetje van dat was voor mij ideaal. Natuurlijk stond ik vier jaar later weer buiten met dezelfde vraag en was het slechts het begin van al mijn opleidingen. Want ook al wist ik van veel dingen nu iets, er was nog niet iets wat er voor mij uitsprong. En dat maakte dat mijn werkende carrière begon met links en rechts wat uitproberen.
Dat uitproberen is enerzijds de manier om te ontdekken wat past. Anderzijds bracht het me ook vaak op dwaalsporen. Achteraf gezien had ik daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.
Breed geïnteresseerd zijn
Kenmerkend voor hoogbegaafden is het veel leuk vinden, het breed geïnteresseerd zijn en het hebben van veel mogelijkheden. Dat zijn prachtige eigenschappen om te hebben. Maar het kan je ook in de weg zitten. Het maakt het bijvoorbeeld moeilijker om erachter te komen wat het dan voor jou hoort te zijn. Als je zoveel leuk vindt, is het ook lastig kiezen. Je wilt niet zomaar iets uitsluiten, of weer beginnen aan een nieuw project zonder het af te maken. Of misschien wil je wel, maar weet je gewoon niet waar te beginnen.
Dat is dan de keerzijde van jouw brede interesses en vele mogelijkheden. Dat je veel wilt en kunt, maar dat er weinig echt van de grond komt.
Veel leuk vinden maakt het lastig om ergens aan te beginnen
Als je inmiddels ook al vaak ergens aan bent begonnen om vervolgens je interesse te verliezen en ermee te stoppen, is de kans groot dat je er tegen opziet om weer een nieuw project op te pakken. Dat kost je namelijk tijd, energie en geld en levert je misschien weer teleurstelling op. Teleurstelling van een onafgemaakt project. Van iets dat het wederom weer niet voor je was.
Hoe vaker je teleurstelling hebt ervaren, des te terughoudender je wordt in het aangaan van een nieuwe uitdaging. Bang om je tijd niet nuttig te besteden en je energie en/of geld te verliezen. Bang om weer tegen je omgeving te moeten zeggen dat ook dit het niet voor je was.
Veel proberen is veel leren
Jouw brede interesse zorgt ervoor dat je veel verschillende dingen leuk vindt, maar het is vooral het nieuwe dat je aanspreekt. Het ontdekken, uitzoeken, erachter komen hoe het werkt. Dat is leuk. Maar als je dat eenmaal door hebt, is de lol er wel vanaf. ‘Been there, done that’. En op een bepaald moment, kun je jezelf niet meer motiveren om ergens aan te beginnen.
Als je veel mogelijkheden hebt, zul je meer moet uitproberen om erachter te komen wat werkt voor jou en wat voor een langere termijn bij je past. En als je dat doet, wordt er op termijn rode draad zichtbaar. Naast het plezier dat je hebt in het starten met iets nieuws, zit er vaak ook een lijn in de projecten die je onderneemt. Een gemene deler. Het zijn allemaal puzzelstukjes van een overkoepelende levensvisie en missie.
Daarom is het ook niet erg als je niet alles afmaakt waar je aan begint. Daarom is het niet raar dat je in bepaalde projecten en onderwerpen jouw interesse verliest. Dan heb je geleerd wat je te leren had en is het de bedoeling dat je de lessen meeneemt naar een volgend onderzoek.
Wat wel goed is, is om aan de slag te gaan met een proces wat jou begeleid in je onderzoek. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken over wat je wel en niet gaat proberen.
Wat kun je doen?
Zie wat je doet als een onderdeel van de reis die je te maken hebt. Wees niet bang dat je weer ergens aan begint en het niet afmaakt. Zie het als een puzzelstukje dat jou weer verder op weg helpt. Laat je ervaringen en de teleurstelling die je hebt gevoeld, je niet belemmeren in jouw groei, in jouw persoonlijke ontwikkeling. Leer ervan, ga op zoek naar wat het je heeft gebracht en hoe je daarmee verder wilt. Verlies niet het vertrouwen in jezelf, want er gaan ook projecten en plannen komen die je wel gaat doorzetten en afmaken.
Verlies je ook niet in de teleurstelling van het niet afmaken of in de wanhoop van: ‘Ga ik het dan ooit wel vinden?’ Neem een andere mindset aan. Focus je in plaats daarvan op wat het je komt vertellen. Zorg dat je helder maakt wat jouw levensvisie en missie is, wat onderdeel is van je blauwdruk. En gebruik daar de puzzelstukjes voor die je al hebt. Blijf ontdekken, onderzoeken en uitproberen. En wanneer je weet wat jouw levensvisie en missie is, dan weet je ook welke projecten en plannen daarbinnen passen en welke vooral zonde zijn van je tijd, geld en aandacht.
Herken je dit? En hoe ga jij ermee om? Laat je het onder de blog weten?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.